HUMSKA SMOTRA RAKIJA

Uzorke DOSTAVITI do 19. listopada Prijavit se mogu samo oni koji imaju registrirane lambike


Lambici su u punom pogonu, domaća rakija za koju mnogi drže da je i domaća medižija, zamirisala je seoskim gospodarstvima, a koja je najbolja ovosezonska žestica znat će se u Humu - najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske 27. listopada na 18. smotri domaćih žestica "Domaća rakija je naša medižija", s time da se ove godine, kaže Mila Nežić iz Turističke zajednice Grada Buzeta, priprema nekoliko novosti pa proizvođači uzorke rakija trebaju dostaviti puno ranije nego prethodnih godina.

Ocjenjivanje rakija uoči smotre

        Ocjenjivanje rakija po prvi će se puta održati uoči smotre, a tiskat će se brošure s popisom svih sudionika smotre koje će se dijeliti posjetiteljima na ulazu. - Lani su po prvi puta uz standardni žiri rakije ocjenjivali i certificirani senzorni analitičari što je privuklo 37 proizvođača koji su dostavili čak 157 uzoraka rakija pa je žiri zasjedao više od pet sati. Pokazalo se da je takav postupak ocjenjivanja složeniji i oduzima dosta vremena, a osim toga ove godine po prvi puta za bisku i obične domaće rakije odradit će se i kemijska analiza na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč, pojasnila je Nežić zašto se ocjenjivanje neće održat na sam dan smotre već nekoliko dana ranije.

        Meštri od rakij trebaju ispuniti prijavnicu za sudjelovanje, te je zajedno s uzorcima dostaviti najkasnije do 19. listopada, poštom na adresu Udruge Hum, osobno u jedan od tri ureda TZ-a, Motovun, Buzet ili TZ Središnje Istre ili pak u Hum. Boce trebaju biti bez etiketa, a na prijavljivanju moraju biti označene na način da se na boci naznači proizvođač i vrsta rakije. Nakon što se sakupe svi uzorci, organizator će ih označiti brojevima kako bi ocjenjivačka komisija bila nepristrana, kaže Nežić.

Najviše sedam rakija po čovjeku

        Po propozicijama proizvođači rakija mogu prijaviti najviše sedam rakija, odnosno sedam boca, od svake vrste po jednu: bisku, domaću običnu, rakiju s rudom, medenicu, šljivovicu-krekovicu, brinjevaču-smričku, te rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama. Poziv je upućen i proizvođačima voća u rakiji: grojze u rakiji, čerišnje u rakiji, višnje u rakiji, žižule u rakiji, smokve u rakiji, oskoruše u rakiji. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, te posebno Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju. Kotizacija po vrsti rakije je 10 kuna. Prema prijedlogu Ureda za trošarine pri Carinarnici Pula, na humskoj smotri mogu sudjelovati samo oni koji imaju prijavljene lambike, te se prema tom naputku neće zaprimati rakije od proizvođača koji taj uvjet nisu poštivali.

        Smotra rakija održat će se u subotu 27. listopada umjesto u nedjelju i po prvi puta objediniti i sadržaje Festivala istarske konoplje. Gastronomska ponuda, zabavni program uz živu glazbu kreće od 14 sati. Tada je za proizvođače domaće rakije organiziran okrugli stol u prostorijama humske palače. Festival industrijske konoplje održava se od 11 do 18 sati, degustacija rakija za publiku je od 14 sati, a proglašenje najboljih rakija u 17 sati. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater