NAKON 40 GODINA AGROKOKA PLANIRA PRESELITI FARMU IZ VALMADA

U dane Uskrsa Istrani će pojesti čak milijun Agrokokinih jaja!


Veliki dio jaja koja će se ovih dana naći na istarskim, ali i hrvatskim trpezama, doći će s pulske farme jaja Agrokoka, nadaleko poznatoj po proizvodnji jaja i godinama već jednoj od najuspješnijih firmi u sektoru poljoprivrede na razini cijele Hrvatske. Koliko će se jaja prodati i gdje upitali smo jučer direktora Edina Tanovića.

Godišnja prodaja 35 milijuna jaja

- Naša je procjena da ćemo samo ovaj tjedan u Istri prodati oko milijun jaja i to najvećim djelom iz podnog uzgoja, veli nam Tanović i dodaje da osim u Istarskoj županiji jaja plasiraju i u Rijeku, Zagreb, Split, zapravo u cijelu Hrvatsku osim Slavonije.

Kako doznajemo, ove je godine u planu prodaja oko 35 milijuna jaja, a od toga 27 milijuna iz podnog uzgoja i osam iz kaveznog. Naime, kako pojašnjava, vodeći se za praksom zapadnoeuropskih zemljama, i ova je farma, i to kao prva u Hrvatskoj, krenula s proizvodnjom konzumnih jaja iz podnog uzgoja odnosno volijerskog tipa pa danas kokoši nesilice žive u pet velikih hala. U takvoj proizvodnji kokice nisu zatvorene u skučenim kavezima, već slobodno šeću po podu, svjetla su organizirana na način da se imitira prirodni dnevni ciklus i životinje su pod puno manjim stresom, a život im je ugodniji. Samim time i jaja su bolja.

Vlastita uzgojna farma

- U planu nam je preseljenje farme i izgradnja nove i to volijerskog tipa, kapaciteta oko 60 milijuna jaja godišnje, doznajemo od Tanovića. Prvi korak za to su, navodi, već napravili i to izgradnjom uzgojne farme kapaciteta od 120 tisuća nesilica godišnje. O tome gdje se planira preseliti farma, koja u Valmadama egzistira već punih 40 godina, nije htio trenutno puno govoriti, no kazao nam je da bi to bila okolica Pule. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini