ULAZNICA ĆE STAJATI 25 KUNA

Od početka ožujka uvodi se naplata obilaska motovunskih zidina


Nakon što je potkraj prošle godine motovunsko Općinsko vijeće donijelo odluku da se ponovno uvede naplata obilaska motovunskih zidina za turiste, u općinskoj upravi i Turističkoj zajednici počele su u tom pravcu i konkretne pripreme.

Odličan pristup realizaciji te nakane predstavlja osmišljavanje projekta "Doživljaj Motovuna" odnosno "Motovun impressions", u kojeg se kani integrirati cijelu lokalnu zajednicu, a u njegovoj osnovi je da se za jedinstvenu ulaznicu gostima pruži čitav paket sadržaja kojeg mogu obići, posjetiti i doživjeti u ovom drevnom gradiću nad Mirnom.

Pritisak na trošnu infrastrukturu

Uz obilazak motovunskih zidina kao najočuvanijeg srednjovjekovnog fortifikacijskog sustava u Istri, opremljenih s dalekozorima na dvije lokacije te photo-pointom, budući će motovunski turistički paket nuditi i obilazak župne crkve sv. Stjepana, gradske lože, galerije Pet kula te kule Nova vrata. To su sadržaji prve faze, a u skoroj budućnosti kani se u turistički paket uvrstiti još i muzejski postav, sakralni muzej, kiparsku radionicu na otvorenom, obilazak svih pet motovunskih crkvi, a i druge sadržaje, s konačnim ciljem da "Doživljaj Motovuna" pruži integriranu ponudu koja će posjetitelja voditi od gradskog podnožja pa sve do najviše točke motovunskog pogleda.

- Željeli bismo da posjetitelji dožive Motovun kao biser Istre, posjetitelja Motovuna, kao mjesto u kojem se prožimaju vizualne atrakcije i nude različite aktivnosti, što će domaće dionike turističke ponude potaknuti na multipliciranje ponude različitih sadržaja, ali i pomoći očuvanju i poboljšanju receptivne infrastrukture Motovuna, rekla nam je direktorica motovunske Turističke zajednice Iva Jeletić Prodan.

Računa se da posljednjih godina Motovun posjećuje oko 200.000 gostiju godišnje, broj posjetitelja raste, a time se povećava i pritisak na trošnu gradsku infrastrukturu.

Naplata do sredine studenog

Naplatom ulaznica došlo bi se do sredstava potrebnih za pojačano održavanje svega onoga što turisti u Motovun dolaze vidjeti, ali i onoga po čemu posjetitelji "gaze i voze", a što se erozijom troši, kao i za održavanje i unapređenje sustava čistoće i sigurnosti.

Sustav naplate obilaska zidina i drugih objekata iz ponude turističkog paketa namjerava se uvesti od 1. ožujka, a naplata bi trajala do sredine studenog. Prema trenutačnom prijedlogu cjenika, pojedinačni posjetitelji tu bi ulaznicu plaćali 25 kuna, za organizirane grupe cijena bi bila 20 kuna po osobi, za studente, učenike i umirovljenike (koji su hrvatski državljani) cijena bi bila 15 kuna, dok bi cijena obiteljskog paketa (dvije odrasle osobe s djecom) iznosila 40 kuna.

Važno je napomenuti da je cijeli projekt zamišljen neprofitabilno, odnosno sva sredstva koja će se prikupiti projektom "Motovun Impressions" namjenska su i koristit će se isključivo za održavanje motovunske baštine i njezino obogaćivanje novim sadržajima.

(Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum