ZA PODRUČJE ISTARSKE ŽUPANIJE

ODOBRENO JE SUFINANCIRANJE PROJEKATA U ČETIRI LUČKE UPRAVE VRIJEDNE 6,1 MILIJUN KUNA: Novac za sanaciju obalnog zida u luci Valbandon, Santa Marinu, Valdiboru te hotela Kristal u Umagu

Dodatnih 1,3 milijuna kuna odobreno je Gradu Umagu (500 tisuća kuna), Općini Kršan (400 tisuća kuna), Gradu Poreču (200 tisuća kuna) i Općini Medulin (200 tisuća kuna)

| Autor: Glas Istre
Umaška promenada dobit će još 500 metara

Umaška promenada dobit će još 500 metara


U Rijeci je prošlog tjedna održana svečana dodjela ugovora i sporazuma za ukupno 37 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna. Ugovore i sporazume dodijelio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a za područje Istarske županije odobreno je sufinanciranje za projekte četiri županijske lučke uprave, ukupne vrijednosti 6,1 milijuna kuna.

Ulaganje u Umašku promenadu

Konkretno, Lučkoj upravi Pula odobreno je 2 milijuna kuna za izvođenje radova na "Izgradnji obalnog zida u luci Valbandon"; LU Poreč 2,5 milijuna kuna za izvođenje radova na projektu "Građenje građevine infrastrukturne namjene prometnog sustava (pomorski promet), 2. a skupine - lojp Santa Marina", LU Rovinj 500 tisuća kuna za izvođenje radova na "Sanaciji dijela lojp Valdibora u Rovinju - dionica V"; te LU Umag-Novigrad 1,1 milijun kuna za izvođenje radova na "Rekonstrukciji obalnog zida gata kod hotela Kristal u luci Umag".

Dodatnih 1,3 milijuna kuna odobreno je Gradu Umagu (500 tisuća kuna), Općini Kršan (400 tisuća kuna), Gradu Poreču (200 tisuća kuna) i Općini Medulin (200 tisuća kuna).

Tako su na samoj svečanosti gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i resorni ministar Oleg Butković potpisali službeno Ugovor o dodjeli sredstava za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u iznosu od 500.000 kuna. Navedeno je sufinanciranje namijenjeno izgradnji dijela najdulje šetnice-biciklističke staze na Jadranu, Umaške promenade.

Foto

S ministrom Butkovićem ugovor je potpisao i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese

Radovi u okviru spomenute faze Umag-Špina, točnije dijela šetnice koja kreće od uvale Pozioi u naselju Moela pa prema gatu, započeli su 2. ožujka ove godine, a predviđaju izgradnju staze za isključivo prometovanje pješaka i biciklista u dužini od 500-njak metara. Uz samu šetnicu bit će izgrađeno i odmorište te će po cijeloj dužini biti postavljena javna rasvjeta. Vrijednost investicije, s obzirom na zahtjevnost obuhvata, iznosi 2,6 milijuna kuna, stoga je sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od strateške važnosti za Umag.

Sanacija mola Financa

- Izgradnjom spomenute dionice korak smo bliže slobodnom kretanju cijelom našom obalom, a koja će biti omogućena po dovršetku izgradnje svih 40 kilometara ukupne dužine buduće Umaške promenade. Zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa, šetnica se gradi ciljano po etapama gdje je gradnja moguća, dok se ne riješe ostali imovinsko-pravni odnosi s državom. Osim svoje atrakcije i ekonomskih efekata po gospodarstvo grada Umaga te potencijala razvoja koji će donijeti buduća šetnica, napokon će svi građani moći prošetati slobodno cijelom obalom grada Umaga, što je u ovom trenutku još nemoguće zbog niza propusta i interesa pojedinaca, problema kojeg smo naslijedili. Cilj je jasan, izgradnjom šetnice želja nam je omogućiti svim građanima, pod istim uvjetima, bezuvjetan pristup i korištenje pomorskog dobra i plaža, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Na cjelokupnom potezu od gotovo 40-ak kilometra planira se, osim same obalne šetnice, urediti plaže i okoliš s pratećim objektima za rekreaciju, razonodu, sport i slobodno vrijeme građana i posjetitelja.

Foto

Medulinski načelnik preuzima ugovor vrijedan 200 tisuća kuna

I načelnik Općine Medulin Ivan Kirac potpisao je s ministrom Olegom Butkovićem ugovor o sufinanciranju sanacije mola Financa, na temelju koje je Općini Medulin dodijeljeno 200.000 kuna.

Naime, Općina Medulin prijavila se na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te zatražila sufinanciranje sanaciju mola Financa. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 608 tisuća kuna, od Ministarstva je zatražen iznos od 469.000 kuna, dok će se ostatak osigurati u općinskom proračunu.

Radovi nakon sezone

Iako je Ministarstvo dodijelilo samo iznos od 200.000 kuna u izmjenama proračuna predložiti će se vijećnicima osiguranje dodatnih sredstava, kako bi se provela predmetna sanacija, jer je molo Financa zaista u lošem stanju i zahtijeva obnovu.

Projektom je planirana sanacija oštećenja platoa Mola sanacijom postojećih i postavljanjem novih kamenih ploča. Sanirati će se pristup Molu za pješake, kupače, ronioce i izletnike te će se izraditi stube za pristup s obje strane mola. Osim toga sanirat će se oštećenje betonskih plombi i kamenog zida koji je izložen jačem djelovanju valova. Podmorski dio mola će se ojačati betonom, a urediti će se pješačka staza koja će omogućiti pristup Molu i osobama sa smanjenom pokretljivošću. Pristup Molu će se, zbog pokosa terena, osigurati novim kamenim zidom.

Zbog osiguravanja dodatnih sredstava i provedbe javne nabave, radovi će se izvoditi nakon kraja turističke sezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of