ISTARSKA REGIONALNA ENERGETSKA AGENCIJA

REALIZIRANO 120 PROJEKATA: Za energetiku i energetsku učinkovitost iz EU fondova istarskim korisnicima više od 183 MILIJUNA KUNA

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Energetski su obnovljene i dvije zgrade Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

Energetski su obnovljene i dvije zgrade Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Puli (D. MEMEDOVIĆ)


Učinkovita energetska politika naša je dužnost i misija, a smanjenje potrošnje energije i sprječavanje gubitka energije od velike su važnosti za Istarsku županiju. U Istri ulažemo značajne napore u podizanju svijesti o racionalnom korištenju energije i promicanju energetske održivosti u lokalnim zajednicama, naglasio je istarski župan Valter Flego

U Istru je tijekom proteklih godina stiglo više od 183 milijuna kuna iz EU fondova za projekte s područja energetike i energetske učinkovitosti. Naime, realizirano je čak 120 projekata, čija ukupna vrijednost premašuje 514 milijuna kuna.

- Očuvanje energije važan je segment ljudskog društva, a obnovljivi izvori energije budućnost su energetike. Učinkovita energetska politika naša je dužnost i misija, a smanjenje potrošnje energije i sprječavanje gubitka energije od velike su važnosti za Istarsku županiju. U Istri ulažemo značajne napore u podizanju svijesti o racionalnom korištenju energije i promicanju energetske održivosti u lokalnim zajednicama, ističe istarski župan Valter Flego dodajući da u projekte trebaju biti uključeni svi, odnosno regionalna i lokalna samouprava, javni i privatni sektor te cjelokupno građanstvo.

Stručnošću do strategije

Od EU projekata u tijeku, župan Flego navodi njih nekoliko koje provodi IRENA – Istarska regionalna energetska agencija. Jedan od projekata je HAPPEN, vrijedan 15,5 milijuna kuna, a odnosi se na cjelovitu obnovu zgrada. Projekt HAPPEN, koji je u stopostotnom iznosu financiran putem programa Obzor 2020, planira stimulirati tržište cjelovite energetske obnove da bi se reducirala potrošnja energije u mediteranskom području koje karakteriziraju specifični klimatski uvjeti. U projekt su uključena sveučilišta, javne vlasti, istraživački centri, financijski i tehnički stručnjaci, koji će zajedno s IRENA-om ujediniti stručnost i iskustvo kako bi razvili strategiju cjelovite energetske obnove koja može biti lako primjenjiva u svim mediteranskim zemljama.

Projekt ENERJ, pak, teži smanjiti provedbene probleme potičući učinkovito gospodarenje energijom u javnim zgradama kroz lokalnu suradnju koja će omogućiti planiranje većih energetskih projekata. Stoga je tijekom prošle godine IRENA raspisala Javni poziv za financiranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada koja su klasificirana kao kulturna dobra. Dječji vrtić Radost II iz Poreča je tako ostvario pravo na financiranje izrade projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti, a u cjelokupnom iznosu osigurana su i sredstva za izradu konzervatorskog elaborata.

Značajan broj javnih zgrada na području Istarske županije zaštićene su povijesne građevine, najčešće energetski neučinkovite, stoga tema energetske obnove u povijesnim zgradama, na koju se IRENA usmjerila putem projekta ENERJ, predstavlja iznimno složen izazov. Namjera je pilot akcijom na Dječjem vrtiću Radost II razviti model koji će kasnije biti primjenjiv na sve ostale, slične objekte.

- Ovim projektom postavlja se temelji svim budućim projektima energetske obnove u objektima koji su klasificirani kao kulturna dobra, a čiji će primjer moći slijediti i ostali, objašnjava Flego dodajući kako je vrijednost spomenutog projekta gotovo 17 milijuna kuna.

IRENA djeluje i kao vodeći partner projekta SUPPORT, čiji je glavni cilj pomoći lokalnim vlastima u provedbi strategija usmjerenih na smanjivanje emisije CO2. Vrijedan spomena je i EU projekt COASTENERGY, u kojem je IRENA, također, vodeći partner, a bavit će se procjenom i promocijom energetskog potencijala infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu, kako bi se potencijalnim investitorima olakšala poslovna ulaganja. Aktivnosti istraživanja usmjerene su na termalnu energiju i energiju morskih valova. Uz pomoć minimalno 20 istraživačkih centara definirat će se devet obalnih područja s najvećim potencijalom ulaganja.

Cilj je i osnivanje talijansko-hrvatskog opservatorija o sistemu obalne energije i izrada online baze podataka gdje će potencijalnim investitorima i javnosti biti dostupni svi relevantni podaci i informacije o mogućnostima investiranja u Istarskoj županiji i okolnim mediteranskim područjima. Ukupan budžet projekta je 13,7 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 85%. Budžet Istarske regionalne energetske agencije iznosi 1,5 milijuna kuna. Projekt je s implementacijom počeo u siječnju ove godine, a provodit će se do lipnja 2021. godine.

Pored navedenih, u tijeku su i drugi EU projekti, a IRENA je na temu energetike i energetske učinkovitosti proteklih godine uspješno provela značajan broj projekata.

Adaptacija zgrada vrtića i škola

Župan Flego ujedno podsjeća i da Županija kontinuirano provodi projekte energetske obnove školskih zgrada kako bi se omogućila značajna ušteda na energentima za grijanje te smanjila emisija CO2 u atmosferu. I što se ovih potonjih tiče, značajna su sredstva dobivena iz EU fondova.

- Želimo poslužiti kao primjer ostalima. Stoga je u proteklih pet godina uloženo 24 milijuna kuna u projekte energetske obnove i adaptacije zgrada osnovnih i srednjih škola. Podijelili smo i 62 energetskih certifikata za školske zgrade, energetski obnovili dvije zgrada Doma za starije osobe tu u Puli, a potičemo i ekološki gradski prijevoz, naglašava župan.

Bespovratna sredstva iz EU fondova omogućila su i brojne projekte energetske obnove višestambenih zgrada diljem Istre. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater