INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE

OPĆINA MEDULIN U DEFICITU GOTOVO 52 MILIJUNA KUNA, načelnik Buić kaže da se radi o investicijama. Jukopila tvrdi drukčije

Načelnik Općine veći dio deficita opravdava zaduživanjem radi obnove škole i dvorane, a vijećnik Emil Jukopila navodi da su neki od problema Općine veliki troškovi za plaće zaposlenika i općenito nagomilani kadar u administraciji

| Autor: Marcello ROSANDA
Goran Buić / Emil Jukopila (Snimili Milivoj Mijošek / Manuel Angelini)

Goran Buić / Emil Jukopila (Snimili Milivoj Mijošek / Manuel Angelini)


Prosječni ukupni suficiti i deficiti proračuna svih hrvatskih lokalnih jedinica osciliraju, pri čemu se 2019. stanje pogoršalo zbog utjecaja koronavirusa. Suficiti su se smanjili, a deficiti povećavali. Zbog veličine svog proračuna, ukupnim deficitima u 2019. godini najviše pridonosi Grad Zagreb, no iznenađenje je i Općina Medulin koja broji 7.245 kuna deficita po stanovniku. Odnosno, bilježi deficit od 51,9 milijuna kuna, piše u nedavnoj objavi Instituta za javne financije.

U spomenutoj objavi pod nazivom "Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2018. i 2019." autora Katarine Ott, Mihaele Bronić, Branka Stanića i Filipa Badovinca prikazani su osnovni podaci o ostvarenju proračuna svih hrvatskih lokalnih jedinica, njihovim prihodima i rashodima, te suficitu i deficitu za 2018. i 2019. godinu.

Zašto je tome tako upitali smo načelnika Medulina Gorana Buića koji kaže da je razlog takvog deficita u najvećoj mjeri dizanje kredita za nadogradnju Osnovne škole Dr. Mate Demarin i izgradnju školske sportske dvorane u Medulinu, a radi se o iznosu od 45 milijuna kuna. Kao ostale veće investicije Buić navodi projekte Vižula i novo reciklažno dvorište u industrijskoj zoni na Kamiku.

- Sredstva smo dobili ove godine, dakle nešto kasnije od predviđenog, dok su projekti realizirani u prošloj godini. Zbog toga je i vidljiv manjak prihoda u odnosu na rashode. Bitno je naglasiti da smo investirali u radove na školi i dvorani, iako to nije obaveza Općine obzirom da nismo osnivači škole.

Razgovarali smo i s nekim oporbenim vijećnicima koji uglavnom potvrđuju Buićeve navode, no vijećnik Emil Jukopila ipak navodi da su neki od problema Općine Medulin veliki troškovi za plaće zaposlenika i općenito nagomilani kadar u administraciji. Kako bilo, izgleda da u Općini Medulin vlada politička harmonija i da je sve pod kontrolom.

U Hrvatskoj su velike razlike između najbogatijih i najsiromašnijih općina tako da su, primjerice, protekle dvije godine ukupni prihodi općine Medulin jednaki zbroju ukupnih prihoda 25 najsiromašnijih općina, dok su ukupni prihodi Grada Zagreba veći od zbroja ukupnih prihoda oko 120 gradova, navode u Institutu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of