ČEKAJU SE ROKOVI ZA UPIS

Turbulentna školska godina puna nedoumica ONLINE NASTAVA NE BI TREBALA OSTAVITI POSLJEDICE NA UPISE SREDNJOŠKOLACA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Arhiva)

(Arhiva)


Učenici će se, kao i do sada, prijavljivati i upisivati u prvi razred srednje škole putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa. Uz dosadašnje programe, ukoliko Ministarstvo to dopusti, u Puli se otvara dodatni razred medicinskih sestara/tehničara opće njege u Medicinskoj te dodatni razred tehničara/nutricionista u Strukovnoj školi u Puli

Među roditeljima i profesorima ovih se dana vodi rasprava o uvjetima i mjerama koje će biti potrebno zadovoljiti da bi barem neki razredi osnovnih škola za desetak dana mogli početi s nastavom. U cijeloj ovoj gunguli oko koronavirusa i pokušaja da uhvatimo ritam s online nastavom i radom od kuće, gotovo smo zaboravili da su se negdje u ovo vrijeme trebali održati upisi u srednje škole. Ukoliko se još netko zabrinuo da mu je to promaknulo, može odahnuti. Rokovi upisa, kao ni smjerovi u srednjim školama koji se mogu upisati, još nisu objavljeni. Uslijed ove izvanredne situacije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je obavijest svim srednjim školama i njihovim osnivačima da sve prijedloge planova upisa za ovu godinu umjesto do 31. ožujka moraju dostaviti do 30. travnja ove godine.

Puno je nedoumica i pitanja vezano uz ovogodišnje upise u srednju školu, no iz Ministarstva uvjeravaju da se ništa neće pretjerano mijenjati niti bi itko smio biti na bilo koji način u prednosti ili oštećen situacijom u kojoj se učenici trenutno nalaze. Naime, pojavile su se bojazni da bi online nastava mogla prouzročiti razlike u ocjenjivanju učenika, što bi u konačnici moglo dovesti do toga da se neki lakše upisuju u srednje škole. Međutim, iz Ministarstva su se pozvali na nekoliko propisa i na pravilnike o ocjenjivanju te smatraju da po tom pitanju razloga za brigu nema.

Učenici će se, kao i do sada, prijavljivati i upisivati u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021. putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole www.upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole. Oni još uvijek nisu raspisani, jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja tek treba dati ili uskratiti suglasnost školama, odnosno osnivačima škola na njihove prijedloge školskih programa za ovu godinu. Kako doznajemo od Patricije Percan, pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, u Istri će učenici moći upisati bilo koji od dosadašnjih programa koje su škole nudile i ranije.

- Istarska županija osnivač je 21 srednje škole i Učeničkog doma Pula. Na području Istarske županije djeluju i srednjoškolske ustanove Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti (osnivač Porečka i Pulska biskupija) i Privatna gimnazija Juraj Dobrila Pula s pravom javnosti (osnivač Branimir Červar). Kao osnivač srednjoškolskih ustanova, Istarska je županija ove godine za upis u I. razrede predložila da se u Medicinskoj školi Pula pokrene jedan dodatni razred medicinskih sestara/tehničara opće njege, s obzirom na veće potrebe zdravstvenih ustanova, a pogotovo u kontekstu potrebe za medicinskim djelatnicima uslijed ovakvih epidemija kao što je sad s koronavirusom. Zbog velikog interesa prijašnjih godina, predložili smo da se u Strukovnoj školi Pula poveća jedan razredni odjel programa tehničar-nutricionist, dok se u Talijanskoj srednjoj školi Rovinj predlaže upis programa prodavač, kao jedinog trogodišnjeg programa, ukoliko bude iskazan interes učenika za upis. Međutim, navedeni program ponuđen je kao alternativa, a ako ne bude iskaznog interesa, umjesto njega bit će dana mogućnost upisa učenika u program hotelijersko-turističkog tehničara. Na predloženi način u Talijanskoj srednjoj školi Rovinj u biti neće doći do povećanja broja razrednih odjela u školskoj godini 2020./2021., kaže pročelnica Percan.

Navedene promjene, točnije dodatni razredi na smjerovima tehničar nutricionist u Strukovnoj školi Pula i medicinska sestra/tehničar opće njege u Medicinskoj školi, donose ukupno 44 upisna mjesta više, no samo ukoliko nadležno Ministarstvo odobri taj prijedlog Istarske županije. S obzirom na negativne demografske trendove zadnjih nekoliko godina, koji nisu zaobišli niti našu županiju, zanimalo nas je imamo li ove godine više ili manje osmaša koji bi trebali krenuti u srednje škole u odnosu na lani.

- Da, to je zanimljivo. Srećom, u ovoj školskoj godini bilježimo porast broja djece u osmim razredima u odnosu na prošlu školsku godinu. Dok je prošle školske godine u Istarskoj županiji bilo ukupno 1.761 učenika osmog razreda, zajedno u redovnim i posebnim školama, ove školske godine ih je 1.815 koji će svoje mjesto za daljnje obrazovanje pokušati pronaći u nekoj od željenih srednjih škola. Usprkos ovom blagom povećanju, broj razrednih odjela je ostao isti, odnosno, imamo točno 100 razrednih odjela 8. razreda, odgovara Percan.

Na pitanje smatra li da će ovogodišnja situacija s nastavom imati kakvog negativnog utjecaja na ovogodišnje upise, Percan odgovara da ne očekuje značajnije poteškoće usprkos tome što je ova školska godina doista bila turbulentna. Dapače, uvjerena je, kaže, da će naši učenici, zajedno sa svojim nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima škola znati odgovoriti i na ovaj izazov, kao što su u rekordnom roku, prvi u Republici Hrvatskoj, prešli na novi način poučavanja.

Pa ipak, dok odrasli pokušavaju objektivno sagledati ovu situaciju, biti pozitivni u svemu i ohrabriti one koji sada najviše računaju na njih, činjenica je da učenicima ove godine ništa nije «kao inače» u redovnim životnim uvjetima. S obzirom na to da se u ovoj situaciji maturalne zabave i izleti ne smiju održavati, jer su odlukom Stožera civilne zaštite Istarske županije sve te aktivnosti stopirane najmanje do srpnja 2020. godine, pitanje je kako će se sadašnji osmaši i maturanti uspjeti oprostiti i pozdraviti sa svojim dosadašnjim prijateljima i profesorima. No, ne treba gubiti nadu. Možda je potrebno samo biti malo kreativniji u ovim nesretnim okolnostima. Eventualna alternativna rješenja za maturalna putovanja i zabave su u nadležnosti Stožera i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a uzimajući u obzir razvoj situacije i daljnje popuštanje mjera, možda ipak bude kakve-takve prilike da se mladi i profesori na svoj način provesele i obilježe junački uspješan završetak ove baš naporne školske godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum