Mortality

FOTO / Otvorena izložba Nensi Brkić u Gradskoj knjižnici: Pogledajte anatomiju lubanje svake vrste

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Izložba grafika "Mortality" autorice Nensi Brkić otvorena je u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Nensi Brkić maturantica je Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula i boravi u Učeničkom domu Pula, a ovo je njezina prva samostalna izložba.

- Radove sam kreirala tijekom ljeta, malo u Puli, gdje pohađam Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, malo u Osijeku, gdje živim. Za nastanak tih deset radova trebalo mi je dvadesetak dana. Stvaram kako mi dođe inspiracija. Odlučila sam pohađati srednju školu u Puli jer sam živjela već ranije neko vrijeme ovdje. Namjeravam upisati grafički dizajn, kazala je autorica koja je pustila da radovi progovaraju o njezinom stvaralaštvu.

Kako je rekao akademski slikar i grafičar Željko Bužleta "grafikama u tehnici visokog tiska (linorez) portretira nama poznate životinje i poput rendgena na osnovni crno-bijeli način prikazuje anatomiju lubanja svake vrste. Kao da nam poručuje da ispod površine života svako živo biće nosi gen smrtnosti. U svijetu u kojem je čovjek najopasnija vrsta i prijeti apokaliptičnim scenarijem i životinjsko postojanje sve je ugroženije", naveo je.

Autorica je zapisala za popratni deplijan izložbe "cilj nije dokazati naš odnos prema smrti, već odnos između smrti i života samoga. O balansu egzistencije i neegzistencije. To bi primjerice bilo nešto što bi umjetnik htio reći kad bi imao što reći. No, na kraju krajeva, sva interpretacija pada u Tvoje ruke".

Autorica je aktivna članica likovne sekcije doma. Nagrađena je na regionalnoj "Domijadi", a lani je osvojila prvu nagradu za strip "Posljednji" gdje propituje ljudsku gramzivost i eksploataciju životinjskih vrsta. Bavi se stripom, grafikom, skulpturom i instalacijama. U pulskom se DOmu isatknula svojom kreativnošću i talentom.

Otvorenje izložbe uveličao je nastup glazbene sekcije Doma, a organizatori izložbe su Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Učenički dom Pula. U ime Gradske knjižnice i čitaonice nazočne je pozdravila koordinatorica za programe Iva Lanča Joldić.

Izložbu se može razgledati u radno vrijeme knjižnice sve do 25. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater