POČELO PRITJECANJE SIBIRSKOG ZRAKA

U Labinu udari bure dostižu 103 km/h, osjet na vjetru -22 °C!


Sinoć je na naše područje počelo pritjecanje iznimno hladnog zraka s dalekog sjeveroistoka Europe.

Veći dio središnje Istre već mjeri negativnu temperaturu zraka, a najhladnije je na Labinštini uz temperature zraka oko -2 °C. I bura je najjača na tom području.

Meteorološka postaja na Fortici u samom Labinu izmjerila je udar bure od čak 103 km/h, a osjet na vjetru (windchill) iznosi sibirskih -22 °C!

U Rijeci udari bure dostižu 102 km/h, na otoku Krku (Baška) 90 km/h, a u Puli 80 km/h.

Temperature zraka u osjetnom su padu, a najizraženije zahladnjenje očekuje se tijekom današnjeg dana. Osjećaju hladnog vremena doprinosit će umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima.

Idući dani donose nam iznimno hladno vrijeme, a na većem dijelu područja čak će i dnevne vrijednosti temperature zraka imati negativan predznak, što je rijetkost za naše područje.

Minimalne temperature zraka u razdoblju koje je pred nama u unutrašnjosti Istre mjestimice bi se mogle sniziti ispod -15 °C, a uz obalu vrijednosti će se približiti -10 °C. Za doba godine, ovo su iznimno niske temperature zraka.

Povodom zahladnjenja i orkanskih udara bure i do 120 km/h, Meteoalarm je za područje Kvarnera izdao izdao upozorenje najvećeg crvenog stupnja. Visok narančasti stupanj izdan je i za Istru gdje također može biti problema uslijed jakog vjetra.

Krajem tjedna, preciznije od četvrtka sve je izglednije popuštanje hladnog vala. Bura će oslabiti i okrenuti na južni vjetar, a izgledne su i oborine, u početku snijeg, a zatim kiša.

Uslijed ozbiljnijih mimoilaženja u predviđanjima modela, trenutno ne možemo sa sigurnošću reći što nas očekuje iza 5. prognoziranog dana, no hladnoća će krajem tjedna u Istri i na Kvarneru vjerojatno popustiti! (P.R./IM).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter