FESTIVAL MATEMATIKE

Matematičari srednje škole Mate Blažina iz Labina osvojili zlato i broncu 


U Puli je održan 13. festival matematike, ekipna međužupanijska smotra učenika osnovnih i srednjih škola, u organizaciji Matematičkog društva Istra. Na natjecanju sudjelovale su 165 ekipe iz osnovnih i srednjih škola te Centra izvrsnosti i e-učionica, ukupno 660 učenika.

Učenici osnovnih škola bili su raspoređeni u tri kategorije: Piko, Mikro i Mega, a učenici srednje škole u kategoriji Giga. Svi učenici prirodoslovnih gimnazije, općih, jezičnih i klasičnih gimnazija te strukovnih škola rješavali su iste zadatke. U kategoriji Giga (gdje su se natjecali i labinski srednjoškolci) sudjelovalo je 48 ekipa iz cijele Hrvatske. Labinski učenici su osvojili prvo i treće mjesto u kategoriji općih, jezičnih i klasičnih gimnazija. Zlatnu ekipu sačinjavaju: Petar Alilović (IV.o), Karlo Frankola (III.o), Marko Damjanić (III.e) i Mateo Dobrić (I.f). Zlatna ekipa je drugoplasiranu ekipo prestigla za 80 bodova. Brončanu ekipu sačinjavaju: Lukas Bašić (IV.o), Martin Šverko (II.e), Lana Klobas (II.f) i Petar Dundara (I.e). Mentori navedenim učenicima bili su Roberta Germin Mileta, Ticijana Šumberac, Vesna Tupac Prosen i Đani Žufić.

Državna smotra i natjecanje hrvatskih Globe škola 2018. održana je u Omišu. Domaćin je bila Osnovna škola "Josip Pupačić". Na smotri i natjecanju sudjelovalo je 23 osnovnih i 16 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. Iz regionalnog Globe centra Labin pozvane su dvije škole: Srednja škola Mate Blažine Labin i Prirodoslovna i grafička škola Rijeka. Obje su škole postigle zapažene rezultate. Labinska je škola dobila priznanje za iznimno uspješan istraživački projekt na "2018. Globe International Virtual Science Symposium" s četiri bedža te nagrađena za projekt pod nazivom "Plava zastava na našim plažama", a mentorice na projektu bile su profesorice Olivera Tadić i Čeda Perko.

Globe ekipa Srednje škole Mate Blažina u sastavu učenica trećeg razreda gimnazije Vanesa Aničić, Eliza Vickić i Magdalena Zahtila, u pratnji mentorice profesorice Olivere Tadić, osvojile su odlično 9. mjesto na orijentacijskom natjecanju u kategoriji 16 srednjih škola. Čeda Perko, voditeljica međužupanijskog stručnog vijeća programa Globe, sudjelovala je na natjecanju u svojstvu člana državnog povjerenstva. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of