ROVINJ

Slovenski i domaći turisti navalili u Rovinj - u prva tri mjeseca 44 posto noćenja više


"Uskrs u Rovinju", tradicionalna je manifestacija Turističke zajednice, Grada Rovinja i udruge Kuća o batani, s kojom u pravilu i započinje sezona, odnosno pojačan dolazak gostiju. Tim je povodom, u gradskoj palači održana konferencija za novinare, na kojoj je direktorica TZ-a Odete Sapač, govorila o dosad ostvarenom turističkom prometu, odnosno očekivanjima za uskrsne blagdane.

- Rovinj je u prva tri mjeseca ostvario 39.742 dolaska i 114.242 noćenja, odnosno 44 posto više u odnosu na lani u istom periodu. Najbrojniji su bili domaći gosti s učešćem od 33 posto (ali i porastom u odnosu na lani za 29 posto), dok su drugi po brojnosti bili gosti iz Slovenije, kod kojih ih je u odnosu na prošlu godinu zabilježen porast za čak 76 posto, rekla je direktorica TZ-a, dodajući da su treću i četvrtu poziciju zauzeli gosti iz Austrije, odnosno Njemačke, kod kojih je također zabilježen porast u dolascima za gotovo 50 posto u odnosu na lani. Govoreći o brojevima i rezultatima Sapač je naglasila da je najviše noćenja ostvareno u hotelima (85 posto), dok je privatni smještaj realizirao deset posto od ukupnog broja.

Optimizam realan i opravdan

- Temeljem do sad ostvarenog nema razloga da ne budemo optimistični i u pogledu predstojeće sezone. Jer, ako se samo uzme u obzir činjenica da je u Rovinju 27. ožujka, boravilo 2.449 prijavljenih gostiju, ili 215 posto više nego lani, a da predstojeći uskrsni blagdani "padaju" gotovo dva tjedna prije nego li lani, naš je optimizam realan i opravdan, rekla je Sapač dodavši i da prve veće grupe gostiju dočekuju spremno: s otvorenim objektima, restoranima, muzejima… Uz sve to, sami će uskrsni blagdani biti ispunjeni bogatom zabavom i kulinarskom ponudom.

- Za uskrsne blagdane Rovinj očekuje oko 2,5 tisuće gostiju koji bi trebali ostvariti oko šest tisuća noćenja. Upravo za njih, vrata svojih objekata otvorit će mnogi. Što se tiče hotelskog smještaja tu su Lone, Monte Mulini, Eden, Adriatic, Arupinum, Vila Lili, Angelo d'oro, Amarin, Delfin, kampovi Porton Biondi i Ulika, te manji objekti Spirito Santo, Vila Valdibora, Porta Antica, Residence Rovinj &, kao i objekti u privatnom smještaju, najavila je Sapač.

Više riječi o trodnevnoj manifestaciji "Uskrs u Rovinju", podastro je dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin, kazavši da je riječ o trodnevnom programu ispunjenom zabavom i atraktivnom kulinarskom ponudom pod nazivom "Okusi Uskrsa s udrugom Kuća o batani".

Okusi Uskrsa s udrugom Kuća o batani

- Članovi udruge, tijekom trodnevne manifestacije pripremat će tradicionalna jela, ali i gostima ponuditi uskrsne delicije poput pinca, kroštula i fritula, te svakako i simbol blagdana - obojana i ukrašena jaja. Sama manifestacija započinje u subotu u 10 sati mimohodom Limene glazbe i Rovinjskih mažoretkinja koji dolaze na Trg maršala Tita, a koji će tijekom svih dana blagdana i biti mjesto susreta i zabave uz Duo Eleonora&Luka, Duo Stand by, Duo Davor&Gracijan Terzić, te naposljetku i Duo Eligio&Boris, najavio je Budicin. Gradska pročelnica Edita Sošić Blažević podsjetila je da Grad tradicionalno za umirovljenike čije mjesečne mirovine ne prelaze 2.010 kuna osigurava uskrsni novčani bon, odnosno pakete hrane i higijenskih potrepština za socijalno ugrožene građane.

Travanj u znaku brojnih događanja

Da svijet neće započeti i stati na Uskrsu, već da su blagdani odista svojevrsni početak sezone, kako ljetne i turističke, tako i one događajne, dokaz su brojne manifestacije koje će se tijekom travnja odvijati. Tradicionalni kulinarski tjedan "Putovima rovinjskih delicija" traje od 7. do 14. travnja, slijede Dani komunikacija, međunarodni festival puhačkih orkestara Faks Plays, Weekend bike & Gourmet tour, Šoljanovi dani, Međunarodni festival zborova, sportsku manifestaciju "Popolana". (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater