LABIN

Predavanje na temu osobnih financija: Upravljanje novcem više je emocija, A MANJE MATEMATIKA

Rezultati OECD testiranja o financijskoj pismenosti pokazali su da u Hrvatskoj u znanju prema novcu imamo prolaznu ocjenu, u ponašanju s novcem smo nešto slabiji, ali odnos prema novcu nam je loš. I dalje živimo za danas, ne misleći na sutra i nemamo stav da bi trebalo dugoročno štedjeti

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U ispunjenoj Polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin, u organizaciji Udruženja obrtnika Labin i Grada Labina, održano je predavanje o problematici osobnih financija omiljenog profesora matematike Tonija Miluna, autora emisije "Financijalac". Upravljanje novcem više je emocija, a manje matematika.

Rezultati OECD testiranja o financijskoj pismenosti pokazali su da u Hrvatskoj u znanju prema novcu imamo prolaznu ocjenu, u ponašanju s novcem smo nešto slabiji, ali odnos prema novcu nam je loš. I dalje živimo za danas, ne misleći na sutra i nemamo stav da bi trebalo dugoročno štedjeti.

Ili ukratko, iako imamo znanje, na ponašanju i odnosu prema novcu moramo poraditi. Rezime je to gotovo trosatnog zanimljivog predavanja Tonija Miluna koji je polaznicima ukazao na važnost upravljanja osobnim financijama te prednostima i nedostacima različitih financijskih proizvoda i ulaganja koja su nam na raspolaganju.

Za početak istaknuo je kako je potrebno osvijestiti na što svakodnevno trošimo svoj novac kroz evidenciju vlastitih troškova. To je tek prva stepenica u procesu promjene načina razmišljanja i preuzimanja odgovornosti za budućnost vlastitih financija. Milun je na svoj specifičan način na praktičnim primjerima s nizom dodatnih informacija pokazao mogućnosti koje su nam dostupne, kako pametno ulagati, zašto birati i kakve investicijske ili mirovinske fondove, da li ulagati u dječju ili stambenu štednju, te da li, zašto i kakve dionice ili kriptovalutu izabrati za ulaganje.

Osnovni zaključak je da vlastite prihode moramo ulagati na način da dugoročno ostvaruju prinose iz više izvora te se voditi osnovnim načelom diversifikacije - ne stavljati sva jaja u istu košaru - jer na financijskom tržištu napredak je uvijek postupan i spor, ali su zato padovi nagli i veliki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini