FAŽANA

Više od 40 ekipa u školi soljenja sardela


Škola soljenja sardela ni ove godine nije razočarala. Pred više stotina posjetitelja na fažanskoj rivi, više od 40 ekipa solilo je sardelu, nadajući se da će upravo oni najbolje odraditi posao. A tko je bio najbolji, doznat će za nekih tri mjeseca kada će svoj proizvod donijeti natrag na ocjenjivanje. Jučerašnja škola soljenja, 15. je po redu, i kroz nju je dosad prošlo više od 2.000 polaznika, dvije, tri generacije obitelji i izuzetno veliki broj djece koja su učila stare vještine, ali i zašto se uopće moralo soliti da bi se sačuvala hrana.

Glavni mentor ovogodišnje škole bio je Budimir Žižović, a prijavljeni natjecatelji su znanje i instrukcije dobili i od fažanskih ribara. Za "učenike" je sve bilo spremno - i riba i sol i limenke. Usoljenu sardelu, pod budnim okom mentora, polaznici su potom odnijeli će kući na čuvanje, a 12. kolovoza slijedi im ocjenjivanje. Osim škole soljenja, na fažanskoj rivi bilo je još mnoštvo događaja, od gastro ponude jela od sardela, radionica pletenja mreža i veslanja u batani, kreativnih radionica i igraonica za djecu do prezentacije škole jedrenja za mlade. Na jučerašnjoj fešti pokrenut i novi projekt - Mediteranski mirisi fažanske rive, kroz koji će se kreirati tipičan lokalni miris.

Fešta je imala i sportski karakter. Održana je i biciklijada iz ciklusa "Jug na dva kotača" te trka "Sardela Run" iz serijala "Teći, isti, piti". (N. S.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of