LOBORIKA

U PONEDJELJAK ZAPOČINJU RADOVI NA INFRASTRUKTURI VRIJEDNI 11,8 MILIJUNA KUNA Gradnja sustava kanalizacije će trajati 11 mjeseci

Dogodine se planira rekonstrukcija državne ceste što će se iskoristiti za ugradnju kanalizacije (Z. STRAHINJA)

Dogodine se planira rekonstrukcija državne ceste što će se iskoristiti za ugradnju kanalizacije (Z. STRAHINJA)


Na koordinacijskom sastanku predstavnika IVS-a, izvođača radova i nadzornih organa te Općine Marčana u srijedu čuli smo da se u prvo vrijeme ne očekuju veći prometni zastoji s obzirom da se u ovoj godini neće raditi na državnoj cesti koja prolazi kroz Loboriku

Teška mehanizacija okupirat će u ponedjeljak Loboriku - Istarski vodozaštitni sustav kao investitor počinje s gradnjom fekalne kanalizacije u mjestu u dužini od 5,5 kilometara. Piketiranje ceste već je počelo, a prvi ozbiljniji zahvati na gradnji sustava javne odvodnje zahuktat će se sljedeći tjedan. Više detalja o projektu vrjednijem od 11,8 milijuna kuna, čuli smo na koordinacijskom sastanku predstavnika IVS-a, izvođača radova i nadzornih organa te Općine Marčana.

Neće biti zastoja u prometu

Između ostalog i da se u prvo vrijeme ne očekuju veći prometni zastoji s obzirom da se u ovoj godini neće raditi na državnoj cesti koja prolazi kroz Loboriku. Dogodine Hrvatske ceste planiraju rekonstrukciju prometnice, što će se iskoristiti i za polaganje kanalizacije.

- Ovo je investicija u programu IVS-a po redoslijedu izgradnje donesenom na Županijskoj skupštini. Dosta je to zahtjevan projekt s obzirom da će se raditi na prometnicama visoke kategorije i u dosta ulica. Rok izgradnje je 11 mjeseci, što znači da ćemo ući i u sljedeću turističku sezonu i u razdoblje zabrane građevinskih radova, rekao nam je Denis Jakac iz IVS-a.

Radove će izvoditi Ekspert gradnja iz Buzeta, a nadzor će obavljati Učka-konzalting iz Pazina. U iznosu od 11,8 milijuna kuna, što je cijena projekta bez PDV-a, nije uračunat i pročistač otpadnih voda.

- Pročistač, koji će se graditi južno od Loborike, ima sve dozvole, ali natječaj još nije raspisan. Radi se u fazama i natječaj za pročistač će vjerojatno biti druge godine, rekao je Jakac.

Loborika nema sustav odvodnje

U sustavu IVS-a i u ovaj projekt uključena su i naselja Marčana i Divšići, no tamo izgradnja sustava odvodnje kreće, odnosno u slučaju Marčane nastavlja se nakon ovih radova. Loborika nema sustav javne odvodnje, domaćinstva odvodnju rješavaju septičkim jamama, a kako se područje nalazi u trećoj vodozaštitnoj zoni, izgradnja kanalizacije nužna je da otpadne vode ne bi završavale u bunarima u okolici Pule.

Kako od predstavnika Općine Marčana čujemo, ova je infrastruktura namijenjena staroj Loborici, ne i okolnim naseljima koji su nikla proteklih desetljeća, mada će im se ostaviti mogućnost naknadnog priključenja. Na sastanku smo i čuli, ali to ne navodimo kao nekakav službeni stav investitora i izvođača, da će se tijekom hladnijih mjeseci raditi intenzivnije u dijelovima Loborike gdje ima dosta iznajmljivača i gdje su prometnice uske da bi se izbjegle ljetne gužve. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini