ČUDOM JOŠ NITKO NIJE OSTAO BEZ GLAVE

Urušavaju se pulske fasade


Tek pukom srećom nitko nije ozlijeđen kada se sa zgrade u strogom centru grada u Ciscuttijevoj 9, odlomio komad fasade i rasuo se po pješačkoj zoni. Hrpa kamenja pala je ravno pred vrata trgovine sportskom opremom jučer oko 13 sati, i nekim čudom, u tom trenutku nitko nije onuda prolazio, niti ulazio ili izlazio iz trgovine. Ludu sreću možda možemo pripisati jučerašnjem kišnom vremenu pa u Ciscuttijevoj ulici, koja inače cijeli dan vrvi ljudima, nije bilo puno pješaka. A da je moglo biti svašta, pa i izgubljenih života, ne trebamo ni spominjati. Što se točno dogodilo, i kako je moguće da se u strogom centru grada, u ulici gdje prolazi stotine ljudi, odlomi ogroman komad fasade i tek pukom srećom nekog ne ubije, upitali smo Klaudija Ferlina, direktora Stambenog inženjeringa koji upravlja Ciscuttijevom 9.

Krov obnovljen

- Nažalost, to su stvari koje nije uvijek moguće predvidjeti. Posebno kod zgrada kakva je u Ciscuttijevoj 9 gdje nije bilo nikakvih naznaka bilo kakvih oštećenja. Štoviše, krov zgrade je u potpunosti obnovljen prije 10-ak godina, a nije bilo ni pritužbi suvlasnika o eventualnim problemima, rekao je Ferlin. Izrazio je žaljenje zbog cijelog događaja i najavio promptnu reakciju.

- Odmah smo na mjesto događaja poslali svog izvođača radova kako bi eventualno potukli još fasade da se više ne bi lomila, no zbog kiše nismo mogli puno. Vjerojatno ćemo već danas krenuti u sanaciju, ako vrijeme bude dozvoljavalo, riješiti problem te analizirati stanje kako bi utvrdili zbog čega se fasada odlomila te obaviti još pregleda kako bi spriječili eventualne buduće probleme, rekao je Ferlin. Pretpostavlja da se dogodilo takozvano podlokavanje fasade koje traje unatrag nekoliko mjeseci, a jučer je konačno popustila i odlomila se. Kako se može vidjeti, podlokavanje je vjerojatno nastalo zbog curenja vode ispod gurle koja je natopila fasadu. Vlažnost, vremenske neprilike posljednjih dana i fasada je popustila te se veliki dio stropoštao na pješačku zonu. (Nera SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum