PAZIN

ZIMSKA SLUŽBA ISTRE SPREMNA I ZA EKSTREMNE UVJETE Najprije će se čistiti prilazi bolnicama, vrtićima i školama

| Autor: Asim ČABARAVDIĆ
Vozila zimske službe (foto A. Čabaravdić)

Vozila zimske službe (foto A. Čabaravdić)


Stanje sustava obrane od ekstremnih zimskih uvjeta na području Istarske županije dobro je i osigurava prohodnost prometnica državne, županijske i lokalne razine. Predstavnici svih žurnih i nadležnih službi podvukli su da imaju operativne planove za zimsko djelovanje te izrazili spremnost da odrade sve zadaće u okviru sustava koji osigurava normalan život i rad građana, što je i istaknuto u zaključcima 31. sjednice Stožera Civilne zaštite Istarske županije, održanoj jučer u Pazinu.

Nakon sjednice posvećene Provedbi mjera civilne zaštite u slučaju zimskih uvjeta na području Istarske županije, upriličena je smotra vozila i opreme u prostorima Istarskih cesta d.o.o. Pula - Nadcestarije Pazin - zona CIBURI II - Pazin.

Alternativni pravci

Istarske ceste spremno dočekuju zimsko razdoblje s osposobljenim djelatnicima, potrebnim materijalom, vozilima i opremom za održavanje 1.624 kilometra prometnica (375 kilometara državnih, a ostatak otpada na županijske i lokalne ceste). Organizirani su tako da imaju sedam mjesta pripravnosti: u Puli, Pazinu, Žminju, Poreču (Buići), Bujama, Buzetu i Labinu. Ekipe su u pripravnosti 24 sata dnevno i u roku od dvadesetak, tridesetak minuta, biti će gdje je potrebno. Za posipavanje cesta imaju na raspolaganju 2.850 tona soli i 1.300 kubika sipine.

Mladen Blašković, načelnik Sektora policije Policijske uprave istarske, istaknuo je da je policija spremna za zimsko razdoblje i po pitanju ljudstva i po pitanju tehnike u regulaciji prometa. Uz ostalo određeni su alternativni pravci za vozila u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Isto tako, podsjetio je da od 15. studenog ove godine do 15 travnja 2022. traju zimski uvjeti te da vozači moraju imati zimsku opremu i preporučio je da se prije putovanja obvezno upoznaju s prognozom vremena i vremenskim (ne)prilikama ne samo na regionalnoj razini, nego i na mikro lokacijama.

Pridržavanje mjera

Zamjenik načelnika Stožera CZ-a Denis Stipanov, koji je ujedno i voditelj Službe civilne zaštite VZIŽ, upozorio je da je kod mogućih ekstremnih nepogoda, kao što su snijeg i poledica moguće u početku očekivati određene probleme u prohodnosti prometnica do vremena potrebnog za podizanje cijelog sustava zimskih službi i vremena potrebnog za prolazak tim prometnicama.

U slučajevima ekstremnih zimskih uvjeta najprije će se čistiti prilazi bolnicama, vrtićima i školama. Također, Stipanov je pozvao građane na strpljenje te da se radi svoje sigurnosti pridržavaju mjera koje nalažu žurne službe i nadležni čelnici u općinama, gradovima i Županiji i da poštuju odluke o komunalnom redu te provode obveze održavanja čistim, od snijega i leda, površine uz stambene objekte.

Uz to Stožer poziva građane da u slučaju ekstremnih zimskih uvjeta prate sredstva javnog priopćavanja preko kojih će dobivati upute za postupanje u takvim uvjetima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of