LABIN

POSVETA RUDARSTVU I PRIČA O STO GODINA RUDARSKE POBUNE: Prezentirano idejno rješenje interpretacije rudarskog naslijeđa

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Manuel ANGELINI)

(Manuel ANGELINI)


Centralno mjesto izložbe, kao što je to bilo i u vrijeme najveće ekspanzije ugljenokopa, biti će rudarski kompleks Pjacal, točnije plato ispred Velikog kupatila i gradske knjižnice

U sklopu projekta Mine Tour koji ima za cilj, kroz međunarodnu suradnju Labina i slovenske Litije, revitalizirati i promovirati segmente rudarske i industrijske baštine ova dva grada, u Labinu će biti postavljen niz interpretacijskih, multimedijalnih i drugih izložbenih sadržaja.

Izložba na tri lokacije

Centralno mjesto izložbe, kao što je to bilo i u vrijeme najveće ekspanzije ugljenokopa, biti će rudarski kompleks Pjacal, točnije plato ispred Velikog kupatila i gradske knjižnice te nedavno obnovljeni Šoht i povezani prostor "tople veze".

Arhitekt Marko Sančanin iz zagrebačkog studija "Rudar", inače dugogodišnji suradnik na ovom kao i drugim labinskim projektima vezanima uz interpretaciju i popularizaciju rudarskog naslijeđa, u prostorijama Grada Labina prezentirao je idejno rješenje multimedijalne izložbe na tri lokacije.

Foto

Kako je rekao, posveta rudarstvu, ali i priča o sto godina rudarske pobune poznate kao "Labinska republika", kroz deset interpretacijskih panoa, na četiri jezika, bit će postavljena na platou ispred Velikog kupatila i gradske knjižnice, koji će se za tu priliku dodatno urediti i pretvoriti u pješačku zonu. U prostoru gradske knjižnice, koji se nalazi u neposrednoj blizini, bit će postavljen punkt za studijski rad i pretraživanje digitalnog arhiva rudarstva, te pop-up rudarsko kino u kojem će se projicirati tematski filmovi.

Postav u obnovljenom Šohtu

Na samom Pjacalu, neposredno uz najvidljiviji simbol industrijske baštine Labina - nedavno obnovljeni Šoht – u prostoru „tople veze“ koja je integralni dio rudarskog tornja, te unutar cjeline registriranog kulturnog dobra bit će uređen postav koji bi se sastojao od prostora za projekciju tematskih filmova, te interaktivnog monitora na kojem bi se za posjetitelje, kroz specijaliziranu aplikaciju, prikazivali sadržaji vezani uz povijest rudarskog tornja i njegovu obnovu, kroz cjeline poput povijesti rudarskog kompleksa, tehničkih podataka o tornju, dokumentiranog tijeka obnove Šohta, priče o projektu Podzemni grad i edukativno-zabavne igre.

Najavljena izložba bit će postavljena do kraja listopada. Projekt MINE TOUR sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum