ovog petka traže "novu publiku"

Noć muzeja: Zaboravljene priče, nogometni kviz, Arena uz pretorijansku gardu, izrada melema za usne i još mnogo toga

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Galerija C8 (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Galerija C8 (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječnja u brojnim istarskim muzejskim ustanovama; u Puli se obećava veoma živahna Noć, što kroz već otvorene, što kroz izložbe koje će se upravo te večeri prvi put moći posjetiti; no ima i iznenađenja, kvizova, organiziranih razgleda, te radionica. Ove godine Noć muzeja posebno tematizira »Novu publiku«, a shodno tome, sadržaji su raznoliki.

Otvorenje nove izložbe

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre u 19 sati bit će otvorena izložba Zdenka Bašića »Zaboravljene priče«. Riječ je o slojevitoj retrospektivi autorova stvaralaštva koja obuhvaća radove nastale u raznim medijima; ilustracije iz autorskih knjiga, animirane i dokumentarne filmove i dokumentarne epizode te instalacije i lutke odnosno scenografije kojima je autor izgradio svoj autentičan rukopis i postao prepoznatljiv i vrlo blizak široj publici.

Bašić je od djetinjstva obilježen pričama svojih baka, što je postavilo temelje za ozbiljan, duboko proživljen, vizualno razigran pristup mitologiji i baštini. Njegov interes za narodnu predaju neumoran je, a usto uvijek svjež i originalan, dok je njegova estetika, iako nadahnuta raznim utjecajima, jedinstvena i prepoznatljiva – njegov je stil nemoguće imitirati jer je autentičan, pomno promišljen i duboko osoban.

- Umjetnik i istraživač transmedije priredio je u autorskom postavu izložbe pravu stvaralačku gozbu, predstavljajući razne medije, tehnike i pristupe narativnim elementima s kojima radi: osim ilustracija iz autorskih knjiga »Sjeverozapadni vjetar«, »Mjesečeva sjena« i »Čarobna Istra«, vidjet ćemo prvi put i nove radove za prošireno izdanje knjige o Istri, te neobjavljene radove iz ciklusa »Starohrvatska mitologija« i »Zaboravljeni dnevnik«, ali i animirane i dokumentarne filmove te instalacije i lutke kojima gradi svoja multimedijska djela, navedeno je u najavi izložbe.

Izložba, nastala kao rezultat suradnje Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Muzeja suvremene umjetnosti Istre tematski nalazi uporišta u staroslavenskoj mitologiji i folkloristici, istarskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini, ali i autorovim osobnim iskustvima, istraživanjima i tumačenjima.

Razgled i zanimljivosti

Arheološki muzej Istre organizira razgled Muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca, Galerije C8 te Prozora u prošlost od 18 do 01 sat. Arenu će se od 19 do 21 sat moći razgledati u društvu pretorijanske garde, a u Svetim srcima od 19 do 21 sat održat će se nastup mladih glazbenika s pulske Glazbene akademije.

U Galeriji C8 u 18 sati bit će stručno vodstvo po izložbi »Altamira: Remek-djelo prve umjetnosti« uz kustosicu Dunju Martić Štefan, a u 19 sati predavanje »Brodovi i pomorstvo na antičkom novcu« Erike Trbojević, a stručno vodstvo po izložbi »Altamira: Remek-djelo prve umjetnosti« održat će i Romuald Zlatunić u 20 sati. U 21 sat na programu je snimka predavanja ravnateljice Altamire Pilar Fatás Monforte o špilji Altamira (engleski titl).

U Svetim srcima postavljena je izložba Mila Manara, a izlog u Carrarinoj 4, Prozor u prošlost naslovljen je »Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala«. Jedan će se sadržaj održati online, a to je snimka predavanja »Nezakcij. Od izvora do prvih iskopavanja«, čiji su autori Gino Bandelli i Marzia Vidulli Torlo (na talijanskom jeziku, opcija automatskog prijevoda), kao i promocija 53. broja časopisa Histria Archaeologica.

Interakcija s publikom

MEMO - museum of good memories, u Noći muzeja osvrnut će se na predstavljanje električnih kućanskih pomagala iz razdoblja od 1950-ih do 1980-ih, kao na i fotografsku tehniku iz toga razdoblja. Tijekom programa Noći muzeja, posjetitelji će moći sudjelovati u radionici predstavljanja analogne i polaroid fotografije u organizaciji članova Foto kluba Gimnazije Pula. Građani će na dar dobiti vlastitu polaroid fotografiju u izradi članova Foto kluba.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre posjetitelji će moći razgledati aktualne izložbe, sudjelovati u nogometnom kvizu i zabavljati se uz glazbeni program DJ Filja, kuhano vino i čaj.

Od 18 do 01 sat moći će se pogledati izložbu »Naši: nostri - povijest nogometa u Puli«, jer pulski je nogomet rijedak nositelj kontinuiteta i zaboravljenih tradicija grada različitih i suprotstavljenih identiteta. Tu je i izložba »Pula fort center - Pulski fortifikacijski sustav te »Pulski električni tramvaj (1904. - 1934.)«, a na programu je i nogometni kviz te glazba uz DJ-a Filja, kao i fotografiranje s članovima udruge uprizoravatelja povijesti »Valter«.

Sveučilišna knjižnica u Puli je jedna od rijetkih knjižnica koja se zbog svojih posebnosti, kulturne baštine, Mornaričke knjižnice i spomen-soba tradicionalno uključuju u Noć muzeja. Od 18 sati do ponoći bit će otvorene: Spomen-soba Antonija Smareglie, Mornarička knjižnica i Središnja knjižnica sa Spomen-sobom Mije Mirkovića te Malom čitaonicom u kojoj će se održati predavanje dr. sc. Nataše Urošević o muzejima i kulturnoj baštini s početkom u 18 sati.

Od 19 sati u spomen-sobi Antonia Smareglie će se održati koncert u suradnji s Muzičkom akademijom u Puli, kojom će prilikom nastupiti studenti.

I ove godine Kuća istarskog maslinovog ulja pripremila je bogat program u Noći muzeja 2024. Posjetitelji će moći prisustvovati vođenim razgledima muzeja maslinarstva u 18.30 i u 20.30 sati te sudjelovati u radionici izrade melema za usne od maslinovog ulja u 19 i u 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of