GRADSKA GALERIJA LABIN

Izložba Branka Kolarića: Apoteoza trenutka za novi, treći put

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba rovinjskog umjetnika Branka Kolarića naziva »Apoteoza trenutka« kojom ova galerija nastavlja izložbenu sezonu prikazom konceptualne i nove medijske umjetnosti kroz različite umjetničke generacije.

Estetska zaokruženost

Kolarić je na tri kata izložio 40 radova u raznim tehnikama i kombinacijama nastalih u posljednjih dvadeset godina u formi djelomične retrospektive. Kako je na otvaranju istaknuo kustos izložbe Mladen Lučić, Kolarić snažnim idejnim porukama u svojim djelima progovara o raznim stanjima i slojevitostima društva kao iskazom osobnih stavova.

- Kolarić se ne bavi dijagnozom i uzrokom, već snagom svoje individualnosti progovara protiv današnjeg vrijednosnog sustava emotivnim i nenametljivim protestom što se, zajedno s autorovom urođenom ludičko-duhovitom vokacijom, očituje u izražajno-mentalnom prosedeu kojim odišu njegovi radovi. Premda uglavnom metaforično, on vrlo jasno progovara o suvremenim društvenim anomalijama, političkoj zbilji te ekonomskoj i idejnoj oskudici. Kod ovog je autora važno polazište iz metiera prema poruci, umjesto obratnim putem, što je danas kod velikog broja umjetnika slučaj. Branko Kolarić je po zvanju grafičar, te ne čudi da njegovi radovi u brojnim medijima u kojima se izražava, crtež, slikarstvo, objekt, instalacija, ready-made, odišu preciznošću, kvalitetom odabira materijala, perfekcionizmom izvedbe i estetskom zaokruženošću, rekao je Lučić.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Višestruko nagrađivani vizualni umjetnik Branko Kolarić, koji živi i stvara u Rovinju umjetnik je grafičkog obrazovanja koji je prisutan na umjetničkoj sceni od devedesetih godina prošlog stoljeća i u tom je razdoblju izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi.

Dragocjeno vrijeme

- Dao sam jednu glorifikaciju trenutka jer je danas vrijeme konzumerizma, moći medija i multinacionalnih kompanija. Stoga je vrijeme postalo dragocjeno, čovjek je došao u fazu da nema puno odmaka, pogotovo u zapadnoj terminologiji, filozofiji i odnosa prema proizvodnji gdje je jedan darvinizam na sceni. Znači nema ustupka ni pomaka, gubi se socijalni moment jer se ide prema darvinizmu gdje nema mjesta za slabije. Moja poruka bila bi da pokušamo ići u nekom drugom smjeru, da se pokuša oslabiti taj dio makar je to jedna utopija. Vrijeme ide. Na civilizacijskoj razini treba pronaći novi, treći put jer lijeva opcija nije bila dobra, a bogami nije ni desna. Trebalo bi pronaći put koji bi bio relevantan za sve ljude, rekao je Kolarić.

Izložbu je u ime Grada Labina otvorila Loredana Ružić Modrušan, voditeljica Odsjeka za protokol promidžbu i suradnju, koja je istaknula kako živimo u vremenu kada smo svakodnevno izloženi raznim vijestima i novostima sa svih strana koje donose razni mediji, ali je ona više sklona umjetničkom izričaju i razmišljanju svojom glavom. Nazočne su pozdravili kustosica galerije Stephanie Peršić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter