VRT ZVIJERI

Izložba Grgura Akrapa i Mije Matijević Akrap otvorena u Galeriji Poola: Simbolička borba čovjeka i zvijeri

| Autor: Mladen Radić


U Galeriji Poola otvorena je izložba Grgura Akrapa i Mije Matijević Akrap pod nazivom »Vrt zvijeri« koja će se moći razgledati do 1. prosinca.

Riječ je o izložbi dvoje autora u dva dijela, koju mnogo toga povezuje. Oboje se bave slikarstvom, pa dok on slika na platnu, ona kao materijal za kreativno izražavanje koristi keramiku, kao što se može vidjeti i u Pooli, a osim toga njih dvoje su i bračni par te im je ovo prva zajednička izložba.

- Cijelo vrijeme gledamo radove jedan drugome i izmjenjujemo ideje. Nismo planirali ove radove spojiti ovako, ali u toj konstantnoj razmjeni ideja mislim da imamo puno zajedničkih točaka zbog kojih se ovo može povezati u jednu cjelinu, kaže ona.

Njen rad »Studije sjećanja« nastao je na temelju intervjua koje je radila sa ženama iz različitih zemalja na rezidencijalnim putovanjima.

- Sve te priče su neka njihova sjećanja koja su se više ticala odnosa s drugim ljudima i trauma uzrokovanih tim odnosima, »Vrt zvijeri« koji je proizašao iz Grgurovog ciklusa mi je ovdje jako dobro odgovarao jer često koristim te zvijeri kao simbole, te neke njihove nerazrješene odnose. Ovdje stavljam čovjeka u kontekst tog vrta zvijeri gdje se on snalazi i pokušava izboriti za svoj identitet, objašnjava Mia.

Grgurovi radovi također predstavljaju nekakav odnos čovjeka i zvijeri, ali ne odnos koji je izvanjski i podvojen, nego govori o jednoj osobnosti koja unutar sebe ima i ljudsko i zvjersko, pa na neki način, kako sam kaže, sugerira narativ o borbi, o prevladavanju jedne ili druge strane.

- Sve je vođeno likovnim jezikom, kromatikom boja, uz klasične slikarske kompozicije i tehnikom pastoznog i lazurnog slikarstva koje mi je glavno i kroz koje nastoji progovoriti više putem emocija, a manje putem razuma, kaže Grgur. Njegove slike možda, sasvim malo, podsjećaju na ono što je radio Gauguin na Tahitima, ali malo vuču i na starogrčku mitologiju.

Definitivno, ovi radovi imaju nešto od osobne mitologije, neka osobna ikonografija i to je dodirna točka s onim što radi njegova supruga.

- Ja te priče nikad ne ilustriram doslovno nego uporno radim neku vlastitu ikonografiju koristeći već postojeće simbole iz zapadne civilizacije ili stvaram vlastite i onda ih upisujem u svoje radove, objašnjava ona. Na jednoj vazi tako je izgladnjeli pas, ima tu i štakora i žohara, zmija, mačaka, pasa...

Izložbu je uz autore otvorio voditelj galerije Bojan Šumonja koji je predstavio njihov rad okupljenima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter