POREČ

Za obnovu i modernizaciju vodovodne mreže u Poreč se trenutno ulaže sedam milijuna kuna


Prije nekoliko dana na području Poreča Istarski vodovod Buzet započeo je četiri velika projekta obnove, gradnje i modernizacije vodovodne mreže, vrijedna sedam milijuna kuna, a radi se o gradilištima na Šetalištu Antona Restovića, tj. od hotela Zagreb prema hotelu Materada i u naseljima Materada, Stari Červar i Stancija Vergotini. Iznio je to na današnjoj konferenciji direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, koju je održao zajedno s gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem koji se osvrnuo na sve infrastrukturne investicije koje se trenutno odvijaju u gradu.

Nežić je rekao da se prilikom planiranja svih investicija kreću u tri smjera – priključivanje novih potrošača koji se tek trebaju priključiti na mrežu, ulaganje u postojeću imovinu i, kao najzahtjevnije, rekonstrukcija i modernizacija postojećih sustava vodoopskrbe od kojih su mnogi već stari ili podkapacitirani. Istarski vodovod je na području Istre od 2012. do prošle godine u te projekte uložio skoro 250 milijuna kuna. Od tog iznosa više od 160 milijuna kuna bila su vlastita sredstva Istarskog vodovoda, oko 10,5 milijuna kuna je naknada koja se naplaćivala za priključenje, potom 21,2 milijuna dobili smo naplatom naknade za razvoj vodoopskrbe od potrošača, 20,8 milijuna stiglo je iz EU fondova, a 46,5 milijuna dale su Hrvatske vode.

Gradnja ogranka Jasenovica – Fuškulin

- Trenutno u porečku vodovodnu mrežu, odnosno u četiri velika i puno manjih projekata ulažemo oko osam milijuna kuna, ali povrh toga u ovoj godini bit će novih investicija za još 8,4 milijuna kuna. Od toga oko četiri milijuna očekujemo iz EU fondova za gradnju ogranka Jasenovica – Fuškulin, a za to će natječaj za ruralni razvoj biti objavljen u travnju. Od tog ukupnog iznosa među značajnijim investicijama ove godine je ona na potezu Ladrovići – Mičetići – Žbandaj i prva dionica Srednji Špadići, ali tu ima i puno manjih ogranaka poput gradske rive gdje ćemo raditi zajedno s Gradom Porečom, potom u Stranićima kraj Nove Vasi, Ladrovićima i Kirmenjaku, te u Radićima gdje ćemo izgraditi hidrofornu stanicu za podizanje pritiska vode, rekao je Nežić i dodao kako se svi radovi koje trenutno izvode porečke tvrtke Šalić, Istrakop, buzetska Ekspert gradnja i Gradeks iz Zaboka planiraju dovršiti do lipnja, a ostali će s natječajnom procedurom krenuti nakon ljetne sezone. Napomenuo je da, osim toga, Istarski vodovod svake godine ulaže od pet do deset milijuna kuna u održavanje postojećih objekata, od kojih značajni dio ide na Poreštinu.

- Bez gradnje nove škole i dvorane na Finidi vrijedne 50,4 milijuna kuna bez PDV-a, Grad Poreč i Istarski vodovod skupa trenutno ulažu 27 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik. Spomenuo je još i uređenje gradske plaže na Materadi, sanaciju kolnika na više od 30 lokacija diljem grada i da su u tijeku natječaji za odabir izvođača za izgradnju rotora u Baderni, čime će to naselje dobiti siguran ulaz i izlaz. Radovi će startati u svibnju, a rok dovršetka je 90 dana.

Stanka za uskršnje blagdane

Natječaj je u tijeku i za pristupnu cestu od Kauflanda do nove škole na Finidi s dva rotora, dugu dva kilometra i vrijednu sedam milijuna kuna. Sve mora biti gotovo do rujna, kada počinje nastava u novoj školi. Peršurić je dodao kako i projekti gotovo u cijelosti financirani EU sredstvima napreduju svojom dinamikom – na Košambri je već počela izgradnja reciklažnog dvorišta koji će biti okončan za dva mjeseca, a uskoro kreće i gradnja ceste Garbina - Valkarin.

- Iako se u svim mjesnim odborima radi punom parom, tijekom uskrsnih praznika radovi će se na svim gradilištima privremeno obustaviti. Do ljeta najveći dio radova bit će gotov, zaključio je Peršurić.

Poreč ima dovoljno vode za turiste

Na upit podnosi li porečki vodoopskrbni sustav teret ljeti kada stigne na desetke tisuća turista, ali i značajnu gradnju novih objekata, Mladen Nežić odgovorio je da što se obale tiče problema nema. Cjevovodi imaju dovoljno kapaciteta i sigurnost opskrbe nije upitna ni u špici sezone. U tom smislu kao jednu od važnijih investicija u zadnjih pet godina Nežić je naveo novi cjevovod Facinka – Vežnaveri koji osigurava dovoljne količine i pritiske vode za poslovne zone Facinka i Buići-Žbandaj i buduću školu na Finidi. No, trendovi se mijenjaju - razvoj, turizam i industrija se sve više povlače prema unutrašnjosti, pa imaju sve većih zahtjeva za poboljšanje vodoopskrbe tog kraja.

Vodovod u centru Funtane

Osim u Poreču, Istarski vodovod ulaže i radi trenutno u svim općinama na Poreštini. Direktor Istarskog vodovoda je kao najveću investiciju u zaleđu naveo onu u Funtani, u centru mjesta, vrijednu 1,9 milijuna kuna, koja je nedavno startala. Također, Nežić je najavio da će nakon ljeta početi i nastaviti se tijekom 2019. gradnja vodovodne mreže i na glavnoj cesti D75, od stare škole u Funtani prema kampu Valkanela. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of