JE LI VRIJEME ZA UJEDINJENJE?

MILANOVIĆEVA POBJEDA U ISTRI OTVARA NOVO POGLAVLJE IZMEĐU IDS-a I SDP-a. Boris Miletić: Od Milanovića očekujem da zadrži fer odnos prema Istri

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Zoran Milanović i Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)

Zoran Milanović i Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)


Labin je na ovim izborima pokazao da je avangarda. S SDP-om bi mogli u postizbornu koaliciju, vjerojatno nakon izbora, poručio je predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika * Predsjednik istarskog SDP-a poprilično oprezno gleda na potencijalnu suradnju s IDS-ovcima, poručujući da od toga neće biti ništa ako među pojedincima ne nađu partnere * Uz mudru strategiju možemo postići jako dobar rezultat, ali možemo i sami, poručuje glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović u Istarskoj županiji osvojio je rekordan broj glasova. Niti u jednoj županiji Milanović nije uspio premašiti rezultat koji je dobio u Istri gdje mu je povjerenje dalo više od 80 istarskih birača koji su izašli na izbore. U Istri je za njega glasalo 76.946 građana koji su i ovog puta potvrdili tradicionalno opredjeljenje lijevoj opciji.

Pokazalo se da su i Škorini birači iz prvog kruga okrenuli leđa kandidatkinji desnice, ali i to da Istra još dugo neće biti plodno tlo za najezdu nekih desnih, opskurnih i nacionalno ostrašćenih politika. Istra je po potpori Milanoviću doslovno potukla sve županije, pa su tako iza nje ostali i Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Međimurje, Varaždinska županija, ali i Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija.

Kao i u prvom krugu, najviše glasova Milanović je dobio u Labinu gdje mu je povjerenje dalo čak 88,7 posto birača, a za vratom mu puše Buzet gdje je novog predsjednika podržalo čak 87 posto birača. Ime Zorana Milanovića na biralištima je zaokružilo i 81,4 posto pulskih birača, dakle, Milanović je u Puli osvojio respektabilnih 21.455 glasova. Gubitnica izbora, Kolinda Grabar-Kitarović u Puli je dobila 4.898 glasova.

Milanović je pomeo konkurenciju u Vodnajnu i Rovinju, a u tim gradovima ostvario je pobjedu s 81,8 posto. U Poreču mu je povjerenje dalo 77,2 posto birača, a 78,6 dobio je u Pazinu. U SDP-ovoj bazi Umagu, u drugom krugu Zoran Milanović osvojio je 79,3 posto glasova, što je gotovo 30 posto više nego u prvom izbornom ciklusu. Iznenađenja nije bilo ni u Bujama, gdje je "prešišao" Grabar-Kitarović sa 78 posto glasova.

S druge strane, najmanje glasova što se istarskih gradova tiče Milanović je dobio u Novigradu, gdje se ponovio slučaj iz prvog kruga, kad je Novigrad bio na začelju. Na izborni dan, za kandidata SDP-a u Novigradu je glasalo 73, 3 posto birača, a u tom gradu Kolinda Grabar-Kitarović osvaja najveći postotak te se može pohvaliti rezultatom od solidnih 26,6 posto.

Jasno opredjeljenje

U svim istarskim općinama dogodila se identična stvar. Milanović apsolutno pobjeđuje, a protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović nije ga uspjela ugroziti čak ni u HDZ-ovoj općini u Svetom Petru u Šumi, gdje je Milanović pobijedio sa 61, 4 posto glasova. Apsolutni rekorderi u podršci Milanoviću su Grožnjan i Sveta Nedjelja, gdje je uspio doći do 89 posto potpore birača. Odlično je prošao i u Balama - 82,7 posto, Barbanu - 84,2 posto i Oprtlju, gdje je dobio 83,3 posto glasova. U SDP-ovim bazama Svetvinčentu i Fažani SDP-ov kandidat pobijedio je s 81,7 i 77 posto glasova.

I ovi su izbori pokazali jasno opredjeljenje istarskih birača koji su birali između drugačije i normalne Hrvatske koju je u kampanji tako žustro isticao i promovirao Zoran Milanović. Rezultati se još nisu ni slegnuli, a već su krenule prve analize i preslagivanja što sve Milanovićeva pobjeda može značiti za političku budućnost Istre.

Može li snažna podrška koju je vladajući IDS na ovim izborima dao SDP-ovom kandidatu, otvoriti novo poglavlje međustranačkih odnosa na Poluotoku te hoćemo li već na idućim parlamentarnim izborima svjedočiti novom starom savezu IDS-a i SDP-a, koji će uz partnere pokušati zajednički rušiti Andreja Plenkovića?

Naravno da bi i jednima i drugima Milanovićev respektabilan rezultat u Istri, definitivno uz manje taštine, mogao biti savršen poligon za suradnju. Isključivo se to odnosi za izbore za Sabor jer će u gradovima, prvenstveno Puli i Umagu, i dalje tinjati sukob.

Nije slučajno predsjednik IDS-a Boris Miletić odmah nakon prebrojavanja glasova poslao vrlo znakovitu poruku. Iako Miletić niti jednom riječju nije spomenuo obnovu partnerskih odnosa s SDP-om i zajednički izlazak na parlamentarne izbore, to bi se ipak dalo iščitati iz onoga što je rekao u izbornoj noći.

Miletić je jasno dao do znanja da su ovi rezultati tek uvertira u nadolazeće izbore i vjetar u leđa progresivnim snagama u Hrvatskoj. Kao zmija noge Miletić skriva strategiju i ponavlja da će o bilo kakvoj potencijalnoj suradnji odlučivati tijela stranke.

Glavno je pitanje hoće li IDS s SDP-om ili neće, no koncizan odgovor još ćemo morati pričekati. Nekoliko se puta Miletić pokušao distancirati o možebitnoj suradnji s SDP-ovcima, pa je u jeku kampanje govorio da to što IDS podržava Milanovića za predsjednika, ne znači da će nužno s njima surađivati. S druge strane, izjavio je i da IDS nikad nije skrivao da mu je u smislu suradnje ili koaliranja na državnoj razini to moguće sa strankama liberalno lijevog centa, a tu, kako je rekao, spada i SDP, što je neupitno.

Podrška projektima

- Ukoliko svi skupa želimo promijeniti ovu neuspješnu desnu HDZ-ovu Vladu, onda je logika stvari da se stranke lijevog liberalnog centra trebaju okupiti ili udružiti. Hoće li to biti prije ili nakon izbora, to ćemo vidjeti, poručio je Miletić u jeku kampanje za predsjednika Republike.

Danas pak ne otkriva puno, a presudnu će ulogu oko suradnje s SDP-om imati podrška istarskim projektima. Miletić priželjkuje Vladu lijevog liberalnog centra i u tom kontekstu vrlo je vjerojatno da će do suradnje s SDP-om na koncu i doći.

- Sretan sam što su se vrijednosti koje zastupamo prelile i na ostatak Hrvatske. Istra se opredijelila već u prvom krugu i drago mi je što Hrvatskoj postoji velik broj građana koji poštuju naše vrijednosti. Od Milanovića očekujemo da ustraje na vrijednostima koje je zagovarao u kampanji, da nas dostojno predstavlja te da zadrži fer odnos koji je iskazao prema Istri u kampanji, rekao je Miletić. Naglasio je da je IDS jedna od rijetkih parlamentarnih stranaka koja ima opciju samostalnog izlaska na izbore te da njihovi birači točno znaju što dobivaju.

- U tom smislu mi se parlamentarnim izborima ne opterećujemo. Ključ razgovora na liberalno lijevom spektru su programi i konkretni projekti i svoju suradnju baziramo na tim temeljima. Prvo se moramo dogovoriti oko politika i projekata, a tek onda hoćemo li predizborno, postizborno ili na neki drugi način surađivati. Projekti i programi su za nas glavna tema razgovora, kazao je Miletić. Zadovoljan je kako je IDS odradio kampanju za Milanovića u Istri.

- Odradili smo teren i ispoštovali svoj dio dogovora. Rezultati su mjerljivi i vidljivi, a brojevi nikad ne lažu, kazao je Miletić i dodao da mu je drago da su kolege u Umagu (SDP op.a.) u drugom krugu odradile svoj dio posla. "Cilj je ostvaren i to je jedino što je bitno", kazao je šef IDS-a.

"Premoćna pobjeda kandidata lijevo-liberalne opcije u Istri je apsolutno zaslužena", smatra IDS-ov europarlamentarac Valter Flego koji isto nije želio otkriti daljnje odnose IDS-a i SDP-a.

- Istra se već godinama pozicionira kao neprobojni bastion svih kandidata koji zastupaju podjele i neuspješne politike nacionalizma i vraćanja u prošlost. Što se tiče parlamentarnih i lokalnih izbora, vjerujem da je svima poznat način na koji IDS pristupa potencijalnim koalicijama. Iza nas su predsjednički izbori na kojima je Zoran Milanović dobio povjerenje građana da izgradi otvoreno, moderno i tolerantno društvo. Na tom putu imat će moju podršku kao i svih onih koji žele Hrvatsku u društvu razvijenih i naprednih demokracija. Imat će podršku svih onih koji žele da se govori i radi na konkretnim projektima i provedivim politikama, rekao je Flego.

Nešto konkretniji bio je predsjednik IDS-ovog Savjeta Tulio Demetlika koji ne isključuje mogućnost post izbornog koaliranja.

- IDS je odlučio podržati Milanovića kao jedinog kandidata s liberalno lijevog centra koji je imao realne šanse pobijediti kandidatkinju HDZ-a. Milanovićeva pobjeda je reakcija na jačanje krajnje desnice, nacionalizma i populizma. Građani su to prepoznali i shvatili su da će s Milanovićem doći određena promjena. Istra je odlučno rekle "ne" nazadnoj Hrvatskoj, rekao je Demetlika i dodao da su ovi izbori još jednom potvrdili da je Labin avangarda.

- Postizborna suradnja s SDP-om nije isključena .Smatram da koalicije treba slagati postizborno, jer sve prije je trgovanje mjestima. Pošteno je da svatko vidi svoju snagu i sam izađe, rekao je Demetlika.

Na istom je tragu i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza koji je rekao da su i ovi izbori dokaz "da se mudrom strategijom može postići jako dobar rezultat", a tako bi moglo biti i na parlamentarnim izborima.

Figa u džepu

- Ako je strategija dobro izrađena i temeljena na sadržaju i političkom programu, onda smatram da dvije mreže uvijek ulove više nego jedna. IDS je otvorena stranka i pametnom taktikom se može puno postići. Spremni smo razgovarati sa svim političkim strankama iz političkog spektra centra i liberalnog dijela, no sve se mora temeljiti na kompatibilnosti programa. Nas fotelje nikada nisu interesirale. Mi smo uvijek spremni ići samostalno i uz svoje dosadašnje partnere iz Amsterdamske koalicije. Što se tiče drugih stranaka, s njima ćemo razgovarati kada dođe vrijeme, najavljuje Sponza.

I dok IDS-ovci s figom u džepu promatraju kako će se dalje karte otvarati, sigurno im nisu promakle Milanovićeve poruke iz Pule kada ih je u nekoliko navrata javno pohvalio. Rekao je tom prilikom da bi volio da ga netko opovrgne, ali da nikad nije čuo za što je to nastrano i defektno kriv SDP, IDS ili HSS. Tu je Milanović otvorio prostor za još snažniju pomirbu i svrstao IDS među stranke s kojima SDP treba prirodno surađivati. Milanović je davno priznao da je pogriješio, no IDS-ovci mu još ne zaboravljaju nož u leđa koji im je zabio pred nekoliko godina kandidiravši Damira Kajina za SDP-ovog župana. Obraćajući se nakon pobjede u Tvornici kulture, Milanović je priznao da je puno puta svojim istupima mnoge znao povrijediti. I tada je skrušeno priznao da mu je žao, ali sve je to politika i treba ići dalje.

Jedan od najžešćih kritičara IDS-a i potencijalni SDP-ov kandidat za pulskog gradonačelnika Danijel Ferić smatra da IDS i SDP na izbore za Sabor trebaju ići odvojeno. Ferić jasno poručuje da će SDP ići na preuzimanje Pule čime je de facto potvrdio da nikakva koalicija na lokalnoj razini ne dolazi u obzir.

- Kolege iz IDS-a nisu naši politički neprijatelji, već isključivo naši politički suparnici na lokalnoj i regionalnoj razini. IDS čini puno kvalitetnih i dobrih ljudi, ali s njihovim pojedinim čelnicima i odlukama koje donose na lokalnoj razini, ne možemo se složiti. Pritom nudimo kvalitetna rješenja i konstruktivna smo oporba, a od slijedećih lokalnih izbora vjerujem da će i građani Pule i Istre to prepoznati, kaže Ferić.

Što se tiče državne razine, osobno smatra da SDP i IDS trebaju ići sa zasebnim listama te surađivati na parlamentarnoj razini s obzirom da u znatnoj mjeri imaju slično biračko tijelo koje je lijevo orijentirano.

- SDP je pokazao da je najprogresivnija stranka u Hrvatskoj. Uz vrijednosti koje baštinimo na tekovinama antifašizma, zaštitu slabijih, osiguravajući prava manjina, onih koji su drugačije vjerske i spolne orijentacije i na unutarstranačkom planu smo svojevrsna avangarda. Prvi smo uveli načelo jedan član, jedan glas, kojim svaki član može birati svog stranačkog predsjednika, a ono što je još i važnije uveli smo ravnopravnost pri kreiranju lista za sabor i EU-parlament i to po zip modelu koji jamči podjednaki odabir i eliminaciju podzastupljenog spola. To je za neke koji se hvale svojom progresivnošću, još uvijek daleki san, rekao je Ferić.

Napeti odnosi između IDS-a i SDP-a u Istri ne mogu se ni prividno primiriti i ublažiti te dovesti na razinu moguće suradnje.

Umaški gradonačelnik i predsjednik SDP-a u Istri Vili Bassanese kaže da je Milanovićev rezultat vjetar u lice svim progresivnim razmišljanjima. Tvrdi da stranke mogu ili ne moraju biti progresivne jer progresivni su pojedinci.

- Jednaki u raznolikosti je najveća poruka predsjednika Milanovića, a upravo to bi trebalo vrijediti za sve stranke i pojedince. Ako naše polazište u razmišljanjima temeljimo na tome da smo svi jednaki u raznolikosti, to bi se trebalo odnositi i na Istru. U tom kontekstu bi neki trebali izvući određene poruke i razumjeti ih na način kako ih je Milanović odaslao. SDP u Istri promiče politiku raznolikosti ukoliko je raznolikost bogatstvo, a ne problem. Nažalost, nismo baš osjetili da je naša raznolikost naše bogatstvo, već upravo suprotno. Očekujem od svih političara, neovisno o stranačkoj pripadnosti, da se toga drže u svojim stavovima i razmišljanjima, a što je najvažnije u svojim govorima koje poručuju putem medija. Tada je to osnova za zajedničku suradnju, rekao je poprilično tajnovito Bassanese.

Svjestan je da SDP Istre neće moći odlučivati na odluke središnjice, ali potvrđuje da zasad apsolutno nema nikakvih dodirnih točaka niti kontakata s IDS-om vezano uz parlamentarne izbore. Tvrdi da je raznolikost u Istri bogatstvo te da se ljude ne smije dijeliti prema političkoj stranci, vjeri, obrazovanju…

- Kada se u Istri tako budemo i ponašali, onda može doći i do jednog dogovora i konsenzusa, ali do tada, mi s IDS-om ne dijelimo iste vrijednosti, veli Bassanese. Na pitanje misli li ovdje na čelništvo IDS-a, nije htio o imenima.

- Pojedinci vode stranku. Ja ne želim govoriti da je stranka ovakva ili onakva. Stranku čine ljudi. Pojedinci koji vode stranku su govornici koji šalju poruke. Mi želimo Istru istih mogućnosti za sve, a ne da netko, bilo tko, bude privilegiran jer je član jedne stranke. To nije dobro društvo. SDP Istre će na kraju učiniti onako kao odredi središnjica, ali uvijek ćemo imati svoj stav i za njega ćemo se boriti, rekao je Bassanese.

Prema svemu sudeći, na parlamentarne izbore IDS bi mogao izaći okružen strankama iz Amsterdamske koalicije, ali u konačnici neće bježati od suradnje s Davorom Bernardićem u varijanti da dobije mandat za slaganje nove Vlade. Trenutno su fokusirani na proslavu 30-te obljetnice stranke koju će simbolički proslaviti na Dan zaljubljenih, a nakon toga slijede snažnije pripreme i kreiranje strategije za nadolazeće parlamentarne izbore koji nas čekaju vjerojatno na jesen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini