MEĐUNARODNA IZLOŽBA 

VELIKA EKOLOŠKA INOVACIJA: Porečan smislio WC školjku koja ne koristi vodu!

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ervin Matić i njegova školjka

Ervin Matić i njegova školjka


S 19. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2021, održane u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, Istrani su ponijeli brojna priznanja. Denis Ružić iz Pule dobio je srebrnu medalju za dvostrani list za električnu pilu, a Ervin Matić iz Poreča nagrađen je zlatnom medaljom za WC školjku koja se ispire bez vode i kemikalija te srebrnom medaljom za uređaj za čišćenje mreža kaveza za uzgoj ribe. Višenamjenska sprava za vježbanje na otvorenom autora Gordana Sinđića iz Rovinja nagrađena je srebrnom medaljom, Marčelo Marić iz Kanfanara dobio je broncu za izum uređaja za održavanje distance, dok je za konstrukcije vanjskih kreveta usmeno pohvaljen Dragan Kapeloto iz Pule.

Ervin Matić, 69-godišnji umirovljeni arhitekt iz Poreča, koji je ove godine za izum WC školjke koja štedi vodu i ne zagađuje okoliš te za sustav za održavanje mreža u uzgajalištima riba ovjenčan zlatom i srebrom, 2017. godine na Arci je osvojio prestižnu nagradu Grand Prix za "Napravu za održavanje kandelabera, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela". Matić ističe da mu je inspiracija svaki problem koji traži adekvatnije rješenje od trenutnog.

- Riješiti problem na koji naiđem u životu moje je načelo, a funkcioniram jednostavno - što mi padne na pamet, počnem crtati, a što nacrtam, to i napravim. To je neka moja vizija i ne odstupam od toga, konstatira Matić pa objašnjava da je povod nastanka ekološkog WC-a bio problem prekomjerne potrošnje vode kod standardnog WC-a.    

Školjka

Ovako to izgleda

- Žao mi je što se s deset litara vode, koja je pročišćena za piće, ispire WC školjka. Bacaju se milijarde kubika vode, a žalimo se da je nemamo dovoljno. Uzmimo primjer grada u kojem je oko 50 tisuća stanovnika poput Pule. Dnevno svaka osoba za korištenje WC-a potroši po 10 litara vode i dođemo do ogromne količine, da ni ne govorimo o višemilijunskim gradovima poput Tokija, recimo. Ako samo na ovaj način počnemo čuvati vodu, već smo puno postigli, ističe on.

Nakon što je postavio problem, na 3D printeru je složio elemente svoje inovativne WC školjke koja ne koristi vodu, kemikalije niti bilo koje druge tvari štetne za okoliš. I dalje zadržava ergonomski položaj i omogućava odlaganje fekalija na isti način, ali uz drastično promijenjen način zbrinjavanja tog otpada. Kako funkcionira? Matić objašnjava da je kvaka u samoj konstrukciji: ispod sjedalice je namotana oko 10 metara duga vreća, odnosno crijevo od papira koji je elastičan, vodonepropustan ali propustan za molekule pare i plinove. Odlaganje fekalija se vrši u papirnu vrećicu. Papir i sve što se odbacuje zajedno s fekalijama u potpunosti je biorazgradivo.

U tijelu školjke ugrađeni su mehanizmi za zatvaranje s vodilicom i za odsijecanje upotrijebljene vreće te spremnik za vreće. Podizanjem poklopca spremnika, otvara se prostor u koji se stavlja rolna papirnih vreća. Spuštanjem poklopca spremnika i pritiskom na njega, vreća se navlači na školjku koja je tada spremna za korištenje. Nakon upotrebe mehanizam stišće vreću odmah ispod sjedalice i plombira duplom plombom te poteže zatvorenu vreću u donji dio WC školjke, bez vode ili kemikalija. Istovremeno odsijeca upotrijebljen dio vreće koji propada u spremnik koji se prethodno otvorio, a potom hermetički zatvorio i spriječio širenje plinova. Na kraju procesa se i sama vreća raspada i razgrađuje. Posebnost je ove WC školjke što odvaja fekalije od ostalog otpada koji se stvara u kućanstvu.

Matić kaže da se ovaj ekološki WC može postaviti svugdje gdje su sada kemijski WC-i, poput vlakova, autobusa, aviona, mobilnih kućica, gradilišta i slično, dok za urbane sredine priprema drugačiju verziju. Plan mu je stupiti u kontakt s nekom aviokompanijom, poput francuskog Airbusa. Za svoju drugu nagrađenu inovaciju, uređaj za čišćenje mreža kaveza za uzgoj ribe, kaže da radi na funkcionalnom modelu koji bi u ožujku iduće godine volio isprobati u uzgajalištu Cromarisa, a već pregovara s tvornicom mreža u Biogradu na Moru koja se također bavi uzgojem ribe.

- Taj uređaj sprječava začepljenje površine mreža koje čine kavez u kojem se uzgaja riba. Ujedno osigurava kontinuiran protok vodene struje obogaćene kisikom koji je bitan za život riba i sprječava da im se škrge pune sitnim materijalom koji se dosadašnjom tehnikom stvarao te je na taj način ugrožavao život riba, pojašnjava Matić.

Sustav je koncipiran tako da četke na valjcima prolaze kroz oka mreže i ne dozvoljavaju da se na stjenke kaveza mreže taloži bilo kakav otpad, poput izmeta ribe, planktoni i ostale čestice koje nanose morske struje. Naime, konstantno sporo kretanje onemogućava formiranje naslaga na mreži. Ovaj sustav se montira kao dio opreme bazena i trajno je u pogonu, a cijena je niska i daleko isplativija u održavanju, pojašnjava autor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini