FAŽANA nudi i "mirise" iz zaleđa

POLJOPRIVREDA I TURIZAM U RASKORAKU Kokošji je gnoj niz vjetar donio smrad, a potom i muhe

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Turistička razglednica iz Fažane

Turistička razglednica iz Fažane


Prolazio sam uokolo sto metara i nisam ništa osjetio, a mislim da su oni koji tvrde da smrdi na 500 metara zlonamjerni. Ne može se gledati samo turizam, ako ne možemo neke stvari pretrpjeti sva će poljoprivreda propasti, rekao je Dario Marčeta * Dozvoljeno nam je razasuti kominu do 300 metara od naselja, i nismo mi krivi što su oko nas sagrađene ilegalne kuće, rekao je Aleksandar Bašić-Palković

Smrad koji je danima, posebno u večernjim satima, morio Fažance i Valbandonce dolazio je s njiva iz zaleđa općine, s područja znanog kao Brigadina uz Galižansku cestu. Danijel Ferić, direktor općinske tvrtke Komunalac, potvrdio nam je da je izvorište smrada kokošji gnoj odložen na poljoprivrednu površina koju koristi OPG Marčeta iz Valbandona nedaleko od prvih kuća oba naselja. U srijedu su nam, uz to, Fažanci dojavili i da je u masliniku Agroprodukta, dalje od naselja niz Galižansku cestu, odložena velika količina komine od prešanih maslina sa sumnjom da će to dodatno pojačati smrad.

- Imali smo česte primjedbe stanara s Galižanske ceste u Fažani i iz Ulice Dragonja u Valbandonu da se osjeti smrad, ali i primjedbe na najezdu muha. Naručivali smo zaprašivanje protiv muha od Zavoda za javno zdravstvo, ali nikako se nije moglo naći izvorište. Na koncu je ono otkriveno na zemljištu preko puta novog groblja uz Galižansku, gdje su dovezeni kamioni kokošjeg gnoja, rekao nam je Ferić.

Objasnio je da su iz Zavoda rekli da ne mogu zaprašivati takvu površinu osim ako se gnoj prethodno ne rastegne. Jedno od rješenja je i pokrivanje gomile kokošje nečisti vrećama pod kojima bi se razvile visoke temperature i uništile ličinke muha.

- Općina je, sukladno odluci o komunalnom redu, uputila dopis vlasniku za uklanjanje gnojiva koje se ne smije nalaziti na zračnoj udaljenosti manjoj od 300 metara od naseljenih kuća. U slučaju nepostupanja u roku od tri dana Općina će poslati prekršajni nalog, rekao je Ferić.

Valbandon i Fažana ovih su dana puni turista, a smrad je, kako doznajemo, posebno zasmetao privatnim iznajmljivačima.

- To je kokošji gnoj, sada ga ima i sad sam ga kupio, ne mogu ga kupiti kad ga nema. Nešto sam ga pokrio, sada nema ni smrada ni muha. To je možda trajalo pet, šest dana, dok nije zapekao, a moguće je da se niz vjetar nešto osjetilo. Ali ne vjerujem da je to toliko smetalo. Prolazio sam uokolo sto metara od toga i nisam ništa osjetio, a mislim da su oni koji tvrde da smrdi na 500 metara zlonamjerni. Slušajte, ne može se gledati samo turizam. Ako ne možemo neke stvari pretrpjeti sva će nam poljoprivreda propasti, rekao nam je poljoprivrednik Dario Marčeta.

Kada smo razgovarali s Ferićem, komunalnom redaru još nije stigla prijava i za odloženu kominu, no naknadno nam je Ferić javio da su prijavu zaprimili, izašli na teren i da čekaju očitovanje odgovornih. Utvrdili su da je komina friško dovezena, što nam je i potvrdio Aleksandar Bašić-Palković, direktor Agroprodukta.

- To je zrela komina, dakle običan humus. Jučer (u srijedu, op.n.) kad smo je dovezli osjetio se miris, a već sada i ne smrdi jer se osušio gornji sloj. Po zakonu imamo pravo razbacivati kominu po njivi, do osam tona po hektaru. To nije nešto što se radi odnedavno, to se radi stoljećima, i svake godine u ovo doba na taj se način pripremamo za sezonu, kazao nam je jučer Bašić-Palković.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of