PULSKI OSNOVNOŠKOLCI ZNAJU ZAŠTO I KAKO ODVAJATI OTPAD

U šest godina prikupili 43 tone papira


Udruga Zelena Istra, uz podršku Grada Pule, među svojim brojnim ekološkim aktivnostima već šest godina provodi akciju prikupljanja papira u osnovnim školama. Da bi potakla učenike i osoblje škola, uvela je i natjecanje "Reciklirajmo u školi", te svake godine nagrađuje one škole na području Grada Pule koje su prikupile najviše papira. Ove godine najvrjedniji su bili učenici Osnovne škole Centar koji su prikupili gotovo devet tona papira, a njihova želja je bila da za nagradu dobiju novi projektor koji će im biti vrijedno pomagalo u nastavi. Danas je povodom dodjele nagrada u toj školi organiziran kratak prigodni kulturno zabavni program uglavnom ekološke tematike.

- Pokazali smo da smo revni u očuvanju svog okoliša. Pokazujemo to već šest godina, a nastavit ćemo tako i dalje. Osim što smo prikupljali papir, imali smo još jako puno aktivnosti vezanih uz ovaj projekt i podizanje svijesti naših učenika o važnosti ekologije, i sigurna sam da ćemo nastaviti i dalje tim putem i napredovati, poručila je prisutnima v.d. ravnateljice OŠ Centar pedagoginja Loreta Ribarić.

Kako je istaknula Irena Burba, stručna suradnica na projektima Zelene Istre, tijekom protekle školske godine u natjecanje se uključilo devet pulskih osnovnih škola i Dječji dom "Ruža Petrović", a za krajnji su rezultat zaslužni svi djelatnici škole i učenici koji su si dali truda, kao i volonteri i aktivisti Zelene Istre. Stoga je njihov trud primjereno i nagrađen, zahvaljujući pokroviteljima ovog natjecanja, pa su tako osim prvonagrađene škole Centar novo računalo dobile i drugoplasirana i trećeplasirana ustanova, škola Kaštanjer i škola Tone Peruško, dok su ostale škole dobile utješne, ali jednako značajne nagrade: setove za tjelesni odgoj koji uključuju komplet za badminton, četiri sportske lopte i vijače, dok je Dječji dom "Ruža Petrović" dobio posebnu nagradu za sudjelovanje, set za stolni tenis i enciklopediju.

U ovih šest godina koliko se provodi natječaj "Reciklirajmo u školi", pulski su učenici i njihovi nastavnici prikupili nevjerojatne 43 tone papira koje su potom odnesene na recikliranje u Metis. Burba je i na ovom prijemu istaknula da su djeca naši najbolji ambasadori koji šire dalje svijetom ono što nauče u obitelji i školi, a ovaj je projekt Zelene Istre usmjeren upravo prema osnovnim školama u Gradu Puli s ciljem da učenici kroz sustav natjecanja osnaže i pokažu svoje znanje o selektivnom odvajanju otpada i

recikliranju.

- Prema saznanjima iz dugogodišnjeg rada s djecom te provedbe edukativnih programa, uočili smo da je od najveće važnosti za budućnost svake zajednice prvenstveno obrazovati mlađe generacije koji postaju katalizator znanja o važnosti očuvanja okoliša i prirode, što u konačnici doprinosi kvaliteti i povećanju razine zdravog načina života u zajednici. Za slijedeću godinu planiramo nešto drugačiji sustav natjecanja, najvjerojatnije u obliku eko kviza, pa stoga pozivamo sve škole da nam se jave sa svojim prijedlozima, poručila je Burba. (P. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum