IZLOŽBA U HDLU ISTRE

Autoriteti: Razvojem medija fenomen vidljivog postaje globalan, a recepcija stvarnosti širi svoje granice u sasvim nove horizonte

| Autor: Nina Petrović


U Galeriji HDLU Istre u petak je otvorena grupna izložba pod nazivom "Autoriteti". Izložbu je svečano otvorio kustos i povjesničar umjetnosti Milan Marin.

- Tehnološki razvoj medija u današnjem svijetu otvorio je prostor za stvaranje neograničenog broja autoriteta, a u procesu opće globalizacije dobar umjetnički prostor biva opterećen masovnom proizvodnjom i velikim brojem umjetničkih predmeta. Razvojem medija fenomen vidljivog postaje globalan, a recepcija stvarnosti širi svoje granice u sasvim nove horizonte. Upravo iz tih razloga je i nastao naziv same izložbe "autoriteti", objašnjava Marin.

(Snimila Snježana Bratanović)(Snimila Snježana Bratanović)

Izloženo je ukupno 50 umjetničkih djela raznih tehnika stvaranja. Neki od zastupljenih autora su Marcus Fenando, Luči Plosnić, Vanda Jurković, Eduard Pavlović, Pamela Ivanković, Libero Kokotović, Senka Šerbeđija, Ivan Kopp, Slavica Marin, Saša Jantolek, Andrej Zbašnik, Matjaž Borovničar i drugi.

Na upit kako je nastala prvotna ideja za ovu izložbu, Milan Marin nam je rekao:

- Od samih početaka djelovanja ove galerije, uveli smo godišnji program od četiri, pet pa čak i do šest tematskih projekata. To se pokazalo kao izvanredna ideja, jer, jedino mi u čitavoj Hrvatskoj uspijevamo takvom organizacijom privući veliki broj autora. Na svakom tom projektu zastupljeno je između 50 i 60 autora, a ponekad čak i do 80. Na taj način imamo mogućnost da se kroz našu galeriju pulskoj publici može predstaviti 350 do 400 autora. To je nevjerojatan broj, i mislim da toliku brojku nitko nije dosegao u Hrvatskoj. Imamo dobru strategiju, kako za publiku, tako i za autore.

(Snimila Snježana Bratanović)(Snimila Snježana Bratanović)

Što je najbitnije, autori se publici mogu predstaviti tijekom cijele godine, što potiče i domaću umjetničku praksu. Umjetnici na taj način imaju priliku da izlože svoj rad, a kad se radi, ide se dalje. Tako da se to pokazalo kao jako dobrom idejom. Nadam se da će institucije koje nas podržavaju to prepoznati, jer je to važno, i da će dati malo više novčanih sredstava. Mislim da je jedan od problema taj što smo daleko od Zagreba, gdje su sva bitnija umjetnička zbivanja. Iako moram priznati da nam Grad Pula daje veliku podršku bez koje ne bismo nikako opstali. Tu je i Istarska županija, koja je također sklona da nam pomogne. Međutim, mi smo mala županija. Imamo relativno mali broj stanovnika. Daleko bi bilo lakše kada bismo naišli na više razumijevanja u Ministarstvu kulture, ističe Marin.

(Snimila Snježana Bratanović)(Snimila Snježana Bratanović)

Na izložbi su predstavljena djela u raznim tehnikama, a Marin kaže: "Umjetnici rade ono što je njima blisko, a mi nikad ne uvjetujemo njima tehniku kojom će se oni izraziti. Izložbom dominiraju reljefi koji su rađeni pomoću gipsa, zatim štafelajno slikarstvo i to nekoliko vrsta: hrapavi, glatki, glazurni, pastozni. Imamo i fotografiju koja je danas uvijek prisutna i zadobila je umjetnički izraz. Onda na jednom ogledalu pri samom ulazu imamo otisnut jedan citat, to je citat o umjetnosti te smo ga stavili kao "autoritet" u svijetu umjetnosti. Čisto kao zanimljivost iz svijeta povijesti umjetnosti spomenuo bih da je najskuplja slika ikad prodana ona američkog slikara Jacksona Pollocka, koja je prodana za nevjerojatnih 200 milijuna dolara. Znamo da je u posljednjoj fazi života kapao kistom boje na platno i zato su ga prozvali "Jack Kapatelj".

(Snimila Snježana Bratanović)(Snimila Snježana Bratanović)

Upravo taj sličan način oslikavanja, tj, kapanja, možemo vidjeti na jednoj slici ovdje, autorice Gordane Lenić. Svi ovi umjetnici pokušavaju pronaći svoj nekakav put, svoju tehniku, svoj izraz, drugim riječima, pokušavaju pronaći ono što je njima najprihvatljivije. Vladati medijem – to je čitav naš umjetnički put, trebamo savladati cijeli taj proces koji ide od ideje ka transformaciji. Uvijek kažem da je ideja jedan apstraktni pojam koji je čovjeku nedohvatljiv, čak i subjektu tj. čovjeku u kojem nastaje, ideja se transformira u samom dodiru s medijem. Mi umjetnici moramo uvijek u tim trenucima donositi odluke i onda se stvaraju te nekakve nove ideje i možda nove asocijacije, svaki pokret, svaka gesta, svaka intervencija…svaki put donosimo nove odluke. A taj put često nije jednostavan".

Izložba se može razgledati do 24. studenog.

(Snimila Snježana Bratanović)(Snimila Snježana Bratanović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter