ČUDNA ZAPOŠLJAVANJA

Ministarstvo turizma stalo je na kraj uhebljivanju Vedrane Valić u Marčani, ALI ŠTO JE S ENCOM CRNOBORIJEM U OPĆINI MEDULIN?

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Ministarstvo turizma potvrdilo je da izabrana direktorica Turističkog ureda Marčana Vedrana Valić nema potrebno radno iskustvo u turizmu pa ju IDS-ova vlast u Marčani, unatoč upiranju, nije uspjela zaposliti na mjesto direktorice. Međutim, tamošnji načelnik i ekipa brzo su joj pronašli rezervno radno mjesto te su nesuđenu direktoricu, mimo natječaja, ekspresno zaposlili kao voditeljicu marketinga i nekakve administracije.

No slučaj Valić sigurno nije usamljen u Istri i drugim turističkim zajednicama diljem zemlje na koje su se sigurno i puno prije nego u Marčani, imenovali ljudi bez potrebnog radnog iskustva u turizmu. Zadnji primjer koji stiže iz male općine u Istri najbolje govori da ako odabrani određeni posao žarko žele pa i bez formalnog zadovoljavanja uvjeta, dovoljan je samo dobar "konekšn" ili poznanstvo bračnog druga koji te može pogurati do željenog cilja.

Možda pojedinci neće postati direktori ali već će se za njih nanjušiti neka rezervna pozicija. Neki samo trebaju zapucketati prstima, a politika će se pobrinuti za sve ono ostalo. Treba izdržati par dana "petardiranja" u medijima, a onda će narod, kakav je, sve to prespavati i zaboraviti. Tu i tamo će se pila okrenuti naopako, pa će oni o čijim sumnjivim zapošljavanjima novinari pišu, preko noći postati žrtve.

Nekako se čini da su turističke zajednice, pogotovo one u malim mjestima i gradovima postale idealna platforma za uvaljivanje kadrova čije radno iskustvo ama baš nikom nije važno i čije zapošljavanje nitko ne kontrolira. Turistički uredi s popriličnim proračunima nekako su se s vremenom pretvorili u leglo uhljeba i uhljebica kojima nadležno ministarstvo gleda kroz prste. Direktor Turističke zajednice de facto može postati bilo tko. Bitno je samo da zna prave ljude.

Recimo, direktor može biti i bivši šef općinskog komunalnog poduzeća bez konkretnog iskustva u turizmu, bivši zaposlenik neke županijske agencije koji se s turizmom susretao kao i svaki drugi stanovnik Istre ili kao što je bio slučaj u Marčani, bivša PR-ovka neke gradske uprave. Što se mene tiče, nema problema. Neka svi ti novopečeni znalci u turizmu vode turističke urede, ali onda iz natječaja pod hitno treba izbrisati uvjet o važnom radnom iskustvu u turizmu.

Iluzorno je očekivati da će nakon slučaja Valić, nadležno Ministarstvo pokrenuti reviziju svih direktorskih zapošljavanja diljem lijepe naše ali zato bi im zapošljavanje "po marčanski" trebalo otvoriti oči. Odsad pa nadalje, u Ministarstvu bi pod povećalom trebali imati svako novo imenovanje na čelu TZ-a, kako se ne bi dogodilo da im neki tamo lokalni šerif podmetne kukavičje jaje.

U toj varijanti, sigurno im ne bi promaklo što još jedna istarska općina ima direktora bez potrebnog iskustva u turizmu, iako će on tvrditi da ga ima kao formalni predstavnik raznih tijela unutar Turističke zajednice i čovjek koji se privatno bavi iznajmljivanjem apartmana. Dakle, u Medulinu se dogodila identična situacija kao i u Marčani, međutim tu Ministarstvo nije reagiralo.

Iako smo pisali o zapošljavanju novog direktora medulinskog TZ-a Enca Crnoborija, koji je nakon višemjesečnog natezanja na funkciju izabran iz drugog pokušaja, njegovo imenovanje amenovali su u Ministarstvu. Prije zapošljavanja u TZ-u, Crnobori je vodio komunalno poduzeće u Medulinu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini