PREDSTALJANJE ŽUPANIJSKE LISTE

Istarski SDP o "IDS-ovom spomeniku": Kad stranka sama sebi diže spomenik, to je odlika totalitarnih i fašističkih režima. To je spomenik stranci koji DIJELI LJUDE NA NAŠE I VAŠE

| Autor: Lara BAGAR
Predstavljanje SDP-ove županijske liste ispred rotora na ulazu u Pulu (Snimila Lara Bagar)

Predstavljanje SDP-ove županijske liste ispred rotora na ulazu u Pulu (Snimila Lara Bagar)


"Podizanje spomenika jednoj stranci i to kada ga stranka podiže samoj sebi, mislim da je to prije svega bizarno, apsurdno i ne doliči modernoj politici 21. stoljeća za koju se zalažu upravo oni koji sami sebi podižu spomenik. To je odlika totalitarnih i fašističkih režima. Tu nema slobode, jednakosti, razumijevanja i zajedništva. Taj spomenik dijeli ljude na naše i vaše i to, vjerujte mi, nije dobro, ni prikladno u ovoj politici 21. stoljeća u istarskoj županiji. Tu se ne radi o zaštiti interesa građana, već je riječ o podizanju spomenika samom sebi. Ovo je sramota za Istru i Hrvatsku, gorljiv je danas bio Vili Bassanese, predsjednik istarskog SDP-a na predstavljanju županijske liste ispred novog kontroverznog spomenika s tri koze i tri grba na kružnom toku u blizini pulske zračne luke koji je posljednjih dana potaknuo polemike kako u građanskim tako i političkim krugovima.

- Koza, odnosno preciznije jarac je simbol Istre, dok su tri koze zaštitni znak IDS. Nedvojbeno se radi o spomeniku stranci na području Ližnjana, a ne na području Grada Pule, kao što grb govori. I to je razlog zbog čega smo danas ovdje. Kako bi ukazali na politiku koja jednostavno ne provodi ono za što se i javno zalaže, a to da je jednakost u Istri ista za sve njezine građene. Ovime se građani u Istri dijele na vaše i naše. Svima ostalima koji imaju drugačiji stav, ova poruka je pljuska, nastavio je Bassanese o vladajućoj stranci na Poluotoku.

"Zbog naših rezultata Istra je 20 posto razvijenija od ostalih krajeva ili to pokušava biti. Tih 20 posto nosimo mi, odnosno svi mi koji obnašamo dužnost a nismo članovi vladajuće stranke, rekao je Bassanese.

I Danijel Ferić, SDP-ov kandidat za istarskog župana, osvrnuo se na kružni tok koji je, prema njegovom sudu, postao simbol dekadencije IDS-a.

"IDS je prekršio nepisano pravilo, a to je da je podignuo spomenik sam sebi za života. Smatram da su koze od početka kolateralne žrtve IDS-a i da je nepravda to što joj je učinjeno. Da koza zna na koji se način iskorištava njen lik i djelo sama bi se vjerojatno istrijebila odavno", rekao je Ferić.

U slučaju da postane čelni čovjek Istarske županije prvo sa čim će krenuti je izmjena prostornih planova kao i pokretanje zaključka u županijskoj skupštini o zatvaranju županijskog centra za gospodarenje Kaštijun. "Ne obećavam izgradnju Istarskog ipsilona, ne obećavam izgradnju tunela Učke, ne obećavam izgradnju željeznice u Istri jer to nije u ingerenciji Županije, no koncentrirati ću se na probleme koje mogu riješiti" poručuje Ferić.

Smatra neprihvatljivim 4.000 dana koliko se u Puli čeka na mjesto u staračkom domu, naspram pet dana u Umagu. Neprihvatljivo mu je da Istra ima više od 6.000 nezaposlenih te više 40 polupraznih poduzetničkih zona koje će staviti funkciju u što kraćem periodu staviti u funkciju na način da će županija sufinancirati izgradnju komunalne infrastrukture zajedno s gradovima i općinama. Ferić također smatra neprihvatljivim ignoriranje volje građana kroz manipulaciju prostornih planova za koju smatra odgovornom aktualnu vlast. "Nema IDS-ovog načelnika koji nema neki svoj brežuljak ili selo. Sjetimo se zadnjeg primjera vodnjanskih kumova, završio je Ferić.

Predstavljanje je završio Marko Ferenac, načelnik Vižinade u dva mandata, koji je istaknuo nužnost besplatnih udžbenika koje je do sada financirala lokalna zajednica, a ne Županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater