gradska galerija labin

FOTO / Otvorena izložba na temu rudnika i rudara u povodu 103. obljetnice Labinske republike

| Autor: Branko Biočić


U povodu 103. obljetnice Labinske republike, na sam Dan rudara, 2. ožujka u Gradskoj galeriji Labin otvorena je izložba pod nazivom "Od rudarskog okna do umjetnosti 2012.-2021." na kojoj je izložen 41 rad na temu rudnika i rudara a biti će dostupna za razgled idućih tjedan dana.

- Labinski su umjetnici često inspiraciju pronalazili u rudarskom naslijeđu, industrijskoj baštini i slobodarskom duhu ovoga kraja pa je tako tema 16. Labinskog uzleta likovnosti 2012. godine bila "Od rudarskog okna do umjetnosti", a u formatu 100x100 cm nastala je respektabilna zbirka od 29 umjetnina. Devet godina kasnije, na 100. obljetnicu Labinske republike, pozivu Grada Labina odazvalo se još 12 likovnjaka, mahom umjetnika mlađe generacije, ali i onih vezanih stvaralaštvom i životom uz Labin i Labinštinu. Zbirka koja sada sadrži djela ukupno 41 umjetnika koji su svojim uključivanjem darovali Gradu Labinu vrijednost koja nije imovina, već puno više od toga, umjetnost, je nešto najvrjednije i najplemenitije što umjetnik može darovati svom gradu, rekla je na otvaranju izložbe kustosica Branka Arh, povjesničarka umjetnosti iz Rijeke te istaknula kako je ova izložba 2012. godine bila postavljena u Gradskoj loži, a sada ju je publika još jednom mogla vidjeti. 

- Ovo je jedan izuzetan program koji je otvoren za sve umjetnike i za sve generacije koje će i dalje pronositi priču o gradu rudara i umjetnosti. Put je otvoren za nove umjetnike i nove pristupe koji će nekom novom suvremenom energijom odmjeriti svoj grad za prošlost ali i budućnost, zaključila je Branka Arh. Na svečanom otvaranju prisutne je pozdravila voditeljica Gradske galerije Stephanie Peršić a izložbu je otvorila zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, dodala je Arh.

- Ovu izložbu smo htjeli pokazati cijelom svijetu ali tada to zbog raznih okolnosti i globalne situacije nije bilo moguće pa smo je postavili on line. U ime grada Labina zahvaljujem svim autorima na sudjelovanju jer je to izložba koja je počela u prošlosti a traje i danas. I novim generacijama omogućiti ćemo u budućnosti da se izraze na tu temu, rekla je Mohorović Čekada. Zanimljivo je da je 2013. organizirana u Gradskoj galeriji izložba pripremnih skica na istu temu, a 2014. izložba je prenesena u Velenje, slovenski grad koji se, kao i Labin, ponosi svojom rudarskom prošlošću.

Istom željom da budu dio ove cjeline, projektu se 2021. pridružilo još 12 umjetnika pa su i njihova djela te godine predstavljena na izložbi u Gradskoj galeriji. Kako zbog korone i zabrane okupljanja, mnogi nisu bili u prilici vidjeti izložbu, cjeloviti postav donacije 41 labinskog umjetnika još je jednom svjedočio o istinskom zanimanju umjetnika za labinsku rudarsku prošlost i angažirani dijalog s gradom rudara i gradom umjetnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum