DANI FRANCUSKOG JEZIKA I KULTURE u zadru

Tajne velikih majstora: Iz nekoliko fotografija Pariza moguće je saznati o kakvom se gradu radi

| Autor: Glas Istre
(Foto: Sveučilište u Zadru)

(Foto: Sveučilište u Zadru)


Dani francuskog jezika i kulture koje tradicionalno organizira Prokultura - opservatorij kulturnih politika iz Splita, ove godine održavaju se u tri grada, Splitu, Omišu i Zadru.

U suradnji s Odjelom za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru, sinoć je u Svečanoj dvorani organizirano predavanje o ulozi opservatorija kulturnih politika u lokalnome razvoju dr. sc. Nansi Ivanišević te je otvorena izložba fotografija "Pariz u objektivu Ive Pervana".

(Foto: Sveučilište u Zadru)(Foto: Sveučilište u Zadru)


Inicijativa o obilježavanju 30. godišnjice ove manifestacije u Zadru došla je spontano kroz susrete protagonista frankofonske scene u Splitu i Zadru, kako bi se ova dva grada povezala i predstavila jedan drugome. U okviru Dana tako će u Kući jezika i kulture Peristil u Splitu danas biti prikazan skeč kazališne grupe Francofolie Sveučilišta u Zadru "Jean Tardieu – Eugene Ionesco".


- Drago nam je što tim programom izlazimo iz okvira sveučilišta i grada, kao i što imamo priliku ugostiti doktoricu Ivanišević, nekadašnju ministricu znanosti i obrazovanja te naravno gospodina Pervana, čije su fotografije najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu. Objavio je 35 knjiga, sudjelovao radovima u preko 100, priredio brojne izložbe a plakati s njegovom radovima dva puta osvojili prestižnu Red Dot nagradu, predstavila je goste pročelnica Odjela za francuske i frankofonske studije izv. prof. dr. sc. Barbara Vodanović.


Ivanišević je podsjetila kako je sve krenulo prije 30 godina organizacijom prve Večeri šansone, na kojoj je nastupio Vice Vukov, a kasnije su ugostili brojne francuske šansonjere, Terezu Kesoviju, Arsena Dedića, Ibricu Jusića, Gibonnija, Tedija Spalata… U svom izlaganju iznijela je svoja razmišljanja o kulturnim politikama (baštinom i umjetnošću), koje su u suradnji s politikama obrazovanja i turizma dugoročni su preduvjet očuvanja identiteta, demokracije, poštivanja različitosti, gospodarskog razvoja i međunarodne afirmacije Hrvatske.


Sama izložba koja je ovom prilikom postavljena nastala je za jednog zajedničkog boravka u Parizu, a kao glavni cilj Pervan je postavio da gledatelj već na osnovu nekoliko fotografija steče dojam o kakvom se gradu radi.

(Foto: Sveučilište u Zadru)(Foto: Sveučilište u Zadru)


- Prezentacija nekog grada fotografijom nosi veliku odgovornost, kako bi onima koji nikada nisu bili u njemu, niti se razumiju u fotografiju, pogodile u dušu. Veseli me svaki dolazak u Zadar je i ovo grad fotografije, ne samo hrvatske nego svjetske. Fotografija je nakon velikog tehnološkog napretka u zadnjih petnaestak godina postala najmoćnije sredstvo komunikacije na planetu, nakon što su to vjekovima bili slikovno pismo i pismo. Nažalost, na ovim prostorima se to često ne shvaća, rekao je Pervan.


Uz profesore i studente Odjela za francuske i frankofonske studije otvaranju izložbe nazočili su prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Anita Pavić-Pintarić te zadarski arhitekt i Vitez reda umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture Nikola Bašić. Program Dana francuskog jezika u Splitu i Omišu nastavljaju se događanjima u Splitu i Omišu predavanjima, predstavama, koncertima i edukativnom projekcijom filma.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater