MEDULIN

Odana počast poginulim partizanima i civilnim žrtvama južne Istre u Drugom svjetskom ratu

| Autor: R. RADOŠEVIĆ

Mještani općine Medulin odali su počast poginulim partizanima i civilnim žrtvama južne Istre u Drugom svjetskom ratu.

- Antifašizam je bio temelj borbe  naših ljudi, naših predaka  za slobodu, protiv svih nepravdi koje je donio talijanski fašizam, bila je to i njihova borba  za socijalnu pravdu gdje neće biti poniženih i potlačenih. Njihove  žrtve  su trajna opomena da se i mi moramo boriti protiv zla kada nam ono zaprijeti. Uspomene na njih, njihovu borbu, njihove žrtve trebamo stoga i dalje čuvati od  zaborava - rekao je predsjednik medulinske podružnice UABA  Ratko Lorencin.  

       U  polaganju cvijeća i paljenju svijeća uz minut šutnje pred spomenicima NOB-a u Medulinu, Pomeru, Vinkuranu, Banjolama i Premanturi sudjelovali su i predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić te donačelnik Općine Damir Demarin. Naglašeno je   da u čuvanju antifašističkih tekovina ubuduće moraju biti više uključeni i mladi naraštaji.    

     Tijekom rata kao žrtve fašizma, nacizma i njihovih slugu poginulo je oko 120 osoba  iz današnje općine Medulin. U taj broj uključene su i one žrtve čiji su roditelji, podrijetlom iz ovog kraja,a  morali  napustiti Istru pred fašističkim nasiljem za vrijeme talijanske okupacije poluotoka. Medulin je već krajem lipnja 1941. godine  počeo s priprema organiziranja narodnog ustanka i to nakon što je u mjesto biciklom iz Trsta stigao poznati  slovenski antifašist Ernest Arbanas. On je uspostavio čvrsto drugarstvo s mnogim đacima Istarskog internata u Zagrebu, među njima i Medulincima,  u  kojem se i on nalazio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of