"liberalism" U Galeriji Poola

Pušenjak: "Novac je u vremenu kapitalizma u kojem živimo, sve"

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Izložbom »Liberalism« u Galeriji Poola u subotu navečer predstavio se zagrebački umjetnik Jurica Pušenjak. Radi se o slikama kojima je tema novac, odnosno ideologija koja tu ljubav prema novcu promovira.

»Naša ideologija zove se liberalizam i osnova njezina postojanja je kapital. Jurica Pušenjak slikar je koji joj pruža ogledalo. Slikajući monete iz triju režima, on potvrđuje njihovo ključno mjesto u svakodnevnom životu njihovih građana. Od njih tri, dva su uništena, jer su, barem deklarativno, pokušavala predstavljati nekakvu alternativu, odnosno relativizaciju ideološkog zdanja liberalizma. Teoretičari suvremenog društva nerijetko ističu kako kapital ima snagu asimilirati sva proturječja koja stvara.

Psihoaktivna supstanca

Znači li to njegovu konačnu pobjedu, odnosno ‘kraj povijesti’? Ili je to samo još jedna arhitektonska varka ideološke tvrđave u kojoj smo osuđeni boraviti?«, kaže u najavi kustos Feđa Gavrilović.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Uz tri velike slike tri novčanice iz tri države koje predstavljaju i tri politička sustava – američkog, sovjetskog i jugoslavenskog, tu je sedam manjih slika koje su nastale kao derivacija na veću novčanicu dolara, u kojoj je Pušenjak intervenirao zamijenivši riječ Bog za riječ ljubav. Na taj način je »In God we trust« - »Vjerujemo u Boga«, što piše na novačnici dolara, postalo »In Love We Trust« odnosno »Vjerujemo u ljubav«.

- Onda je kao derivat nastalo tih osam manjih komada gdje sam tražio koji bi to bili nekakvi suvremeni pojmovi koji bi danas mogli biti zamijenjeni. Tako sam na kraju izbrisao cijelu rečenicu i samo stavio npr. »Transhumanizam«, kaže Pušenjak, a tu još piše i »Vjerujemo u trendove«, pa »Vjerujemo i idiotima« itd., a na jednoj slici piše i »Vjerujemo u DMT«.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- DMT je molekula koja se luči u našim glavama, a koja postoji u prirodi na različitim mjestima, koja je jako psihoaktivna substanca zapravo. Ona se prirodno luči kad sanjamo, kad imamo nekakve transcendentne iskustva itd. DMT je zaslužan za sva naša mistična, transcendentna iskustva, objašnjava autor.

Kontroverze

I na sovjetskoj rublji s likom Lenjina postoji jedna sitna intervencija, jer je Pušenjak maknuo originalni broj novčanice i dodao 963 što je frekvencija, ona koja stimulira tu žlijezdu u ljudskom mozgu, prilikom koje se luči opet taj DMT. Inače, na izložbi u u zagrebačkoj Laubi ovaj sovjetski rubalj u Pušenjakovoj interpretaciji otkupljen je za 2000 eura. U liberalizam iz naslova zapravo ulazi novac iz više tih ideologija.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Novac je u vremenu kapitalizma u kojem živimo, sve. Zapravo ove tri slike, taj triptih i ove manje sve skupa žele naglasiti taj apsurd tog svjetskog konsenzusa gdje smo se dogovorili oko vrijednosti, kaže Pušenjak.

Pušenjak je već radio različite stvari koje su bile kontroverznije. Neke su predstavljale svojevrsni »vrisak«, bunt, to je najprije bio i njegov projekt Spomenik herojima NOB-a, slikarski objekt na kojem je 1315 portreta nositelja Ordena narodnog heroja Jugoslavije dok je naličje Spomenika posve je crno. Nakon toga je razmišljao što dalje pa je za jednu izložbu napravio taj prvi dolar.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Onda je logično iz toga izraslo to da sam napravio i ove druge dvije novčanice kao nekakav geopolitički statement tog vremena - istočnog bloka, zapadnog bloka i srednjeg bloka, objašnjava Pušenjak.

Pušenjaku je ovo prvo umjetničko predstavljanje u Puli, te se zahvaljuje Feđi Gavriloviću i Bojanu Šumonji koji vodi galeriju, a izložba se može razgledati do 27. travnja.

Biografija autora

Pušenjak je rođen 1996. u Zagrebu. Godine 2020. diplomirao je na slikarskom odsjeku ALU u klasi Zoltana Novaka. Od 2018. djeluje kroz niz skupnih i žiriranih izložbi od kojih se istiću 5. i 6. Bijenale slikarstva u domu HDLU-a, 16. i 19. Erste fragmenti u Laubi, izlaganje i koautorstvo na izložbi »Tartagline police« u Galeriji Forum, izložba »Ljubav na posljednji pogled/novac je vječan, a ljudski život je prolazan« u Galeriji Bačva, te izložba »Iluzije« u Galeriji Proširenih medija. Godine 2022. Izlaže na prvoj somostalnoj izložbi »Heroji« u Galeriji Bačva. Dobitnik je Nagrade Vladimir Dodik Trokut, Iva Vraneković - Umjetnici umjetniku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of