SUTRA 53. SMOTRA NARODNE GLAZBE I PLESA PULJŠTINE

ŠIŠAN: Najbrojnije okupljanje narodnih pjevača, plesača i svirača Istre

| Autor: Mladen RADIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Novost će ove godine biti zastava smotre narodne glazbe i plesa Puljštine koja će se zavijoriti na
placi u Šišanu i koja će se predati domaćinima iduće smotre, a to je Fažana. Autor zastave je fotograf Valter Zanco iz Pule

Pedeset i treća smotra narodne glazbe i plesa Puljštine održat će se u subotu u 20 sati na
placi u Šišanu, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u sjedištu pulske Turističke zajednice. Ova smotra koju organiziraju SAKUD Pula, Općina Ližnjan, Turistička zajednica Općine Ližnjan, Zajednica Talijana Šišan i Odbor smotre narodne glazbe i plesa Puljštine okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača istarske tradicijske glazbe i plesa, a posvećena je maestru Brunu Vianu koji je vodio šišanski zbor.

Mimohod 160 izvođača

Na konferenciji su govorili Nevia Kožljan, tajnica KUD-a Barban, članica Organizacijskog odbora smotre Puljštine i prosudbene komisije te članica Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre, zatim Claudio Grbac kao predstavnik Zajednice Talijana iz Šišana te predsjednik Organizacijskog odbora ove, 53. smotre, te Gabrijela Peruško Pujas kao članica odbora 53. smotre te članica Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre.

U Šišanu će sutra navečer nastupiti oko 160 izvođača okupljenih u šest kulturno-umjetničkih društava: KUD Rakalj iz Raklja, KUD Barban iz Barbana, KUD Mate Balota iz Raklja, Folklorna skupina Zajednice Talijana, KUD Uljanik iz Pule i KUD Ulika iz Fažane.

Kako kaže Kožljan, od plesova će biti najzastupljeniji balun odnosno balon, a plesat će se i
balo di sedia, stara polka, čut će se svirke na veliku i malu roženicu, mih, pastirsku sviralu, duplice, kante na tanko i debelo, mantinjade, kante grupe pjevača, taranke uz roženice i mih. Od 19.45 sati započet će mimohod svih izvođača Šišanom do pozornice na placi, a nakon smotre, zabava se nastavlja uz grupu Anelidi.

Središnja smotra u Raši

Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača istarske tradicijske glazbe i plesa te je po tome najveća lokalna smotra u Istri. Sav program prati prosudbena komisija koju, uz Kožljan, čine predsjednik Josip Pino Knapić, Ivona Orlić i Zoran Karlić kao zamjenski član i oni ocjenjuju sve, od izgleda izvođača glazbenog dijela, tako da mogu odabrati najbolje za središnju 54. smotru narodne glazbe i plesa Istre koja će održati 10. kolovoza u Raši. Naime, ova je smotra tek jedna od tri lokalne smotre, a ostale dvije održat će se u Svetom Lovreču i Labinu.

Grbac, kaže kako im je čast da se smotra održava u Šišanu, jer je Zajednica Talijana baštinik tradicije, kulture i folklora, no najveći teret podnijela je Općina Ližnjan, kako financijski, tako i organizacijski, a ZT je podrška u svemu tome kroz ustupanje prostora u kojima će se sudionici moći presvući i okrijepiti, a angažirani su i brojni volonteri, članovi ZT-a.

- Pjesma se održala i radimo na tome da se ožive i ostali dijelovi folklora, a ova smotra nam je poticaj za daljnji rad, rekao je Grbac.

Kao novost ove godine Peruško Pujas spomenula je zastavu smotre narodne glazbe i plesa Puljštine
koja će se zavijoriti na placi u Šišanu i koja će se predati domaćinima iduće smotre, a to je Fažana. Autor zastave je fotograf Valter Zanco iz Pule.

Pokrovitelji smotre su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula i Općina Ližnjan. U slučaju lošeg vremena, program će se održati u sjedištu Zajednice Talijana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of