MILIJUNSKE INVESTICIJE

ODLIČNE VIJESTI ZA STANOVNIKE PULE, VODNJANA I OKOLICE: Zbogom septičkim jamama - Pragrande gradi novi sustav odvodnje

Dovršavamo izgradnju uređaja za pročišćavanje za grad Pulu te za grad Vodnjan, Općinu Fažana i dio Štinjana. Gradit će se i crpne stanice i kanalizacijska mreža s priključcima

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Pula (Snimio Neven Lazarević)

Pula (Snimio Neven Lazarević)


Izgradnja novog sustava odvodnje fekalnih i oborinskih voda jedan je od strateških projekata na kojima se u Puli intenzivno radi dugi niz godina.

Brojni su ciljevi u tom poslu realizirani u posljednjem desetljeću, no mnogi su još u pripremi i čekaju na početak realizacije. Ulaskom u novu godinu očekuje se početak izgradnje kanalizacije za prigradska pulska naselja koja to čekaju više od 30 godina.

- Radi se o dva krucijalna projekta koja se tiču sustava odvodnje za aglomeracije Pula Sjever i Pula Centar. Tim projektima dovršavamo ono što smo započeli izgradnjom obalnog kolektora, a to su uređaji za pročišćavanje za grad Pulu te uređaj za pročišćavanje za grad Vodnjan, Općinu Fažana i dio grada Pule odnosno naselje Štinjan.

Naravno, osim uređaja gradit će se i crpne stanice i ono za građane najvažnije to je kanalizacijska mreža i mogućnost priključka. Na području grada sva okolna naselja kao što su Štinjan, Veli Vrh, dio naselja Šijana, Busoler, Valdebek, Škatari i Jadreški godinama čekaju kanalizaciju. Ukupno će biti izgrađeno više od 1.300 priključaka.

Time će korisnici na tim područjima nakon 30 godina čekanja dobiti svoju kanalizaciju i neće više morati koristiti septičke jame, kaže direktor tvrtke Pragrande Igor Stari.

- Za aglomeraciju Pula Sjever Pragrande je odradio sve što je bilo potrebno. Sva dokumentacija je predana i ne znamo zašto se čeka s odlukom o početku realizacije projekta. S aspekta zaštite okoliša uzaludno je graditi moderne sustave pročišćavanja na zapadnoj obali Istre, a zaobići južni dio. Zna se da vode ispuštene na jugu s obzirom na smjer strujanja idu prema sjeveru te tako opet zagađuju taj dio mora. S tog gledišta osim hitnosti i nužnosti gradnje sustava sjever zbog nacionalnog parka Brijuni te definiranih vodno komunalnih direktiva i potpuno zgotovljenog projekta još je čudnije kašnjenje odluke o početku realizacije ovog projekta. Nadamo se da će se uskoro i taj važan projekt pokrenuti, kaže Igor Stari.

Na pitanje kada se može očekivati početak izgradnje kanalizacije i za koje dijelove grada direktor Pragrandea kaže da su ovih dana podigli natječajnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacije na naselja Valdebek i Busoler, te da pripremaju i dio vezan za naselje Veli Vrh. Trenutno su u fazi natječaja i nakon toga bi, tijekom ožujka, trebali imati odabranog izvođača. Vrijednost natječaja je oko 10 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz naknade za razvoj.

- Nadamo se pozitivnom ishodu i za projekt Pula Sjever pa bi i naselje Štinjan krenulo s radovima tijekom 2021. godine. Dakle, 2021. godina bi trebala biti godina početka realizacije velikih projekata čime bi se zaokružio sustav odvodnje zaokružio, kaže direktor Pragrandea. Naravno, sa službenim početkom realizacije tih projekata gradit će se i magistralni kolektori i crpne stanice te uređaji za pročišćavanje s pripadajući ispustima. Za Pulu je izuzetno važna investicija u rekonstrukciju postojećeg starog kanala Pragrande, odvajanje fekalnih od oborinskih voda u tom dijelu grada, te u rekonstrukciju niske zone u samom centru Pule. Ne manje važan je i dovršetak izgradnje i rekonstrukcije šijanskog kolektora, te rješavanje oborinske odvodnje tog sliva. U sklopu te investicije uredit će se i Ulica 43. istarske divizije i riješiti plavljenje tog dijela grada.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum