IZBORNA UTRKA

Predstavio se nezavisni kandidat za gradonačelnika Buzeta: JEDNA KURIJERA GLASOVA NE ODLUČUJE TKO ĆE BITI IZBORNI POBJEDNIK

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Buzet (Foto: Grad Buzet)

Buzet (Foto: Grad Buzet)


Posve je izvjesno da će se nezavisni Damir Kajin upustiti u izbornu utrku kao kandidat za gradonačelnika Buzeta i samim time naći i na listi za Gradsko vijeće.

Na konferenciji za novinare koju je sazvao u rodnom gradu ponovio je kako je 99 posto siguran da ide na lokalne izbore u Buzetu, a 1 posto da će se kandidirati za županiju.

U Buzetu će kaže, predvoditi širu koaliciju u kojoj će uz njegovu Nezavisnu listu, participirati SDP, Demokrati Istre moguće i umirovljeničke stranke.

Konačnu odluku namjerava obznaniti za desetak dana.

- Kandidirat ću se isključivo kao nezavisan i svi moji kandidati koje ću ja predložiti na listu bit će nezavisni, ne računajući one SDP-ove, izjavio je Kajin. Rekao je kako ovoga puta na lokalnoj sceni neće odlučivati kurijera ili dvije kao na zadnjim izborima, već glasovi koji će se moći prebrojati na prste jedne ruke, a presudit će D'Hondtova metoda. Tko dobije glas više nosi sve.

- Oko Buzeta smo načelno postigli dogovor o jednoj široj koaliciji, da ovoga puta tako reći jedna kurijera glasova ne odlučuje tko će biti izborni pobjednik. Zaposlenici javnih službi, gradskih, komunalnih, trebaju znati da nakon izborne nedjelje 16. svibnja, dolazi 17. svibanj i da će svi nastaviti raditi na svojim radnim mjestima. Nikakvog revanšizma ne smije biti. To isto vrijedi za pročelnike, za direktore, ravnatelje, za sve, osim za članove nadzornih odbora. Oni su politika i očekuje se da mandate stave na dispoziciju što ne znači da neki neće nastaviti obnašati te funkcije. Nitko se ne smije bojati za egzistenciju, ni bivši gradonačelnik, ni njegova zamjenica. Ja sam 1993. godine, nakon sveistarskog plebiscita kojega smo ostvarili tada u IDS-u, išao od jednog do drugog direktora i svakome sam jamčio nastavak posla i sigurnu egzistenciju. Uspjeli smo u tome i to mislim napraviti i sada kao nezavisni, najavio je Kajin.

Uvjeren je da je jedan od najvećih hendikepa Buzeta, politička podjela na "nas i njih" koja nekako živi zadnjih desetak godina. Obećava da toga neće biti jer ne ovisi baš o nikome.

- IDS sam stvarao i IDS je obilježio 30 godina Buzeta i mi dalje moramo zajedno, ali ne ili mi ili nitko jer to vodi u podjele, svađe i destrukcije. Kao što je podijeljena gradska uprava tako je podijeljen i grad i to nije dobro. Mene ne zanima tko je čiji, ponavljam da sam neovisan. Moja egzistencija je neupitna. Nemam puno, ali imam za sebe dosta. Grad ima jednu dobru, mladu ekipu. Ostaju direktori, pročelnici, ako sami ne zatraže razrješenje. Ja od njih to neću tražiti. Jasno, za sve to treba dobiti izbore, rekao je.

Mišljenja je da je za Pulu dobro da Miletić ide za župana, no za Istru to nije dobro. Zato kaže da dok Buzetu treba evolucija, preporod, županiji treba revolucija, odnosno remont. Županiju treba svesti na pet odjela jer ih danas ima više nego što država ima ministarstva.

- Treba pospajati uhljebničke agencije, fondove, na čija mjesta treba dovesti nove ljude jer neka tijela generiraju korupciju, ne samo nepotizam, i stoga treba otvoriti svaki slučaj koji miriše na pogodovanje, istaknuo je Kajin.

Napomenuo je kako Buzet ima 35 milijuna kuna autonomnih prihoda, 32 milijuna kuna rashoda, a uskoro, s novozaposlenih sedam djelatnika u dograđenom dijelu vrtića, za razvoj će ostati oko 2 milijuna kuna godišnje. Istarska županija ima 1,6 milijardi kuna. Buzet treba dovući novac, a Istarska županija treba pravičnu raspodjelu da konačno u toj raspodijeli Buzet počne participirati, da ga se počne doživljavati kao dio Istarske županije. Buzet u zadnjih 12 godina od Županije nije dobio ništa.

- Nama u Buzetu prioritet je infrastruktura, od obilaznice, obnove nerazvrstanih cesta, poticanje gospodarstva i ono što je presudno za razvoj Buzeta obrazovanje, kako bi ljudi ostali, a ne da ih školujemo za odlazak iz Buzeta, izjavio je Kajin.

Rekao je također da Istri treba još jedan "Kaštijun". Pula si ne smije dozvoliti da se svo smeće cijele Istre vozi isključivo u Pulu. Puljština neka zbrinjava svoje smeće, a ostatak Istre svoje, na jednom zajedničkom mjestu. S kapitalom treba biti partner, a ne podanik i ono što Istri treba danas je solidarnost kao 1993. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum