u pulskoj knjižnici

Poseban dan za učenike i korisnike Vile Marije: Otvorena izložba radova projekta "Djeca slikom do Vile Marije"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Zanimljiva je izložba radova nastalih tijekom 2023. godine u sklopu projekta "Djeca slikom do Vile Marije" koji se provodio u Domu za odrasle osobe Vila Maria Pula otvorena u jučer točno u podne u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Projekt "Djeca slikom do Vile Marije" dugi se niz godina uz financijsku potporu Grada Pule provodi u Domu za odrasle osobe Vila Maria.

- Aktivnosti projekta kroz interakciju korisnika Doma s djecom i učenicima predškolskih i školskih ustanova potiču stvaranje pozitivne slike o sposobnostima i potencijalima korisnika s teškoćama mentalnog zdravlja. Također, osobno iskustvo djece i mladih u interakciji s njima u okviru zajedničke suradnje na stvaranju kreativnih produkata značajno pridonosi smanjenju stigmatizacije i predrasuda prema ovoj kategoriji građana, kazala je Roberta Weissman Nagy, profesorica likovnog u OŠ Veli Vrh koja je vodila radionice.

Na radionicama su sudjelovali učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Gimnazije Pule, Medicinske škole, Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova te korisnici Vile Marije. Radionice s učenicima osnovnih škola vodila je Alessandra Kučević.

- Radionice su bile jako zanimljive, kako za učenike, tako i za korisnike Vile Marija, jer je stavljen naglasak na njihove sposobnosti, a ne na oštećenja, što je posebice važno u kreativnom izražavanju, rekla je Weissman Nagy.

- Tijekom svibnja, lipnja i listopada akademska kiparica, prof. likovne kulture Roberta Weissman Nagy, dugogodišnja vjerna suradnica Doma vodila je keramičarske radionice poradi stvaranja umjetničkih djela. Zahvaljujući vodstvu Alessandre Kučević, akademske slikarice i suradnji korisnika Doma sa zaista pozamašnim brojem učenika osnovnih i srednjih škola, Domski park sada krasi ručno izrađena i prigodnim motivima ukrašena drvena ogradica, a svatko tko korača našim unutarnjim stubištem može se putem diviti maestralno oslikanim zidovima na temu "Put prema sreći".

Kao šećer na kraju projekta naši su se korisnici zajedno s djecom iz Dječjeg vrtića Oblutak počastili slatkim božićnim kolačićima koji su nastali u sklopu njihove zajedničke kulinarske radionice, kazala je ravnateljica Vile Marije Tina Načinović.

Zahvalni su Gradu Puli na financijskoj podršci projektu te Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula koja je omogućila korištenje njihovog prostora za postavljanje izložbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter