DANI ARHITEKTURE U ISTRI 2023.

Godišnja izložba DAI-SAI okupila radove 22 arhitekata: Projekti i realizacije članova i gostiju Društva arhitekata Istre

| Autor: Mladen Radić


U sjedištu Društva arhitekata Istre (DAI-SAI), a u sklopu tradicionalne manifestacije Dani arhitekture u Istri, otvorena je izložba na kojoj su članovi Društva arhitekata Istre te gostujući autori izložili svoje projekte i realizacije nastale tijekom prošle i tekuće godine.

Tradicija i inovacija

Na izložbi svoje projekte i radove, što kroz fotografije, što makete, izlažu Jasmina Bašić, Karin Blažina, Aleksandar Ćelović, Berislav Iskra, Edna Strenja Jurcan, Marko Hajdarević, Dino Krizmanić, Igor Levak, Matija Luk, Kristijan Mamić, Vjekoslav Moscatello, Marko Perčić, Ivana Debeljuh, Dean Peteh, Zvonimir Prusina, Božidar Pustijanac, Iris Roce, Petra Rukavina, Dean Skira, Lina Stepančić, Helena Sterpin te Leonid Zuban.

- Veseli me da je i ove godine velik broj članova odlučio izlagati u našim prostorima i time podijeliti s javnošću njihovu djelatnost i projekte, istaknula je otvarajući izložbu predsjednica DAI-SAI Breda Bizjak, koja je prisutnima ukratko predstavila radove koji se mogu razgledati u njihovoj galeriji.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Berislav Iskra ove se godine predstavlja s radovima rekonstrukcije, dogradnje i interpolacije Žminjske kuće u Žminju i Osnovne škole Vladimir Nazor u Rovinju. Zatim slijedi projekt Molozera - Dina Krizmanića, Leonida Zubana i Karin Blažine koji su se pozabavili realizacijom kampa Floria Glamping Garden. Vjekoslav Moscatello izlaže dva projekta, prvi je apartman Mulino u Rovinju, a drugi potpisuje u koautorstvu s Aleksandrom Ćelovićem a to je Centar za mlade Dino Škrapić u Rovinju, za što je izložena i maketa. Zadruga Praksa – Helena Sterpin, Edna Strenja Jurcan, Kristijan Mamić, Petra Rukavina i Igor Levak – predstavlja se s tri projekta među kojima su dvije obiteljske kuće u Pićnu i Štinjanu te natječajni rad za urbanističko-arhitektonsko rješenje uređenje Trga republike u Čakovcu. Aleksandar Ćelović i Zvonimir Prusina predstavljaju se s dva projekta – realizacija obnove predvorja i blagajne Kina Valli u Puli te postavom muzejskog apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Od kuća do jaslica

Ivana Debeljuh i Marko Perčić iz projektnog ureda Triptih izlažu realizaciju obiteljske kuće 088-ZNG u Pomeru, dok se arhitektonski ured Indigo s Deanom Petehom, Linom Stepančić, Markom Hajdarevićem i Iris Roce predstavljaju s četiri stambene građevine u Peroju (kod Grožnjana), Grožnjanu, Maružinima i Labincima. Matija Luk i Jasmina Bašić predstavljaju se kućom za odmor »Calvia Crispinilla« u Dajli i Obiteljskom kućom B u Sv. Katarini u Pićnu. Tu su i radovi Deana Skire (autora rasvjete) i Božidara Pustijanca (autora 3D vizualizacije), a to su Vatikanske jaslice na Trgu Sv. Petra u Vatikanu i Green Coast MGallery Hotel u Albaniji.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Na izložbi su predstavljeni i rezultati radionice suhozida na Kamenjaku u organizaciji Društva arhitekata Istre i Javne ustanove Kamenjak koja se održala krajem kolovoza pod mentorstvom Alena Čikade iz udruge Kallokva, te dva autorska filma. Navedeni filmovi su »The Sound that Remains« Joaquina More i »Timecapsule« Rebeke Bratoš Gornik, oba u produkciji programa DAI-SAI-a »From Care to Cure«, koji se održava u okviru europske arhitektonske platforme LINA, a koju za DAI-SAI vodi Ana Dana Beroš. Izložba ostaje otvorena do petka, 1. prosinca, svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter