Značajna ličnost koja je pomogla razvoju Pule

FOTOGALERIJA / "Tragovi Danske u Puli" - u Zerostrasseu otvorena izložba o Hansu Birchu Dahlerupu

| Autor: Mladen Radić


U sklopu programa "Tragovi Danske u Puli" danas je u Zerostrasseu otvorena izložba "Hans Birch Dahlerup: Danski arhitekt pulskog pomorskog naslijeđa" o tome kako je Grad Pula od malog grada postao glavna pomorska luka austro-ugarskog carstva. O izložbi su govorili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, autorica izložbe Hana Žerić Šaponja, pulski gradonačelnik Filip Zoričić i danski veleposlanik u Hrvatskoj Hrvatskoj Ole Henrik Frijs-Madsen.

Kešac je napomenuo da se trag Danske u Puli ne može pratiti ako se ne poprati trag koji je ostavio Hans Birch Dahlerup, važna i zanimljiva ličnost iz ovdašnje povijesti druge polovice 19. st., a ova izložba uvod je i u veliku izložbu "Ratna luka Pula" koju će realizirati sljedeće godine.

Iako je Dahlerup proveo kratko vrijeme u Puli, doprinio je izuzetno razvoju ovog grada, istaknula je autorica izložbe.

- Početkom 19. st. kada Pula dolazi pod vlast Habsburške monarhije, Pula je samo mali ribarski gradić okružen srednjovjekovnim zidinama i antičkim spomenicima. Samo pola stoljeća kasnije dolazi do velikih političkih promjena i Habsburška monarhija traži novu lokaciju za svoju ratnu luku. Pula sa svojom zaštićenom lukom, dubokim zaljevom i dubokim sidrištem pokazala se kao idealno mjesto. Godine 1849. na poziv cara Franje Josipa I., Hans Birch Dahlerup postaje glavni vojni zapovjednik habsburške flote, vrši njen preustroj i kao takav jedna je od čelnih osoba koje sudjeluju u donošenju odluka o mjestu glavne ratne luke Pula. Nakon što je Pula postala glavna ratna luka, njezina sudbina se značajno mijenja - događa se veliki razvitak, gradi se Arsenal i sva potrebna infrastruktura za obranu grada koji postaje jedno od glavnih središta carstva. Hans Birch Dahlerup kratko je vrijeme proveo u Puli, ali ostat će zapamćena kao značajna ličnost koja je pomogla razvoju našeg grada, kaže Hana Žerić Šaponja.

Na izložbi se mogu vidjeti predmeti iz PPMI-ja, iz zbirke starih razglednica, fotografija, negativa i fotografske opreme, zatim kartografske i grafičke zbirke, a predstavljeni su i dijelovi Dahlerupovih memoara koji su prevedeni na hrvatski, kao i njegovi portreti koje su ustupile danske institucije.

- Jučer smo imali raspravu o budućnosti grada, jedan lijepi panel u kinu, a danas pričamo o prošlosti grada ali i o viziji grada tada zahvaljujući čovjeku koji je odlučio da će nešto konkretno biti u našem gradu, kazao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Veleposlanik Kraljevine Danske Ole Henrik Frijs-Madsen napomenuo je da jedna stvar koja ga je iznenadila bila je prelazak s drvenih brodova na metalne, što znači da je Dahlerup sa sobom doveo mnoge inženjere a to je opet značilo temelje za brodogradilište. Uz to, veleposlanik je kazao da će se ova kulturna suradnja nastaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter