huiu

Otvorena izložba "It's not only rock'n'roll": Igra otkrivanja "vizualnih dosjetki"

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


"It’s not only rock ‘n’ roll" naziv je izložbe čiji je autor Boris Pleša, a koja je u četvrtak navečer otvorena u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika. Naziv izložbe sam po sebi sugerira da se radi o grafikama koje su većinom inspirirane glazbom, ali ne samo njome jer ima slika koje su vezane uz književnost, film, SF itd. ali i neke "analogno-digitalne dileme suvremenog života", kako ih je nazvao.

Oni koji se vole zabavljati otkrivajući grafičke reference povezane s popularnom kulturom, ali i ne samo s njom, ovdje mogu doći na svoje. Iako ispod svake slike piše na što se odnosi, možda je bolje par sekundi suzdržati se od čitanja naslova i tako otkrivanje učiniti zanimljivijim, a ovdje zbilja ima jako puno toga za otkriti.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Monografija grafika

Pleši je ovo prva izložba u Puli, a ističe da njemu ovo nije posao.

- Meni je posao da radim za klijente koji mi kažu da povećam logo, promijenim font ili boju, a ovo je "non client work" ili samoinicirani rad, radovi koje radim za sebe i objavljujem na Instagramu i onda mi se ljudi javljaju i traže plakate ili majice, objašnjava Pleša koji ima i svoj webshop preko kojeg su njegove grafike u manje od godinu dana našle put do više od 50 zemalja na svijetu.

Kako crta svaki dan njegov se opus povećao i kada su radili monografiju istoimenog naziva imao je više od 400 grafika od čega je 200 objavljeno u knjizi, dok ih je u ovoj pulskoj galeriji između 50 i 60, a tu je i jedan "labirint života" kao jedna zanimljiva instalacija. Pleša više od 20 godina radi kao grafički dizajner, dok zadnjih deset godina radi kao dizajner grafičkih identiteta.

- Moja djeca kažu "Tata crta logotipe". Kad si logo dizajner tvoj mozak cijelo vrijeme kao mišić bilda kako užasno puno informacija svest na najjednostavniji neki grafički oblik sa što manje elemenata u jednoj boji, u visokom kontrastu, to je cijela ideja toga, kaže Pleša.

Neke je njegove slike moguće odmah dešifrirati u glavi, primjerice kada se radi o Nikoli Tesli ili Franku Zappi, dok na prvu zbunjuju neke slike kao što je ona na kojoj je knjiga obješena na uzice pa čini ljuljačku, a ispod nje piše "Oscar Wilde".

- Obožavam Wildeove citate koji su jako inspirativni i duhoviti, uvijek su na rubu incidenta, kakav je i on bio, a jednom je rekao, otprilike "Fućkaš knjigu koju ne možeš čitati iznova i iznova". Te stvari obično budu gotove za deset minuta jer nemam problema uživati u nekoj knjizi ili filmu opet i opet, kao kada slušaš glazbu, objašnjava Pleša.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Dizajner - ne umjetnik

- Ja se ne smatram umjetnikom, ja sam dizajner, a mi smo šljakeri, pa i ovo ne zovem grafikama nego ilustracijama, ali najdraže bi mi ovo bilo zvati vizualnim dosjetkama. To je naprosto nešto što ti dođe pa sjedneš, nacrtaš, baciš nešto na web i kažeš "Učinjeno!" Jedna definicija kaže da umjetnost ne mora funkcionirati, a dizajn mora, a druga da umjetnost postavlja pitanja, a dizajn daje odgovore - ali ne uvijek, napominje Pleša.

Izložbu su u ime HUiU-a uz autora otvorili Vjeran Juhas i Kristina Nefat. Svi radovi koji su izloženi i uokvireni se mogu kupiti, kao i oni neoukvireni radovi koji su u kutiji, a tu je i mapa s radovima koji nisu izloženi u Puli, ali koji se mogu naručiti.

Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater