Izložba radova Snježane Brkić

Replike oltarnih slika i fresaka posvećenih svetom Blažu

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)


U organizaciji Župe sv. Blaža Vodnjan u Galeriji Loggia na vodnjanskom Narodnom trgu 4 otvorena je izložba slika »BLAženo prijateljstvo« autorice Snježane Brkić.

Autorica, koja dolazi iz Zagreba, predstavila se s pedesetak radova, a do realizacije ove izložbe došlo je u suradnji s vodnjanskim župnikom Damirom Štifanićem i zahvaljujući umirovljenoj vodnjanskoj knjižničarki Gianni Delton.

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

- Imala sam godinama problema sa štitnjačom, i tako sam malo tražila po netu i vidjela da je sveti Blaž i zaštitnik štitnjače, osim što je zaštitnik grla. Do toga podatka došla sam na jednom siteu na engleskom jeziku. Vidjela sam koliko je bio utjecajan, koliko je bio štovan, a ne zaboravimo i da je sveti Blaž u Dubrovniku sveti Vlaho, zaštitnik grada. Ovi su radovi nastali u posljednje dvije godine u tehnici ulje na drvu i ulje na platnu; to je moja ukupno 15. izložba, a prva posvećena ovome svecu. Za izradu jednoga rada treba mi nekoliko dana, ovisi o težini motiva, inspiracija. Namjeravam se i dalje baviti njime, navodi.

Ove slike, nastale 2022. i 2023. godine, inspirirane su životom svetog Blaža, jednog od, kako je rekla, četrnaestorice svetih pomoćnika.

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

- Njegova duhovna prisutnost proteže se kroz stoljeća i nadahnjuje vjernike diljem svijeta. Sveti Blaž posebno je štovan u brojnim crkvama, kako u Istočnoj tako i u Zapadnoj Crkvi. Stoga većina Snježaninih radova predstavlja replike oltarnih slika i fresaka posvećenih Svetom Blažu, kazala je Gianna Delton koja je imala veliku ulogu u tehničkoj realizaciji izložbe koju je otvorio župnik Damir Štifanić.

Autorica je kazala da je silno zanimaju tehnike starih majstora, te da je jako zainteresirana za cjeloživotno učenje raznih slikarskih tehnika.

- Sveti Blaž je poput bisera kojeg pronađeš u školjkama, kada ga pronađeš, usreći te, kazala je autorica koja se predstavila i jednom skulpturom u tehnici keramike.

Izložbu je moguće razgledati i danas od 10 do 13 i od 16 do 19 sati te u nedjelju od 10 do 12 sati.

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Snježana Brkić živi i radi u Zagrebu, gdje je diplomirala kao kateheta i teolog te postala članicom Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika.

Izložbeno se dosad predstavila samostalno i skupno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of