Mikrosvijet Raoula Marinija u Scandal Expressu

Selo gori, a baba se češlja: Grafike pulskog umjetnika pretvorile kafić u galeriju

| Autor: Nina Petrović
(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)


U caffe baru Scandal Express održala se neobična i nadasve zanimljiva izložba mladog pulskog umjetnika Raoula Marinija pod nazivom »Selo gori a baba se češlja«.

- Ova je izložba nastala zapravo radi vlasnika Scandal Expressa – Mehmeda Rešića, kojemu, ovim putem, i zahvaljujem. Više od godinu dana me nagovarao da napravimo ovu izložbu. Inače se bavim scenografijom za film. I jako mi je teško naći slobodnog vremena za ostale stvari. Taj posao stvarno puno pita, a ovo mi je zanat, struka. Završio sam akademiju u Veneciji i time se bavim kada imam vremena. Međutim, za organizirati nešto, treba se imati vremena za koordinaciju i zato odluke za izložbe traju toliko dugo, kazao je pri otvorenju.

Tehnike i oblici

Na pitanje kako izgleda proces stvaranja grafičkih djela, Marini kaže: »Ima tu više tehnika. Na primjer, proces plošne grafike, to je onaj linorez kojeg smo svi radili u školi. Duboki tisak ja malo kompliciraniji. On se radi na metalu i on se radi ili nekakvom suhom iglom ili kemijskim procesom.«

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Zanimljivo je i ono što kaže da ga je inspiriralo za stvaranje ovih grafika.

- Svijet, zapravo. Cijeli svijet je pozornica, kako je to rekao Shakspeare. U većini suvremene umjetnosti nailazimo na pojam tzv. mentalnog kolaža. Znači, više ideja koje se prikazuju u jednom obliku, i to se proteže kroz svu umjetnost: književnost, slikarstvo, grafiku, kazalište, glazbu, više ideja koje se stapaju u jedno djelo, smatra Marini.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Autor je zadovoljan izložbom i posječenošću:

- Jesam, i moram naglasiti da svaki umjetnik koji je vrijedan tog imena mora imati barem jednu izložbu u kavani. Poželjno je i tri zbog svetog trojstva Isusa (smijeh), ali izložba u kavani jednostavno mora postojati tokom života stvaranja umjetnika. Bez obzira o kojoj vrsti umjetnosti pričali, mora postojati tzv. socijalistički dio stvaranja. Jer umjetnost je za sve. Ne radim ja slike za sebe kući, nego za publiku i publika je glavna i ima pravo doživjeti takvu vrstu kulture u kavani, zašto ne?, kaže umjetnik.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Što se planova za blisku budućnost tiče, Marini otkriva da ozbiljno prelazi na digitalni rad:

- U zadnje se vrijeme bavim animacijom - crtićima u 3D-u, tako da sam sav u tome. Nadam se, postoje neki dogovori da se otvori atelje po uzoru »Atelier-a 17« Hayter je bio tiskar koji je tiskao radove Joana Miroa, primjerice. I princip njegovog ateljea je bio takav da svi mogu doći, svatko može doći pitat da ga se vodi kroz postupak izražavanja grafike. Tako da je to sad u nekakvom nastajanju. Nadam se prostoru u kojemu mogu ostvariti svoj životni cilj, gdje ja dobivam određena znanja koja širim zainteresiranim dalje, kaže umjetnik.

Lab43 for Print

Raoul Marini rođen je u Puli 22. srpnja 1993. godine. Nakon završene Opće Gimanzije nastavlja školovanje u talijanskom gradu Urbinu gdje upisuje Likovnu Akademiju pod vodstvom Gianluche Maurasecchija u smjeru Grafike 2012. godine. Nakon stečene trogodišnje diplome seli se u Veneciju kako bi dostigao i viši stupanj pod vodstvom Paola Fraternalija s kojim nakon mentorstva postaje dobar prijatelj i suradnik u Kulturno Umjetničkoj Udruzi »Lab43 for Print«. U sklopu te udruge je i drugi mentor Stefano Mancini s kojim Raoul isto surađuje uz i mnoge druge umjetnike udruga nastoji iskoristiti mediji tiska i grafike kao glavni dio svojeg izraza ali i kao mjesto gdje se razni umjetnici sastaju i »kradu« jedni od drugih kako bi tako pridonijeli cijeloj okolini. Udruga »Lab43 for print« bazirana je na konceptu Hayterovog »Atelier-a 17« gdje su svi umjetnici, profesionalni kao i neiskusni, slobodni doći kako bi naučili tehnike tiska, njima se izražavali i istodobno pridonijeli razvoju umjetnika članova udruge.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini