PULA: VJEŽBANJE U STAROSTI

Žensko zdravlje počinje u zdjelici


Statistički, svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac pate od urinarne inkontinencije. Realno stanje još je i ozbiljnije jer veliki broj osoba ne shvaća problem i stoga ne traži savjet liječnika, niti pomoć. Stoga je nedavno održana tribina pod nazivom "Žensko zdravlje počinje u zdjelici" u Gospodarskoj komori koju su organizirali Sunset centar - PBS centar sportske izvrsnosti, Krug i Harman.

Urogenitalni problemi

Brojnim okupljenim ženama u značaju zdrave i funkcionalne zdjelice govorili su dr. Saša Djukanović, specijalist ginekologije i porodništva te uroginekologije iz Ptuja, mr. spec. Ana-Marija Jagodić Rukavina, inovatorica Body tehnike te Morena Poglajen Carić, fitness trenerica i verificirana body instruktorica iz pulskog Sunset centra. Kako je rečeno, mišići zdjeličnog dna predstavljaju jezgru našeg organizma, snažnu potporu okolnim organima te spoj između stopala, trupa i plućne dijafragme. Njihova slabost i nefunkcionalnost tako utječe na energetsko, hormonalno, organsko, emocionalno i fizičko stanje tijela.

Dr. Djukanović naveo je tako da su danas prisutni brojni problemi u ženskoj, a neki i u muškoj populaciji, te naveo urogenitalne probleme - bježanje mokraće i stolice, problem spuštanja maternice i rodnice, sindrom suhe rodnice, učestale bakterijske upale mjehura i mokraćnog trakta te bolni spolni odnosi. Kako je redom pojasnio, bježanje mokraće i stolice je vrlo često, ali unatoč tome mali broj žena svoj problem povjeri liječniku.

- Prvi puta se s time susreću u trudnoći, a rizični faktori su i starost - iznad 70 godine svaka druga žena ima problem s nekom od urinarnih infekcija - menopauza, težak fizički rad i neki drugi uzročnici. Liječenje ovisi o vrsti inkontinencije, o tome je li blaža ili teža, o motiviranosti pacijentice i uvjetima s kojima raspolaže. Ovdje je bitna i preventiva, a to je jačanje mišića zdjelice i elastičnosti potpornih struktura vježbama tijekom, ali i nakon poroda, pa potom cijeli život, naveo je, između ostalog, dr. Djukanović.

Jačanje zdjeličnog dna

Vježbanje se preporučuje, ističe, i kod spuštene maternice, i to stručno vođeno za jačanje zdjeličnog dna, iako se kod jačih problema to liječi i operativno, uzimanjem estrogena, laserom… Sindrom suhe rodnice također je vezan uz pad estrogena u menopauzi i ta je tegoba vrlo učestala, ima je svaka druga žena u menopauzi. Vrlo je učestao i problem bakterijske upale mjehura i mokraćnog trakta, što muči puno žena, pogotovo u menopauzi, kada taj problem ima više od 25 posto žena koje imaju kliničke simptome, dok ih još 15 posto te simptome nema, a neće problem pripisati bakterijama. Uzrok je deficit estrogena, a liječi se antibioticima. Kod bolnih spolnih odnosa uzroci mogu biti biološki poput atrofičnog vaginitisa, suhe rodnice, spuštene maternice…

- Od svega toga se ne umire, ali je kvaliteta života lošija, zaključio je dr. Djukanović.

Stoga je Jagodić Rukavina pojasnila vježbe važne za zdjelično dno temeljeno na body tehnici, odnosno integriranom pristupu zdjeličnom dnu kojeg je sama osmislila, a praktično ih je vodila Morena Poglajen Carić uz pomoć rekvizita za vježbanje mišića zdjeličnog dna. Svi koji žele mogu s njom vježbati u njenom Sunset centru - PBS centru sportske izvrsnosti na Medulinskoj cesti. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum