Ližnjanski umjetnik Ognjen Rađen izlaže u prostorima zagrebačke knjižnice "Marin Držić"

Ulov - kada svojim samim oblikom kašete pozivaju na organizaciju

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Privatna arhiva)

(Foto: Privatna arhiva)


U prostorima zagrebačke knjižnice »Marin Držić« od danas, svoje će radove predstaviti Ognjen Rađen, koji zajedno sa suprugom Natalijom Grgorinić vodi galeriju Zvona i Nari te istoimeno književno svratište u Ližnjanu.

Nakon galerije Zvona i Nari, te predstavljanje na porečkom Street artu, ovo je prvi put da Ognjen predstavlja svoj opus izvan zavičaja. Riječ je o Ognjenovom magistarskom radu s kojim je magistrirao na Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

- U čestim šetnjama kamenitom obalom Ližnjana, naročito nakon nekoliko dana bure, moja supruga Natalija, sin Ljubomir i ja redovito smo nalazili razbacane kašete koje su u more pale s ribarskih brodova što se nalaze na vezu u luci Puntice. Svojim oblikom kašete pozivaju na organizaciju, one su prostor u koji se može pospremiti bilo što, mnoštvo sitnih stvari. U nasumičnost, pa čak i neku vrstu kaosa, one mogu uvesti red. Kad smo ih u nekoliko navrata sakupljali po obali i nosili kući, upravo sam o tome razmišljao, kako bih u njih mogao nešto posložiti, kako bi mi one mogle pomoći da uvedem red među različite stvari koje posjedujem. Sama činjenica da mi je iznenada ponuđena prilika da nešto što je do maloprije bilo rasuto, razbacano, pa čak i zagubljeno, konačno posložim, stavim na pravo mjesto, izazivala je kod mene sasvim iracionalno uzbuđenje, kazao je Rađen o nastanku djela prikazanih na zagrebačkoj izložbi.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Nadalje, nastavlja »kao što ribar svako jutro srdele stavlja u kašete i nosi na tržnicu kako bi prehranio svoju obitelj, tako umjetnik puni kašete svojim ulovom i predstavlja tržištu; hoće li se zaraditi dovoljno za današnji objed? Otima li ribar moru ili samo posuđuje od božanske snage prirode? Može li se umjetnost prodati i kupiti? Gdje završava želudac, a počinje duša? Ribar u kašete meće led da srdele ostanu svježe, umjetnik izljeva smolu da održi kompaktnost i svježinu svojih radova«.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of