KOMEMORACIJA

Obilježena 89. godišnjica strijeljanja Vladimira Gortana: U BERMU ĆE SE PONOVO POSTAVITI SPOMEN-PLOČA ZA SEDMERO POGINULIH BERAMACA

Komemoracija za Vladimira Gortana u Podbermu (A. DAGOSTIN)

Komemoracija za Vladimira Gortana u Podbermu (A. DAGOSTIN)


Razgovarali smo da se iduće godine 90. godišnjica stradanja Vladimira Gortana, jer je to značajan jubilej, obilježi na nivou županije, kazao je predsjednik UA Milan Antolović * Najavljeno je postavljanje obnovljenog spomenika u Kašćergi i Bermu, kao i objava knjige o Miljenku Benčiću i reprint knjige Vjekoslava Ladavca

Predstavnici pazinske Udruge antifašista, Grada Pazina i Mjesnog odbora Beram položili su cvijeće i zapalili svijeću na grobnici Vladimira Gortana u Podbermu, u povodu 89. obljetnice njegove smrti.

U delegacijama su bili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, predstojnik Ureda grada Zoran Sloković, Milan Antolović i Viktor Vojsković iz Udruge antifašista Pazin i Silvano Gortan u ime MO-a Beram. Vladimir Gortan je strijeljan u Puli prije 89 godina, 17. listopada 1929., kao pripadnik tajne antifašističke skupine koja je 24. ožujka 1929. oružanom akcijom nastojala žitelje okolnih naselja odgovoriti od odlaska na izbore sa samo jednom, fašističkom listom koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu na koje su seljake forsirali lokalni fašisti. Skupina koja se obično naziva gortanovcima pucanjem je htjela zastrašiti ljude i nagnati ih da se vrate kućama, ali je u metežu jedna osoba poginula, a jedna ranjena. Članovi skupine Živko Gortan, Viktor Baćac te Dušan i Vjekoslav Ladavac uskoro su uhićeni i osuđeni na po 30 godina zatvora, a Vladimir Gortan je kao opomena ostalima 16. listopada 1929. osuđen na smrt strijeljanjem.

- Ova antifašistička oružana akcija imala je veliki odjek u Istri, Italiji i širom Europe. Vratila je ljudima nadu u spas, kazao je na spomeniku predsjednik UA Pazin Milan Antolović nakon čega je održana minuta šutnje za gortanovce, sve žrtve Drugog svjetskog rata, ali i dugogodišnjeg člana udruge Aleksu Ladavca. Polaganju vijenaca prethodila je sjednica predsjedništva Udruge antifašista Pazin na kojoj je najavljeno do kraja godine postavljanje renoviranog spomenika stradalim mještanima tijekom Drugog svjetskog rata u Kašćergi. U Bermu će ponovo postaviti spomen-ploča za sedmero poginulih Beramaca koja je bila skinuta s mjesne stare škole prilikom njene rekonstrukcije. Inače, na Pazinštini se ukupno nalazi 26 spomenika, osam spomen obilježja i pet spomen grobnica iz Narodnooslobodilačke borbe o kojima brine Udruga antifašista Pazin.

- Razgovarali smo da se iduće godine 90. godišnjica stradanja Vladmira Gortana, jer je to značajan jubilej, obilježi na nivou županije. Stoga ćemo prijedlog uputiti predsjedništvu SABA-e Istarske županije i Gradu Pazinu da se uključe u organizaciju, kazao je Antolović dodavši se priprema izmijenjeno reizdanje knjige Vjekoslava Ladavca "Moji zatvori" koju uređuje potomak Branko Ladavac, ali i knjigu o životu pazinskog partizana i dugogodišnjeg predsjednika udruge antifašista Miljenka Benčića. UA Pazin osudila je nedavno postavljanje spomen-ploče Viktoru Kancijaniću u Tinjanu. (A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum