GODIŠNJA SKUPŠTINA AUTO KLUBA ISTRA OLDTIMER

ROVINJ Na susret oldtimera stigli gosti iz Pordenonea

| Autor: A. BRATTONI

Kao ciljeve za 2020. godinu Barbieri je naveo organizaciju 17. Histria classica i peto izdanja memorijala Andreas Von Bismarck, dok će se posebna pažnja posvetiti organizaciji jubilarnog desetog Kupa sv. Eufemije za kojeg se pripremaju brojna iznenađenja 

Klub ljubitelja starodobnih vozila u Istri, rovinjski Auto klub Istra Oldtimer, ove je nedjelje u Balama održao redovnu godišnju skupštinu. Uz 70-ak prisutnih članova zajedničkom su se druženju pridružili gosti iz kluba "Ruote del passato" iz Pordenonea koji su s rovinjskim klubom povezani dugogodišnjom plodnom suradnjom. 

Članovi njemačkog plemstva

Prisutnima se obratio predsjednik AK Istra Oltimer Guerino Barbieri, izrazivši zadovoljstvo odazivom, kao i postignutim rezultatima u aktivnostima kluba u godini na izmaku. Podsjetio je na najstariji i najkvalitetniji međunarodni natjecateljski susret, Histria classic, koji je svoje 16. izdanje obilježio koncem svibnja. U okviru tog susreta već se četiri godine održava memorijal Andreasa von Bismarcka.

Inače, grof Andreas von Bismarck bio je praunuk ujedinitelja Njemačke i njezinog prvog kancelara Otta von Bismarcka. Kao zaljubljenik u Istru i starodobna vozila bio je član Oldtimer kluba Rovinj, a sa svojim je prijateljima, pripadnicima njemačkog plemstva, bio redovit sudionik kako Histria classica, tako i brojnih drugih događanja u organizaciji kluba. Nakon njegove prerane smrti klub je ustanovio memorijal njemu u spomen kojeg svake godine posjećuju njegovi prijatelji predvođeni udovicom, groficom Charlotte Von Bismarck. Ove godine memorijalu su se, između ostalih, odazvali princ Leopold von Bayern, grof Ferdinand Metternich i Richard Oetker.

Kako je nadalje naglasio Barbieri, koncem lipnja na teritoriju Hrvatske, Slovenije i Italije održan je i svjetski rally susret oldtimer motocikala u organizaciji FIVA-e, međunarodne udruge nacionalnih saveza koja obuhvaća članice u 68 zemalja svijeta na pet kontinenata. Domaćin ovog jedinstvenog svjetskog događanja bila je upravo Hrvatska, točnije Grad Umag, a glavni organizator Hrvatski oldtimer savez, krovna udruga oldtimer klubova sa sjedištem u Krapini, koji je pak organizaciju na terenu povjerio rovinjskom klubu. Više od 130 prestižnih starodobnih motocikala iz brojnih europskih zemalja prešli su tri države, stvarajući tako prvorazredni turistički događaj. Za besprijekornu organizaciju ovog svjetskog događaja rovinjski je klub dobio posebno priznanje FIVA-e. 

Rekordnih 60 posada

Posebno je mjesto u izvješću zauzelo deveto izdanje noćnog Kupa svete Eufemije. Radi se o jedinstvenom natjecanju oldtimer vozila čija je posebnost u tome što se održava kao kružna vožnja preciznosti kroz pješačku zonu i starogradsku jezgru Rovinja. Time podsjeća na početke legendarne francuske gradske utrke "24 sata Le Mansa", održane prvog puta 1923. godine vožnjom kroz malo ribarsko mjesto Le Mans. Jedinstveni šarm ovog događanja te neponovljiva ljepota starogradske jezgre u noći, na start je privukao rekordnih 60 posada, čime je rovinjski klub dostojno obilježio blagdan svoje zaštitnice.

Kao ciljeve za 2020. godinu Barbieri je naveo organizaciju 17. Histria classica i peto izdanja memorijala Andreas Von Bismarck, dok će se posebna pažnja posvetiti organizaciji jubilarnog desetog Kupa sv. Eufemije za kojeg se pripremaju brojna iznenađenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater