BUZET

POBJEGLE ILI PUŠTENE IZ UZGAJALIŠTA: Nutrije se namnožile, rade velike štete poljoprivrednicima

(G. ČALIĆ ŠVERKO)

(G. ČALIĆ ŠVERKO)


Ubrzo će i na djetelinu, krumpir, kukuruz… Pregrizu zelene stabljike i ostave ih. Nekada su nutrije bile vidljive samo do naselja Most, a sada ih ima uzvodno prema Tombasinu, žale se poljoprivrednici. Riječno korito ispresijecano je njihovim tunelima

Poljoprivrednici u gornjem toku rijeke Mirne negoduju, nutrije im ponovo pričinjavaju štete. Namjerile su se na ozimi ječam i pšenicu, a ubrzo će i na djetelinu, krumpir, kukuruz…. Pregrizu zelene stabljike i ostave ih. Nakon nekoliko godina zatišja pojavile su se u većem broju i proširile uzvodno

- Nekada su nutrije bile vidljive samo do naselja Most, a sada ih ima uzvodno prema Tombasinu, žale se poljoprivrednici. Riječno korito ispresijecano je njihovim tunelima.

Južnoamerički glodavci nisu lovna niti su autohtona divljač. Latinskog naziva Myocastor coypus, strana je to, alohtona vrsta koja je u Istru unesena radi uzgoja u kontroliranim uvjetima. Pretpostavka je da su nutrije pobjegle ili pak puštene iz privatnog uzgajališta. Čitavo desetljeće činile su štete pa je sredinom 2008. godine županijski Odjel za poljoprivredu zatražio i dobio suglasnost Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Uprave za veterinarstvo, za početak akcije njihova uklanjanja kao alohtone divljači.

U koordiniranu akciju lovačkih udruga, jedinica lokalne samouprave, veterinarskih službi te Istarske županije krenulo se na temelju očitovanja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode, koja se složila s procjenama da nutrije svojim brzim razmnožavanjem nanose gospodarske štete na poljoprivrednim kulturama, a kopanjem tunela ugrožavaju sigurnost riječnih nasipa i obale jezera Butonige. Uprava je ovlastila županijski Odjel za poljoprivredu da pokrene sve potrebne aktivnosti koje će dovesti do smanjivanja broja tih glodavaca i u konačnici do njihovog uklanjanja iz prirode. Preporuka je tada bila da se uklanjanje nutrija povjeri "ovlaštenicima prava lova", a predložena je uporaba klopki te lovačkih pušaka s glatkim cijevima i sačmom. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater