ZRCALO VREMENA:

TRKE MAGARACA U ISTRI TIJEKOM TURISTIČKE SEZONE I BLAGDANA Tovar, dugouški tvrdoglavi revac, upregnut u turizam

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Najdugovječnija utrka tovara u Istri je ona u Orbanićima koja je ove godine obilježila pedeseto izdanje; tovari trče i u Juršićima, nema Vidove u Gračišću bez te atraktivne trke, pa ni Bumbarske fešte u Vodnjanu

Nije ostala nezapažena informacija koju su prenijeli mediji, da su vlasti idiličnoga grčkog otoka Santorinija odlučile zaštititi mazge koje po paklenoj vrućini nose turiste oštrom otočkom uzbrdicom. Ukazivanje aktivista na nehuman odnos prema tovaru urodili je plodom u "cilju poštivanja prava i dobrobiti" simpatičnih, tvrdoglavih životinja. Vlasti su objavile niz mjera za zaštitu magaraca: mora im se osigurati dovoljno hrane i vode, te odmor u hladu, a bit će određen i magareći radni sat i nosivi teret.

Trg La Musa u Balama

Magarci, te žilave i uzdržive životinje, upregnute su na grčkom otoku Santoriniji u turizam. Tovar je upregnut u turizam i kod nas, diljem Jadrana, pa i u Istri: glavni su glumci u utrkama u prigodi crkvenih godova i pučkih fešti.

Nitko u Istri nije toj životinji, tovaru (koji još uvijek ima pogrdan prizvuk) nije podignuo spomenik, kao što su to učinili u Tribunju: na rivi su kenjcu 2007. postavili brončani spomenik. To su učinili i u Mostaru, jedinstvenom magarcu koji je zaslužan da je izgrađen vodovod. Širom svijeta podignuto je tovaru bezbroj sličnih spomenika.

Istra još nije postavila spomenik toj jedinstvenoj životinji. Bilo je obitelji koje su u štali imale i više od jednog grla. Nastala je tako pošalica: Ki nima tovara, sam je tovar. Ipak, tovar ili magarac ili muš/muša ima svoj trg u Balama: najveći trg u Balama, Trg La Musa, nedavno je obnovljen, ali se, kako se čini, nitko nije sjetio da La Musi/magarici, koja je othranila brojne baljanske obitelji, podigne spomen-obilježje. Središnji baljanski trg La Musa krasi gotičko-renesansni kaštel Soardo-Bembo, a musa ga zacijelo ne bi naružila.

Spomenimo da su legendarne Šavrinke od pamtivijeka, pa do konca Drugoga svjetskoga rata, na Bujštini, Buzeštini i dijelu Pazinštine, bile sinonim za putujuću trgovinu. Po našim krajevima skupljale su jaja, špek i perad. Na povratku su dijelile naručenu robu: platno, iznošenu odjeću i obuću, sol, konac, sapun i sitne kućne potrepštine. Sve je to stizalo iz Trsta, na mušama/magaricama. Usput bi vrijedne i poduzetne Šavrinke pjevale: Šavrinka sem se rodila,/ Po Istri sem hodila,/ Na muši se gnala,/ Već bot zaspala,/Ki štufa sen preveč bila.

Utrka tovara u Orbanićima

Istra je odavna upregla magarca u turistička kola, postao je turistički proizvod i program, koji okuplja, razgali i rasveseli silan narod, naš i onaj koji je došao iz tuđine. Tovar sve manje pozira znatiželjnim turistima, ali se zato iskazuje svojom pojavom i karakterom na trkalištima diljem Istre. Kada tovari trče s jahačima na leđima to je urnebes smijeha, veselja i povika, pa i revanja. Na njegova leđa ne sjedi pretili jahač, ali ima onih koji dodaju previše gasa, tj. odveć koriste šibu da bi tvrdoglavca pokrenuli.

Jedna od najdugovječnijih utrka tovara u Istri je ona u Orbanićima koja je ove godine obilježila pedeseto izdanje: prva utrka održana je 1968. godine, 1. svibnja, na Praznik rada i blagdana Filiplja - Sv. Filipa i Jakova. Zaslužan za tu manifestaciju je Lino Orbanić i njegovo društvo.

Pobjednik 45. utrke, godine 2013., bio je Samir Vitasović na tovaru Marku. Drugi je bio Mario Vitasović, a treći Elio Vitasović. U izvještajima o utrci magaraca objavljena je tužna vijest: jahalo se na posuđenim tovarima iz Klarići, jer u Orbanićima više nema nijednog. "Nijenega tovara više ni u selu pa ih moramo uvesti. Tovar ni rentabilan i sve manje je vrimena za njih", ustvrdio je Vitasović. Svi su natjecatelji međutim ipak bili iz Orbanići. U Klarićima, općini Svetvinčenat, sjedište je Udruge uzgajivača istarskih tovara čiji je predsjednik Boris Orlić; osnovana je upravo zato da bi očuvala i zaštitila tovara koji je na listi kritično ugroženih pasmina.

Listajući kroniku utrka tovara u Orbanićima saznajemo da je Ivor Kolić na tovarici Zorzi pobjednik 46. utrke, drugi je na cilj stigao Mario Vitasović na tovarici Brzoj, a treći Dean Vitasović potežući tovaricu Đildu. Iduće godine pobjednik je bio Ivan Grabar na tovarici Pupi, drugi Dean Vitasović na Tangu, a treći Patrik Vitasović na Bjanki. Ni te godine pobjedu nije odnio jahač koji se preziva Vitasović, što je zanimljiva vijest s obzirom da se, osim Grabara i Kolića, svi ostali jahači prezivaju Vitasović! Dean Vitasović na tovaru Bello stigao je na cilj prvi (konačno jedan od Vitasovića!) 2016. godine, drugi je bio Samir Vitasović koji je jahao na magarcu Đinu, a treći Marko Lukin iz Klarići koji je jahao na magarici Steli. Pobjednik 49. utrke na tovarima bio je Samir Vitasović na Karolini, drugi na ovom atraktivnom trominutnom natjecanju trasom po Orbanićima, bio je Dean Vitasović na Lindi, a treći Andrej Butković na Lili. Samir Vitasović se popeo na najviše postolje nakon četiri godine posta. Lani ga je u tome spriječio Dean koji je sada završio iza Samira.

Utrka u Juršićima i tovar Tito

Na jubilarnoj 50. trci na tovari, 2018. godine, nastupilo je sedam jahača, a prvo mjesto osvojio je Samir Vitasović na tovarici Đini. On je bio bolji od drugoplasiranog Patrika Vitasovića, koji je jahao na tovarici Lili. Treće mjesto osvojili su Dean Vitasović i Runi. Utrku je završilo pet jahača, dvoje nije uspjelo stići do cilja: tovar je ipak tovar i ne sluša uvijek svoga jahača.

U sklopu smotre istarskog tovara koja se održava u Juršićima od 2005. godine u organizaciji udruge Istrijanski tovar, tovari i njihovi vlasnici sudjeluju u atraktivnoj utrci kroz Juršiće. Tri godine za redom, od 2009. do 2011., pobjednik utrke bio je Gordan Galant s tovarom Tito, godine 2012. najbrži je bio Mario Gašparini na tovarici Đeni, pa je dvije godine zaredom (2013. i 2014.) ponovno najbrži bio Galant s Titom. Godine 2015. prvi je na cilj uletio Tango noseći Antonija Radina. Tito i Galant opet su prvi 2016., a iduće godine prvi na cilj stiže Gordan Galant, ali sada na leđima tovara Benija. Ove godine, 14. županijska i 10. državna smotra istarskog tovara održat će se u Juršićima početkom listopada.

Nema Vidove i Bumbarske bez tovari

Vidova u Gračišću jedna je od najposjećenijih proslava zaštitnika mjesta u Istri. Crkveni dio proslave posvećen Svetom Vidu, Modestu i Kresenciju obilježava se 15. lipnja dok se pučka fešta organizira u nedjelju nakon tog blagdana. Počinje u jutarnjim satima sportskim nadmetanjima, a kulminaciju dostiže kasno popodne kada se održava tradicionalna Trka s tovari u Klenju, predjelu Gračišća. Ova se duhovita i nepredvidljiva trka održava od 1974. godine. Lani je prvi na cilj došao Mauro Erijavac na magarcu Ledo, drugi Ivan Tomišić na magarici PIK Vrbovec, treći Mateo Bažon na magarici Jamnica. Oni su naime predstavljali direktore poduzeća posrnulog Agrokora.

Lani je Bumbarska fešta/Festa dei bumbari u Vodnjanu, kada je na programu i trka na tovarima, obilježila pedeseto izdanje. Pobjedu je odnio Davor Rusac na tovaru Tito; sudjelovalo je čak trideset jahača među kojima je bilo i šest jahačica. U utrci su sudjelovali i turisti. Godinu prije, 2016., pobijedio je Antonio Radin s tovarom Tango.

Pobjednik ovogodišnje utrke na tovarima, što se ovih dana održala u Vodnjanu u prigodi Bumbarske fešte, je petnaestogodišnji Gašpar Udovičić iz Rovinja, čija se tovarica Nera najbrže spustila niz glavnu vodnjansku ulicu. (PRIREDIO Robert BURŠIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom