društvo arhitekata istre

Izložba projekata za izradu Dječjeg vrtića Valmade

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto Promo)

(Foto Promo)


Izložba natječajnih radova projektnog natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja i projektne dokumentacije za Dječji vrtić Valmade u Puli otvorena je proteklog petka pred brojnom publikom u prostorima Društva arhitekata Istre.

Veliki interes

- Grad Pula je krajem kolovoza raspisao, a Društvo arhitekata Istre organiziralo i provodilo projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja i projektne dokumentacije za Dječji vrtić Valmade u Puli. Planirana predškolska ustanova, Dječji vrtić Valmade, matični vrtić za 160 djece u deset odgojnih skupina nalazi se u Valmadama u mjesnom odboru Busoler u istočnom dijelu grada.

Planira se nova zgrada visoke kvalitete unutar optimalnog financijskog okvira i zato se Grad Pula odlučio na provedbu arhitektonsko–urbanističkog natječaja koji je omogućio odabir najboljeg rješenja između više ponuđenih autorskih radova. Na natječaj je došlo 39 radova i komisija nije imala lagan posao u odabiru najboljeg, kazala je Breda Bizjak, predsjednica DAI SAI.

Kako bi se osiguralo kvalitetno rješenje, pozvani su stručnjaci da ponude najbolje arhitektonsko–urbanističko rješenje u skladu s dostupnim budžetom za realizaciju koji iznosi 4.800.000,00 EUR + PDV. Krajnji cilj natječaja je bio omogućiti pronalaženje najboljeg rješenja između više različitih prijedloga, prema kriterijima Ocjenjivačkog suda, čiji su članovi početkom studenog potvrdili konačnu odluku o rezultatima natječaja.

Dodjeljeno je pet nagrada od kojih prvonagrađeni ulazi u postupak sklapanja ugovora o uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije s raspisivačem, Gradom Pula. Prva nagrada pripala je arhitektonskom uredu Onda arhitektura, a autori natječajnog rada su: Nika Dželalija, Ivan Jaković, Domagoj Kolonić, Franjo Kovačević i Krešimir Renić.

Krešimir Renić iz tima prvonagrađenih, kazao je da nitko od pobjedničke ekipe nije bio iz Pule te da su trebali puno raditi i istraživati da bi vidjeli tehničke značajke.

Motivacija

U tekstualnom obrazloženju ocjena radova, ocjenjivački sud je za prvonagrađeni rad zapisao: »Racionalnim konstruktivnim i organizacijskim rješenjem rad uspješno odgovara na postavljeni zadatak i nepovoljne uvjete lokacije, čak štoviše, uspijeva ih iskoristiti kao pozitivne značajke projekta.

To se najviše iščitava u pametno iskorištenom padu terena kako bi se parkirni i servisni prostor, na racionalan način i s minimalnom količinom iskopa, smjestio u suterenu i time oslobodio parter za smještaj igrališta na prirodnom terenu s kojim su jedinice neposredno povezane. Iz natječajnog prijedloga jasno je vidljiva namjera autora da na sjeveru formira pristupni trg i zaštićeno dvorište vrtića prema jugu, što je postignuto međusobnim izmicanjem prizemnih traktova.

Istovremeno, to je omogućilo pozicioniranje svih vrtićkih jedinica i zajedničkih prostora u prizemlju čime je dosljedno provedena ideja da se cjelokupno prizemlje namijeni djeci, dok se servisni prostori i administracija smještaju u suterenu, odnosno gornjoj etaži«, navedeno je u priopćenju ocjenjivačkog suda, gdje je sve detaljno obrazloženo uz puno podataka o svakome projektu pojedinačno.

Izložba će ostati otvorena do 29. prosinca i može se razgledati radnim danima u vremenu od 17 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter