U Multimedijalnom centru

REPREZENTATIVNA MONOGRAFIJA "130 GODINA BRIGE O MORU" Rovinjski Centar jedna je od najznačajnijih ustanova za sustavno istraživanje mora u Europi

Rovinjski Centar za istraživanje mora nesumnjivo je jedna od najznačajnijih ustanova za sustavno istraživanje mora u Europi. Takva dugoročna i sustavna istraživanja su posebno bitna u okviru klimatskih promjena i ljudskog utjecaja na more, rekao je dr. sc. Martin Pfannkuchen, predstojnik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković

| Autor: Aldo POKRAJAC
Centar za istraživanje mora u Rovinju

Centar za istraživanje mora u Rovinju


Uz visoku obljetnicu jedne od najstarijih hrvatskih znanstvenih institucija, rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, nakon jednomjesečne izložbe i ciklusa predavanja u Multimedijalnom centru iz tiska je izašla reprezentativna monografija "130 godina brige o moru". Lijepo uređena monografija zorno svjedoči događanja oko osnutka, povijesti i sadašnjosti ove znanstvene ustanove koja, zbog povijesti i doprinosu hrvatskoj znanosti o moru, po svemu zaslužuje i bolji status od onoga koji ima.

Institut s akvarijem, kako ga Rovinjci nazivaju, smješten je u reprezentativnoj zgradi u uvali Valdibora. Osnovan je 1891. godine kao podružnica Berlinskog akvarija kada je na njenom čelu bio Otto Hermes. Tadašnja Station des Berliner Aquariums (Stanica berlinskog akvarija) imala je zadaću da matičnu ustanovu opskrbljuje živim materijalom i morskom vodom, što je omogućilo priključenje Rovinja na europsku željezničku mrežu nakon izgradnje kolosijeka do Kanfanara.

gg

Uz pogon akvarija, u novoizgrađenoj zgradi je bilo i nekoliko prostorija namijenjenih znanstvenim istraživanjima. Kako su povoljne mogućnosti rada u Rovinju izazvale veliko zanimanje znanstvenika diljem Europe, zgrada je 1900. znatno povećana, a uređen je i manji botanički vrt autohtonoga bilja. Laboratoriji nove znanstvene ustanove opskrbljeni su najsuvremenijim instalacijama i opremom za klasična biološka istraživanja, a kasnije i brodom R. Virchow, pa su 1909. i 1911. obavljena prva sustavna istraživanja planktona na Jadranu. Nekadašnja stanica berlinskog akvarija je tako prerasla u Institut za istraživanje mora s jednim od najbogatijih akvarija na Jadranu.

- Sama spoznaja da je Centar za istraživanje mora preživio toliko godina i da je zadržao svoju izvornu ulogu, zadivljujuća je i zaslužuje da bude dostupna što većem broju ljudi. Ovom monografijom htjeli smo približili široj javnosti djelić naše povijesti i dostignuća i to, ne samo kroz znanstvenu djelatnost, nego prikazujući i njegovu društvenu važnost na nacionalnoj i međunarodnoj razini, prokomentirala nam je rad na izdavanju monografije urednica Mirta Smodlaka Tanković.

Dodala je kako su autorice teksta monografije Tamara Nikolić Đerić i Sandra Urem prikazale sve ključne trenutke u razvitku CIM-a koji danas poznajemo.

- Dodatno, monografija je obogaćena arhivskim i recentnim fotografijama, koje je u vizual monografije uklopila Ivana Čehić Rabljenović. Sve to ne bi bilo moguće bez velikog angažmana djelatnika Centra za istraživanje mora koji su odradili velik dio posla prikupljajući neophodne informacije i materijale. Monografija je napisana na tri jezika, hrvatskom, talijanskom i engleskom, a priložen je i digitalni zapis bibliografije nastale za istraživanja u CIM-u kako bi na simboličan način zahvalili svih znanstvenicima i djelatnicima za njihova istraživanja koja su pridonijela opstanku i razvitku CIM-a, rekla je Smodlaka Tanković.

Zanimljivo, Centar za istraživanje mora osnovali su Nijemci, a upravo je za obilježavanje 130. obljetnice ustanove na njenom čelu kao predstojnik njemački znanstvenik Martin Pfannkuchen. Studirajući u Njemačkoj, na Max Planck Institutu, Pfannkuchen je, listajući znanstvenu literaturu, naišao na tragove rovinjskog CIM-a. Naime, nekadašnja Njemačka akademija znanosti Kaiser Wilhelm Gesellschaft, današnji Max Planck Institut, slao je svoje znanstvenike u Rovinj radi istraživanja mora. U monografiji Max Planck Instituta "Denkorte" iz 2011. godine rovinjski je Institut dokumentiran kao jedna od podružnica, a od 1911. i sastavni dio krovne njemačke znanstvene institucije. Tako su rovinjsku podružnicu berlinskog akvarija na znanstveni nivo podigli najpoznatiji svjetski znanstvenici toga doba, mikrobiolog Schaudin, fiziolog Puetter, planktolog Steuer, karcinolog Pesta i drugi.

gg

- Centar za istraživanje mora u Rovinju od prvih je dana bio vrlo atraktivna istraživačka ustanova za znanstvenike iz cijele Europe, pa i šire. I dandanas svake godine posjećuju nas studenti i znanstvenici iz brojnih europskih zemalja. Velik broj istraživačkih grupa, u suradnju s našim znanstvenicima, odrađuju svoje istraživačke projekte u Rovinju. Kao student u sklopu takvog istraživačkog projekta i ja sam došao u kontakt s Centrom za istraživanje mora i na kraju ostao u CIM-u, prepoznajući da ova znanstvena ustanova pruža jedinstvenu priliku za daljnji razvoj i unaprjeđenje znanja o funkcioniranju morskog ekosustava, upravo i kroz 130 godina tradicije istraživanja sjevernog Jadrana, kaže Martin Pfannkuchen.

Napominje da znanstvene institucije izdavanjem ovakvih monografija nastoje dokumentirati svoju povijest i djelatnost kroz duža razdoblja ili pak izdajući svoje godišnje edicije.

- Rovinjski Centar za istraživanje mora nesumnjivo je jedna od najznačajnijih ustanova za sustavno istraživanje mora u Europi. Kontinuirano istraživanje sjevernog Jadrana tijekom više od 130 godina omogućilo je jedinstven uvid u značajan i kompleksan morski ekosustav relativno plitkog, a istodobno, florom i faunom, bogatog sjevernog Jadrana. Takva dugoročna i sustavna istraživanja su posebno bitna za istraživanja u okviru klimatskih promjena i ljudskog utjecaja na more. Današnji znanstvenici CIM-a su svjesni toga da se današnje istraživanje najmodernijim metodama i tehnologijama i dalje temelji na radu i rezultatima prijašnjih generacija. I to je razlog zašto smo razvijali ideju da dokumentiramo rad i djelovanje CIM-a u sklopu obilježavanja 130. godišnjice osnivanja ove važne znanstvene ustanove, zaključuje Pfannkucken.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater