DOBRA STRANA LOŠE SLIKE

Izložba Đanina Božića u Pooli: Kako jedan oblik pretvoriti u drugi

| Autor: Mladen Radić


U galeriji Poola u subotu navečer otvorena je izložba Đanina Božića koja iako je prva ovogodišnja izložba zapravo je trebala biti zadnja prošlogodišnja u ovom prostoru.

Kako što je rekao voditelj galerije Bojan Šumonja, tko god je u dodiru s vizualnim umjetnostima u Istri zna: Božić je nezaobilazna pojava jer je na istarskoj sceni prisutan već 35 godina.

Komprimirane slike

Izložba je nazvana "Dobra strana loše slike" i radi se o više Božićevih ciklusa povezanih u jednu izložbu.

(Snimio Mladen Radić)(Snimio Mladen Radić)

- Radi se o arhiviranim slikama, o uzorcima, o mikroinstalacijama. Đanino je u jednom trenutku "skontao" da neke slike koje je davno radio ne odgovaraju više njegovim trenutnim standardima, pa ih je »analogno komprimirao«. On je isjekao te slike u trakice i poslagao ih u ove objekte koje vidite ovdje. Danas imate komprimirane digitalne slike, a Đanino je sliku komprimirao analogno pa u budućnosti možda netko tko otkupi taj rad ako bude pomislio da tu sliku složi u prvobitno stanje, može to učiniti jer iza svake slike su upute kako se to radi, pokušao je objasniti Šumonja. Kako je među publikom bila i kustosica i povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl koja je ujedno i Božićeva supruga, Šumonja je ipak njoj prepustio riječ, tim više jer je i ona autorica najavnog teksta izložbe.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Mislim da je privilegij biti supruga od umjetnika jer mogu sudjelovati i prisustvovati nečemu što nastaje kao ideja, kao ručni rad i što na kraju ispadne umjetnički rad. Đanino je doista radoholičar, ima jednu rutinu i ljuti se ako je prekine na par dana. Sav je predan svom ozbiljnom poslu i mene veseli što me svaki put iznenadi sa svojim inovacijama i novim radovima, kaže Ziherl.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Božićevi radovi izloženi u Pooli su recentni, od prošle godine.

- Zanimljivo je što su to radovi nastali od radova koje on ne baca. Čak i skuplja smeće sa svog radnog stola i stavlja u plastične vrećice i od njih radi prekrasne kompozicije. Nastoji iskoristiti nešto što je njemu zanimljivo kao forma i onda od te forme, boja i kompozicija, on napravi novi oblik. Pomodno bi rekli da on reciklira, ali to njemu nije glavni cilj nego mu je glavni cilj kako jedan oblik pretvoriti u drugi oblik, kazala je Ziherl i pokazala na skup igračaka starih 20 ili 30 godina koje je posložio i spojio u jedan drugi oblik koji se može i njihati kada se dodirne.

- Bez obzira što kod njega prevladavaju red, logos, matematika, zna krenuti u neku veselost, dječju razigarnost koja razveseli i odrasle. To su sve komprimirane stare slike koje je prije dvije godine počeo rezati i komprimirati ih u kutijice koje također ručno radi, i ove pozadine radi ručno. Otraga opisuje te svoje procese, kaže Ziherl.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

S druge strane prostorije su metalne ploče jer je još devedesetih počeo upotrebljavati metal kao svoj materijal.

- Unutar tih kockica opet slaže nađene predmete, svakojake, s tekstom, sjajne, plastične... tako da bez obzira što su svi kvadratići matematički isti, svaki kvadratić ima drugu priču, ističe Ziherl.

Najdraži eksponat

Nasred galerije je stol koji je ručno rađen na koje je Božić postavio objekte koji su rađeni od jednog čudnog materijala – vata, gaza, novinskog papira umočenog u tekućinu... No, Ziherl posebno ističe njoj najdraži eksponat, model auta Diana koji im je poklonio Petar Brajnović, što se Božiću jako dopalo pa je na njega postavio nešto kao jednu grotu, teret.

Osim što je Šumonjin prijatelj i kum, Božić je sa Šumonjom prošao puno avantura; bili su u Portugalu a Šumonja se prisjetio i kako je to bilo kada su davno izlagali u bivšoj galeriji Šmitran te su zamolili Gorku Ostojić Cvajner da im otvori izložbu, no u zadnji tren je bila spriječena pa su Šumonja i Božić angažirali glumicu iz kazališta Dr. Inat.

Izložba "Dobra strana loše slike" se može razgledati do 2. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter